Erős Tibor közel állt a csúcsdöntéshez

Az ultrafutó nyerte a Balatonfüred Ultramaraton 12 órás versenyét, amelyen kevesebb mint négy kilométerrel maradt el Győri Ferenc 1994 óta fennálló 161.695 kilométeres országos csúcsától.

Remekül alakult az év a Pomázi Futóbajnok SE ultrafutójának, Erős Tibornak. Áprilisban megnyerte a 100 kilométeres országos bajnokságot, júliusban a szintén 100 kilométer hosszú Mamma Montanát, valamint augusztusban a Korinthosz 160 kilométeres távját – utóbbival kvalifikálta magát a jövő évi Spartathlonra.

A sorozatos sikereket némi balszerencse követte, mivel nem tudta befejezni a szeptember 25-én rendezett 12 órás magyar bajnokságot, amelyen Beda Szabolcs nyert. Ilyen előjelekkel vágott neki a hétvégi Balatonfüred Ultramaraton 12 órás versenyének – mint ismert, ebben a versenyszámban Győri Ferenc tartja a magyar csúcsot 161.695 kilométerrel.

„Idén a Korinthosz volt a fő versenyem, előtte sohasem futottam száz kilométernél többet, ennek ellenére pályacsúccsal nyertem meg a százhatvan kilométeres versenyszámot – büszkélkedett a 45 esztendős Erős Tibor. – Ebből kiindulva edzőmmel, Maráz Zsuzsával úgy döntöttem, elindulok a szeptemberi tizenkét órás országos bajnokságon is, hogy minél több ultraverseny legyen a lábamban. Harminckilenc kilométernél éreztem, hogy valami nem stimmel. Magával rántott a gondolat, hogy nem fogom bírni, és fel kell adnom. Bár még jó két órán át viaskodtam magammal, és sokan biztattak, hogy folytassam, végül úgy döntöttem, hat óra futás után kiszállok.”

 

 

A kisebb kudarc ellenére Erős Tibor kipihenten és jó kedélyállapotban érkezett a Balatonfüred Ultramaratonra, és még akkor sem ijedt meg, amikor bemelegítés közben meglátta Csécsei Zoltánt, az ország jelenlegi legjobb ultrafutóját.

„Az első tíz kilométeren egyforma tempóban mentünk. Annyira tisztelem, hogy egyszerűen nem mertem megelőzni. Ezt követően szólt, fussak én elöl, ő meg jön utánam.

Rövid idő alatt egymás iramfutói lettünk. Kitalálta, hogy ötkörönként váltsuk egymást az élen, mert így szép eredményt érhetünk el. Csak négy és fél órája futottunk, amikor egyszer csak kiszállt a versenyből.

Egyedül maradtam, és hat óra elteltével eszembe jutott a szeptemberi tizenkét órás verseny, amelyen nagyjából én adtam fel ennyi idő után a küzdelmet. Most azonban jobban álltam a kilométerekkel, ami bizakodásra adott okot. Tudtam ugyanakkor, még csak most jön a java.”

Erős Tibornak egyre nehézkesebben ment a futás, és a frissítés sem esett jól neki. Maráz Zsuzsanna támogatásával azonban sikerült túljutnia a holtponton, és kiemelkedő eredménnyel fejezte be a versenyt. Az eredménye 157.898 kilométer, amely alig marad el Győri Ferenc csúcsától.

„A futásban, különösen az ultrafutásban az embernek meg kell érnie a kiemelkedő eredményekre. Fontos, hogy mentálisan is erősek legyünk, ezt pedig csak megfelelő életkorban érhetjük el. Ha Csécsei Zoltán nem áll ki a versenyből, lehet, megdöntöttem volna az országos csúcsot. A verseny után meg is írta, hogy tartozik nekem öt kör nyulazással, hiszen pont ő következett volna az iramfutásban, amikor kiszállt.”

 

Erős Tibor (jobbra) és Csécsei Zoltán egy ideig egymást segítették a verseny alatt

 

A következő célkitűzés tehát adva van: meg kell döntenie Győri Ferenc 27 éves magyar rekordját.

„Bár még semmit sem tudunk a jövő évi versenynaptárról, nekem a szeptemberi Spartathlon lesz a fő versenyem, amelyre a Korinthoszon elért teljesítményemmel vívtam ki az indulás jogát – árulta el Erős Tibor. – Mindig az volt a vágyam, hogy egyszer nemzetközi versenyen képviselhessem a magyar színeket. Most itt állok a lehetőség kapujában, és eszerint építjük fel a felkészülésemet. Egyelőre nem tudom, hogy a Spartathlon előtt elindulok-e a száz kilométeres és a tizenkét órás ob-n, netán az Ultrabalatonon, így azt sem tudom megmondani, megpróbálkozom-e a tizenkét órás csúcs megdöntésével.”

 

Erős Tibor idei főbb eredményei ultratávokon:

Balatonfüred Ultramaraton, 12 órás verseny – október 17., 1. hely (157.898 kilométer)
Korinthosz, 160 kilométer – augusztus 6., 1. hely (13:10:14)
Mamma Montana, 100 kilométer – július 4., 1. hely (7:33:57)
Száz kilométeres magyar bajnokság – április 10., 1. hely (7:10:32)

 

Fotók: Erős Tibor/Facebook

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Angyalbőrbe bújik Haile Gebrselassie olimpiai bajnok hosszútávfutó
Video-összeállítás kilenc félelmetes és veszélyes sípályáról
Keresztszalag-szakadása után hamarosan ismét futhat a csinos táncművész
Heti aktuális: három-négy órás téli kajakozás a Hévíz-patakon
27 ezer kilométert tett meg 429 nap alatt a német Jonas Deichmann

Videók

Életveszélyes trükkök során győzte le a félelmét a falakon tekerő BMX-es
Erdőben is lehet síléccel száguldozni, de senki se csinálja utána
Mint a rajzfilmekben: lufikkal az égig

Hegymászás

Siklóernyő-balesetben szilánkosra tört Lengyel Ferenc három csigolyája
A sziklát érteni kell, a mászás művészet
Eltűnt három francia a Himalájában

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Az osztrák Grand Canyon és más szépségek
Kiterjesztett szabályozás síelőknek
Kizárólag negatív teszttel lehet síelni
Játszótérnek 28 méteres jégmászótorony
Megtelnek a parkok asztaliteniszezőkkel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.