Fókuszban a decemberi Valenciai maratoni

Markocsán Sándor és a Sanyoszistálló sportolói rendszeresen járnak külföldi versenyekre; a futóedző következő célja a spanyolországi megméretés, amelyre nem a kánikulában készül fel.

Markocsán Sándor ma már az egyik legjobb és legnépszerűbb futóedző Magyarországon, aki korábban motivációhiány miatt 17 évig abszolút nem foglalkozott a futással. A tréner mesélt a kezdetekről, arról, hogy miként vált edzővé, és a decemberi Valenciai maratoniról is szót ejtett.

„Ezerkilencszázhetvenkilencben a középiskolában kezdtem futni – kezdte az 56 esztendős Markocsán Sándor. – Mivel megszűnt a kosárlabda, az atlétika irányába mozdultam el. A testnevelésórákon mindig ott voltam a legjobbak között, így hamar kiderült, hogy elég jól megy a futás. Elkerültem az MVSC-hez, ott kezdtem hivatalosan futni ezerkilencszáznyolcvanban.”

 

 

Az első maratonija tizenhét évesen remekül sikerült, ám mivel a futás sok lemondással járt, ráadásul a motivációja is elfogyott, egy idő után befejezte.

„Hamar jó futó lettem. Két évvel azután, hogy csatlakoztam az MVSC-hez, vagyis tizenhét évesen lefutottam életem első maratoniját két óra harminckilenc perces idővel. Amúgy nem voltam maratonista, korábban az öt- és tízezer méteres távokon nyertem korosztályos bajnoki címeket. Aztán egyszer csak nem volt kivel edzenem, ráadásul elfogyott a motivációm is, így huszonhét évesen abbahagytam a futást. Ezerkilencszázkilencvenkettő novemberében edzésre menet visszafordultam, és egyik napról a másikra abbahagytam. Hetente kétszer jártam Miskolcról vonattal Budapestre, fárasztó volt. Ráadásul a barátaim sokat buliztak, ahová nem tudtam velük menni.

Először huszonnyolc évesen mentem nyaralni, mivel a nyár volt a versenyszezonunk. A futás sok lemondással járt, kicsit szerettem volna élvezni az életet. Ezek után tizenhét évig abszolút nem találkoztam az atlétikával, majd egy barátom szólt, hogy indul Budapesten a Nike Futóklub, lenne-e kedvem ott edzősködni.

Így tértem vissza a futás világába kétezerkilenc körül. Ott lettem edző, onnantól egyre több magántanítványom lett.”

Markocsán Sándor vezetésével 2013-ban megalakult a Sanyoszistálló, amely egyre csak bővül, mert rengeteg futni vágyó sportember csatlakozik az egyesülethez.

„Kétezertizenháromban alakultunk meg, a tanítványaim zöme a Nike Futóklubból jött. Egyre többen vagyunk, ismernek már minket, elmondhatom, hogy a nevem ismerős a futószakmában. Heti háromszor van közösségi edzésünk, szerdánként a Margitszigeten vannak résztávos tréningjeink. Ötvenen vagyunk körülbelül, ám van olyan tanítványom, aki Svájcban, az Egyesült Államokban vagy Ausztriában él. Nekik online írom az edzéstervet, folyamatosan kapcsolatban vagyunk. Emellett fontosnak tartom, hogy legyenek keresztedzések, erősítsük az izmainkat, mivel ezekre szükség van a futáshoz is.”

 

 

A futóedző maga is versenyez, legutóbb Pécsen állt rajthoz.

„A pandémia miatt kimaradt egy év a versenyzésből, ám júniusban a Pécs–Orfű–Abaliget félmaratonin elindultam, amit végül 1:33:38-as idővel meg is nyertem a korosztályomban. Remek felkészülési verseny volt a Valenciai maratoni előtt, ugyanis most a spanyol verseny a nagy célom. A mediterrán országban december elején a legjobb időben van az esemény. Az őszi maratonikra nyáron kell felkészülni, ez a mostani kánikulában elég nehéz. Sokkal jobb, ha ezt a három hónapos felkészülést szeptemberben, októberben és novemberben végezzük, majd kellemes tizenöt Celsius-fokban lefutjuk a maratonit. Már csak külföldön futok maratoni távot. A Sanyoszistállóval rendszeresen járunk különböző országokba, egyrészt nagyobb a mezőny, másrészt ezeket az utakat összekötjük városnézéssel is. Eddig voltunk Berlinben, Frankfurtban, Amszterdamban, Rotterdamban, ám a személyes kedvencem a New York-i maratoni. Óriási a hangulat, kétmillió szurkoló között halad a mezőny.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Még, hogy nem lehet hegynek felfele snowboardozni – csak helikopter kell hozzá!
Az Országos Kéktúra útvonalát is érinti a decemberben átadott Bátor tanösvény
Korok Fatima célja uszony nélküli kategóriában a 74 méteres mélység elérése
Maráz Zsuzsanna: a hosszú távok hőse, aki nem is akart ultrafutó lenni
Bódis Tamás mellett gyorsabb, hatékonyabb és szebb lett a futása

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Sziklamászóból lett bázisugró lőtte a múlt év legmenőbb szelfijét
Az oroszok annyira kemények, hogy néha fürdőruhában síelnek Szibériában

Hegymászás

Véget ért az Eseményhorizont: Klein Dávid és Suhajda Szilárd külön folytatja
Gyorsmászás a Dhaulagirin, viszontagságok a Kazbegen és a Csomolungmán
Expedíció a Tofana di Rozes déli falának első megmászása után százhúsz évvel

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Vidám téli vakáció a család minden tagjának Ausztria déli tartományában
Varázslatos téli élmények Karintiában, az Alpok vonulatainak déli oldalán
Az osztrák Grand Canyon és más elképesztően szép kirándulóhelyek
Az osztrák Grand Canyon és más szépségek
Kiterjesztett szabályozás síelőknek

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.