Futás kisgyerek mellett, avagy szülés után mikor és hogyan lehet újrakezdeni

A várandóság után hat héttel, kizárólag orvosi engedéllyel és a fokozatosság elvével a kismamák ismét sportolhatnak.

Minden anya életében az egyik legcsodásabb esemény gyermeke születése, de ha korábban aktívan sportolt, bizonyára mielőbb szeretne visszatérni a rendszeres testmozgáshoz. Persze egyáltalán nem mindegy hogyan szoktatja vissza testét egy olyan intenzív sporthoz, mint például a futás. Az sem egyszerű, hogyan iktatja be a kisbaba melletti szoros napirendbe, a csekélyke szabadidőbe a rendszeres testmozgást. Evetovics-Balla Hajnalka szerint másfél hónap után már lehet folytatni a sportolást – de tisztában kell lennünk a veszélyekkel.

„Problémamentes várandósság és szülés esetén a hathetes kontroll után orvosi javaslatra el lehet kezdeni mozogni, de ez nem azt jelenti, hogy rögtön ott szabad és ott tudjuk folytatni a sportolást, ahol a terhesség és szülés előtt abbahagytuk – kezdte Evetovics-Balla Hajnalka ultrafutó, kétgyermekes anyuka. – Nem is érdemes azonnal futással indítani. A babavárás és a szülés során nagy terhelés éri a medencefenék izmait, amelyek gyengülnek és megnyúlnak, először ezeket kell visszaerősíteni. A medencefenék szerepe, hogy helyén tartsa a hasüreg szerveit. Ha gyenge medencefenék-izomzattal kezdünk futni, annak az intenzív rázkódás és terhelés miatt kismedencei süllyedés, húgyhólyag- vagy méhsüllyedés vagy inkontinencia is lehet a következménye. Emiatt érdemes megerősíteni a medencefenék izmait. Ezzel egy időben el lehet kezdeni óvatosan a törzsizmokat is erősíteni, ezek szintén fontos szerepet töltenek be sportolás közben. Kismamáknál gyakori a szétnyílt hasizom is, ennek állapotát érdemes ellenőrizni szakember segítségével, és ha szükséges, a hasizmok zárásával is foglalkozni kell speciális hasizom-regeneráló gyakorlatok segítségével. Ha ezek mind rendben vannak, ha kellően megerősödtek, óvatosan, a fokozatosságra törekedve el lehet kezdeni futni a szülés után három-hat hónappal.”

Nem mindegy azonban, hogyan kezdjük újra a futást, lévén a szervezetünket vissza kell szoktatni a rendszeres edzésekhez.

FUTÁS 2022 – MEGJELENT!
Megjelent Futás 2022 magazinunk, amely most leginkább az ultrafutásra fókuszál Erős Tiborral, Fogarasiné Veres Krisztinával, Ferenczi Istvánnal és Dombi Tiborral, de sikerült elérnünk a litván Aleksandr Sorokint is, továbbá írunk a Spartathlon hőskoráról és arról is, korosztályok szerint mire érdemes figyelniük az ultrásoknak. De megjelenik a magazinban az akadálysport, a terepverseny, a babakocsis futás is. A 84 oldalas kiadvány kapható az újságosoknál, az ára 695 forint.

„Edzőként mindenkinek a fokozatosságot javaslom. Először tempós, pulzusemelő gyaloglással kezdjük, majd ezt lehet egy kis kocogással váltogatni, utána fokozatosan növelni a kocogást és elhagyni belőle a gyaloglást. Még akkor is érdemes az alapoktól újrakezdeni, ha az ember előtte gyors tempóval futott, és hosszú távokat is teljesített. Ez azért is fontos, mert így nem csupán az izomzat, az ízületek és a csontok, hanem a szív- és érrendszer, illetve a tüdő is vissza tud erősödni ahhoz a terheléshez, amelyet a futás jelent.”

Kisgyerek, de főleg kisbaba mellett a legnehezebb kérdés, hogy az édesanya hogyan tud magának szabadidőt kiszakítani az otthoni kötelező teendők mellett, illetve mikor fogalmazódik meg benne, hogy kicsit kiszabadulna a mókuskerékből.

„Ez attól is függ, hogy mennyi idős gyerekről van szó, mert minden édesanyának máskor jelentkezik az igénye arra, hogy egy kicsit kiszabaduljon a mindennapokból, mert mást is szeretne, mint babázni – mondta Peer Krisztina pszichológus, aki három gyermek édesanyja. – Az első lépés, hogy felismerje, igénye van másra, aztán a következő kérdés, hogy ezzel az igénnyel és szükséglettel mit kezd. Ez nagyban függ attól, milyen korábbi tapasztalatai vannak, milyen a személyisége, nem okoz-e neki bűntudatot, hogy nem mindig a gyerekével szeretne lenni, valamint hogy milyen a családja és a környezete hozzáállása. Aztán át kell gondolnia, miként tudna időt szakítani a futásra.”

Az, hogy mennyi időt áldozunk a futásra, azon is múlik, milyen rendszerességgel tudjuk űzni, egyáltalán heti hány alkalommal lehet és érdemes edzeni egy visszatérőnek.

„Kezdetben heti két-három alkalommal érdemes elindulni, húsz-harminc perc már jó alapot adhat – szögezte le Evetovics-Balla Hajnalka. – Az elején nem érdemes nagy igényeket támasztani magunkkal szemben. Tudom, hogy ez nagyon nehéz, mert ha valaki a terhesség előtt vagy akár közben is futott, visszagondol rá, hogy milyen teljesítményekre volt képes. Ezt el kell engedni, tiszta lappal érdemes indítani és újjáépíteni magunkat.

Az a tapasztalatom, hogy az újrakezdés után könnyen lehetünk még jobbak, még erősebbek, mint valaha voltunk.

Ehhez nagy türelemre is szükség van, ami mostanában nem jellemző az emberekre.”

Türelemre azonban nem csupán a futni vágyó anyáknak van szükségük. A visszatérésben nagy szerepet játszik a család hozzáállása, a férj támogatása is.

A teljes cikket elolvashatja a Futás 2022 magazinunkban, a 84 oldalas kiadvány kapható az újságosoknál, az ára 695 forint.

Fotók: shutterstock

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Ne csapjuk be a szervezetünket! – így kerülhetjük el a sokkhatásokat
Bogár János tanácsa: Ne fusd el az elejét! – kezdődik a 18. Ultrabalaton
Régen halálos veszélyt jelentett, ma már bárki végigjárhatja a Királyok ösvényét
Százévnyi egészség: nem mindegy, hogy valami elől, vagy valamiért futunk
A meleg volt a legnagyobb kihívás, a vége borzalmas volt, de győzött a VTM-en

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.