BLOGRA FUTOTTUNK Fussunk neki a Balatonnak!

Már az Ultrabalaton lázában ég blogszörfösünk, hiszen a májusi legendás tókerülő verseny balatonfüredi rajtjáig a megjelenéstől számolva éppen ötven nap van már csak hátra.

Lassan közeledik a dátum – 2019. május 11. –, amire egy éve várok, illetve várunk újra mi itt, a csupasportnál és a Nemzeti Sportnál immáron negyedik alkalommal. A blogszemle csütörtöki megjelenésétől számítva ugyanis éppen ötven nap van az Ultrabalaton rajtjáig, és ezen a tókerülő futáson a Nemzeti Sport két csapatot is indít – hála az égnek, annyi kocogásért rajongó kolléga van már a szerkesztőség(ek)ben. Erre a versenyre készülünk, edzünk, hogy minél jobban teljesítsük a távot, távokat, kinek miként lett kalkulálva a kilométerpenzuma (jellemzően bőven húsz kilométer felett kell majd teljesítenie minden egyes futónknak). Van, aki egyben futja le, és van, aki többször indul neki, hogy különböző napszakokban élje át a balatoni futás szépségét, nehézségét. Logisztikailag sem egyszerű a feladat, de eddig is mindig megoldottunk minden problémát, szuper lesz idén is, az egész biztos! Már nagyon várjuk!

Habár a blogos felületeken még nem az UB a slágertéma, de mondhatni, hogy sok virtuális térben is megelevenített futás és esemény már megcélozhatja a legendás ultramaratonira felkészülést is – nézzük, miről szólnak a történetek a blogvilágban.

TEREPFUTÁS.HU

A népszerű oldalon a Runnabe által megálmodott Runnabe Round instant futókörrel foglalkozik az aktuális cikk szerzője, Vasák Benedek, aki a fővárosi tereptávokat végigfutotta. Az úgynevezett instantfutásról annyit érdemes tudni, hogy nem a hagyományos értelemben vett verseny, hanem olyan, ami bármikor teljesíthető, nem kötött a rajt időpontja. Az ellenőrzőpontok és/vagy az útvonal viszont igen. Az indulás és beérkezés helyszínén, illetve az ellenőrzőpontokon az úgynevezett „becsekkolás” QR-kódokkal van megoldva vagy fotóval és trackkel lehet igazolni a teljesítést. Tehát ami feltétlen szükséges hozzá: egy okostelefon, mobilnet és GPS. Egyre inkább kedveltek az ilyen kihívások, mert nagyobb szabadságot ad, mintha kiírt versenyre jelentkeznénk: nincs fix időpont, nincs tömeg, parkolási problémák, teljesítménykényszer. Viszont nem kapjuk meg azokat az ellátásokat, amiket a szokványos versenyeken igen: nincs frissítő, ilyen-olyan harapnivaló és segítők. A távot itt is szintidőn belül teljesíteni kell, különben nem érvényes a futásunk. A teljesítést igazoló tracket el kell küldeni a szervezőknek, jó esetben még érmet vagy valamilyen emléktárgyat is kaphatunk. A nevezési díjak ezeknél a futásoknál elég csekély összeget jelentenek, és van, amelyik ingyenes, ilyen például a cikkben is említett Runnabe Round, amelynek indulási és érkezési helyszíne a Clark Ádám tér. Induláskor a nulla kilométernél szelfit kell készíteni, majd még több megadott helyen is.

Tizennégy kilátási pontot kell érinteni, a teljesítést a szervezők a beküldött trackkel érvényesítik. A táv körülbelül harminchét kilométer, nem kevés szinttel, a szintidő pedig hat óra.

 

GYERE-FUTNI.BLOGSPORT.COM

A futásban az ember folyamatosan fejlődik, s ahogy telnek az évek, egyre jobban, jobb technikával mozgunk, akár tudatosan, akár ösztönösen, de változunk. Általában a szervezet tudja, mi a jó neki, de néha tudatosan is segítenünk kell a változást.

