Fókuszban a decemberi Valenciai maratoni

Markocsán Sándor és a Sanyoszistálló sportolói rendszeresen járnak külföldi versenyekre; a futóedző következő célja a spanyolországi megméretés, amelyre nem a kánikulában készül fel.

Markocsán Sándor ma már az egyik legjobb és legnépszerűbb futóedző Magyarországon, aki korábban motivációhiány miatt 17 évig abszolút nem foglalkozott a futással. A tréner mesélt a kezdetekről, arról, hogy miként vált edzővé, és a decemberi Valenciai maratoniról is szót ejtett.

„Ezerkilencszázhetvenkilencben a középiskolában kezdtem futni – kezdte az 56 esztendős Markocsán Sándor. – Mivel megszűnt a kosárlabda, az atlétika irányába mozdultam el. A testnevelésórákon mindig ott voltam a legjobbak között, így hamar kiderült, hogy elég jól megy a futás. Elkerültem az MVSC-hez, ott kezdtem hivatalosan futni ezerkilencszáznyolcvanban.”

 

 

Az első maratonija tizenhét évesen remekül sikerült, ám mivel a futás sok lemondással járt, ráadásul a motivációja is elfogyott, egy idő után befejezte.

„Hamar jó futó lettem. Két évvel azután, hogy csatlakoztam az MVSC-hez, vagyis tizenhét évesen lefutottam életem első maratoniját két óra harminckilenc perces idővel. Amúgy nem voltam maratonista, korábban az öt- és tízezer méteres távokon nyertem korosztályos bajnoki címeket. Aztán egyszer csak nem volt kivel edzenem, ráadásul elfogyott a motivációm is, így huszonhét évesen abbahagytam a futást. Ezerkilencszázkilencvenkettő novemberében edzésre menet visszafordultam, és egyik napról a másikra abbahagytam. Hetente kétszer jártam Miskolcról vonattal Budapestre, fárasztó volt. Ráadásul a barátaim sokat buliztak, ahová nem tudtam velük menni.

Először huszonnyolc évesen mentem nyaralni, mivel a nyár volt a versenyszezonunk. A futás sok lemondással járt, kicsit szerettem volna élvezni az életet. Ezek után tizenhét évig abszolút nem találkoztam az atlétikával, majd egy barátom szólt, hogy indul Budapesten a Nike Futóklub, lenne-e kedvem ott edzősködni.

Így tértem vissza a futás világába kétezerkilenc körül. Ott lettem edző, onnantól egyre több magántanítványom lett.”

Markocsán Sándor vezetésével 2013-ban megalakult a Sanyoszistálló, amely egyre csak bővül, mert rengeteg futni vágyó sportember csatlakozik az egyesülethez.

„Kétezertizenháromban alakultunk meg, a tanítványaim zöme a Nike Futóklubból jött. Egyre többen vagyunk, ismernek már minket, elmondhatom, hogy a nevem ismerős a futószakmában. Heti háromszor van közösségi edzésünk, szerdánként a Margitszigeten vannak résztávos tréningjeink. Ötvenen vagyunk körülbelül, ám van olyan tanítványom, aki Svájcban, az Egyesült Államokban vagy Ausztriában él. Nekik online írom az edzéstervet, folyamatosan kapcsolatban vagyunk. Emellett fontosnak tartom, hogy legyenek keresztedzések, erősítsük az izmainkat, mivel ezekre szükség van a futáshoz is.”

 

 

A futóedző maga is versenyez, legutóbb Pécsen állt rajthoz.

„A pandémia miatt kimaradt egy év a versenyzésből, ám júniusban a Pécs–Orfű–Abaliget félmaratonin elindultam, amit végül 1:33:38-as idővel meg is nyertem a korosztályomban. Remek felkészülési verseny volt a Valenciai maratoni előtt, ugyanis most a spanyol verseny a nagy célom. A mediterrán országban december elején a legjobb időben van az esemény. Az őszi maratonikra nyáron kell felkészülni, ez a mostani kánikulában elég nehéz. Sokkal jobb, ha ezt a három hónapos felkészülést szeptemberben, októberben és novemberben végezzük, majd kellemes tizenöt Celsius-fokban lefutjuk a maratonit. Már csak külföldön futok maratoni távot. A Sanyoszistállóval rendszeresen járunk különböző országokba, egyrészt nagyobb a mezőny, másrészt ezeket az utakat összekötjük városnézéssel is. Eddig voltunk Berlinben, Frankfurtban, Amszterdamban, Rotterdamban, ám a személyes kedvencem a New York-i maratoni. Óriási a hangulat, kétmillió szurkoló között halad a mezőny.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Napszúrást kapott, mégis megnyerte a MyWay240-et
Lélegzetelállító séta a magasban, 2.2 kilométeren át egyensúlyozott – videóval
Ne lepődjünk meg, ha jön a medve a Kinizsi Százason
Tizennyolc hónap után hitelesítették az elképesztő rekordot
Korlátozott számban férfiak is indulhatnak a vasárnapi női futóversenyen

Videók

Játszótér, ami nem a gyerekeké – de melyik felnőtt mer felülni erre a hintára?
Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Ez több mint ugrálás a mólóról: bátor gyerekek akcióival lassan beindul a nyár

Hegymászás

Elkészült a filmelőzetes Erőss Zsolt elvesztéséről, felesége szemszögéből
Kevesebb mint 190 nap alatt teljesítené a tizennégy nyolcezrest a hegymászónő
Mindkét lábát elveszítette, de hét évvel később feljutott a Mount Everestre

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton
Mozogni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
Tippek a víz szerelmeseinek: termálfürdő, vízi csúszda és egyedülálló kilátás
Felhőtlen szórakozás az Alpok déli oldalán
Vidám téli vakáció a család minden tagjának Ausztria déli tartományában

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.