Nekem régebben sokszor volt bajom a tartásommal, nem húztam ki magam, s ha véletlenül megláttam a tükörképemet valahol, mindig elkeseredtem, mert nagyon kellemetlenül néztem ki, szemben a fess, nyargaló, tapasztaltabb futókkal. Nos, a helyzet az évek alatt – szerencsére – egyre jobb lett, ami nyilván nemcsak a kinézet miatt fontos, hanem leginkább a megfelelő légzés miatt. A másik nagy dilemmám, amikor meredek lejtőn futok le, sokszor megfájdul utána a derekam, és már annyiszor megkérdeztem profikat, merre, hogyan dőljek, de amikor nyargalok le a hegyről, mindig elfelejtem, most hátra vagy előre…

Krátky Egon blogbejegyzéséből kiderül, mi a helyzet a talajra érkezéssel, mennyire kell foglalkoznunk azzal, hogy sarokra vagy első talppárnára érkezünk le, illetve elég-e csak rákeresnünk a neten, ha bizonytalanok vagyunk, vagy érdemes-e mélyebbre is beleásnunk magunkat?

 

FUTNIMENTEM.HU

Evetovics-Balla Hajnalka blogjában fontos tanácsokat ad olyan témában, ami minden futót érint: hogyan kerüljük el a gyomorbajokat edzés, de legfőképp verseny közben. Valószínűleg sokunknak volt már kellemetlen sztorija ezzel kapcsolatban, azonban ez sokszor elkerülhető, ha hallgatunk a tapasztaltabbakra, szakértőkre. Ja, és a saját gyomrunkra.

 

CSAKAZÉRTISBLOG

A blog szerzője az ötven kilométeres tápiószelei futás után két héttel „laza” hatórás futáson is indult Szekszárdon, a Sixárd elnevezésű versenyen (a csupasport Bogi-bloggere, Vágó Boglárka harmadik lett itt!), ez idő alatt ötvennégy kilométert futott le, s ennek az erőpróbának a beszámolóját olvashatjátok. S ami még rendkívül fontos a blog olvasóinak, hogy a nagyszerű futó ismét remek koktélt készített magának, tényleg kipróbálom 🙂

Merthogy erő, energia, kedv kell a nagy tavaszi zsongásban is, amikor egyre többeknek lehet végre azt mondani, hogy – fussatok, fussatok!

 

MIRŐL ÍR A FUTÓBOLOND?

Az erő legyen velünk!

 

Kremlicza Levente (Facebook)

Sok helyen lehet olvasni arról, mennyire fontos az erősítés a futóknak, de tapasztalataim szerint még így is sok futó kihagyja az erőedzést. A hosszú távú állóképességi sportoknál a nagy izomtömeg hátrány, de az erős izmok nem. Különösen az ízületek körüli támasztóizmok és a törzsizmok fontosak. Mivel a futás intenzív, az ízületeket komolyan megterhelő mozgás, így a keresztedzés során érdemes a rázkódó mozgásokat, ugrálásokat kerülni, és statikus vagy lassú, dinamikus mozgásokat végezni. Rengeteg mozgásforma közül választhatunk, a jóga, úszás, bicikli, kettlebell, street workout vagy a klasszikus súlyzós edzés is ideális lehet. Azért túlzásba sem szabad vinni az erősítést, mert a túledzettség komoly problémákat tud okozni, és növeli a sérülés esélyét. Heti egy-két erősítés elég lehet az amatőr futóknak, főleg, ha az edzés jól fel van építve, és a terhelés is megfelelő. Ehhez érdemes szakember segítséget igénybe venni, akár személyi edzés, akár csoportos gyakorlás keretében, főleg akkor, ha korábban nem végeztünk rendszeres erőnléti edzést. Léteznek már speciálisan futók számára összeállított erősítő edzések, amelyeken nemcsak az izmok erejét, de a mobilitást és a mozgásmintákat is fejlesztik. Természetesen otthon is lehet edzeni, szerencsére mind szöveges, mind videós segítség bőven található az interneten, de csak ellenőrizhető, hiteles forrásból informálódjunk. Ha otthon edzünk, a legfontosabb, hogy csak azt csináljuk, amit biztosan helyesen tudunk. Ne féljünk tanácsot, segítséget kérni.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A görögországi versenyek motiválják igazán
Nem rendezik meg többet az Authentic Phidippides Runt
Mindent megtesz, hogy bekerüljön a 24 órás válogatottba
Fighters’ Run Budapesttől kőhajításnyira áprilisban
Ötven és száz kilométeres versenyt is megnyert már az idén

Videók

Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól
Te meddig tudsz dekázni? Ő a Mount Everestig!

Hegymászás

Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket
Küldetéstudata volt, tudása viszont semmi: az őrült mászón a hite sem segített
Három nap és két éjszaka a halálfalban: kőzápor után magyar siker az Eigeren

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.