Futás nyaralás alatt – hol és hogyan érdemes?

Cikkünkben nyaralós futásokhoz adunk tippeket, egy-két útvonal bemutatásával Horvátországban, Opatija és Rijeka környékén.

Ha egy futó nyaralni megy, mindig sarkalatos kérdés, hogy a családi vagy baráti pihenés hosszú napjai alatt hol fogja megejteni az edzéseit, lévén néhány nap még rendben, hogy kimarad, de hét–tíz nap azért elég hosszú ahhoz, hogy ne fussunk. Érdemes akár már indulás előtt feltérképezni a környékbeli útvonalakat, megnézni letöltött trackeket, elolvasni beszámolókat, feltéve, ha vannak.

Tengerparti nyaralás során biztos, hogy találhatók a közelünkben parti sétányok, de nagyobb városokban akár a főút melletti járdán vagy bicikliúton is futhatunk, ha biztosra akarunk menni. A nagy meleg miatt célszerű inkább a kora reggeli órákban vagy este, sötétedéskor nekiindulni, bár ez utóbbinál számolni kell azzal is, hogy rengeteg a turista. Nemrég Rijeka és Opatija környékén töltöttem egy hetet, innen mutatok be most egy-két tippet.

Lungomare

Opatijában, más néven Abbáziában az egyik legismertebb sétány a tizenkét kilométer hosszú Lungomare, azelőtt Ferenc József sétány, amely 1889 és 1911 között épült. A kikövezett sétaút végig a tengerpart mentén halad, északi irányban Voloskóig, déli irányban egészen Lovranig folytatódik. Azon kívül, hogy menet közben csodálatos kilátás nyílik a tengerre, a hatalmas fákkal körülvett, gyönyörű, korabeli villákban is gyönyörködhetünk. Akár egy-egy részét, rövidebb szakaszát is bejárhatjuk az útvonalnak. Ha megfáradunk, padokon megpihenhetünk, szabadstrandokon csobbanhatunk a vízben. Érdemes kora reggel vagy inkább hűvösebb időben futni, ugyanis főleg az esti órákban rengeteg turista korzózik a népszerű, néhol igencsak szűk sétaúton.

Nekem az esti futásom során szó szerint szlalomoznom kellett az emberek közt, de egy nyaralós futásnál nem is a gyorsaság a lényeg. Ha a teljes utat bejárnánk, és nem akarunk visszafelé is futni, a 32-es busszal bármikor visszatérhetünk a városba. A videón jól látszik az útvonal, amely a botanikus kerten (Park Angiolina) is keresztülhalad.

 

Rijeka és környéke – főút mellett vagy a sziklás parton

Az itteni futók körében az őshonos fákkal övezett főút árnyas járdája a legnépszerűbb, ahonnan, bár magasabbról, szintén rálátni a tengerre. Rijeka külvárosából indulva hosszú kilométereken keresztül lehet kocogni. Kora reggel és estefelé sportolnak a legtöbben, egyszer még a helyi futócsapattal is összetalálkoztam a hajnali órákban. Az út elvezet a Kantrida uszoda és a népszerű Ploce strand mellett, és a futballstadiont is megnézhetjük fentről. A városban már nagyobb a forgalom és jelzőlámpák lassítják a haladást, de akár egészen a kikötőig lefuthatunk.

Volosko irányába nem csupán a főút mentén, hanem egy részen a tengerpari sétányon is futhatunk, árnyas fák alatt, sziklás szabadstrandok mellett. Egyes helyeken lépcsők vezetnek le a kavicsos öblökbe, ahol megfürödhetünk.

A lényeg, akármerre is járunk, élvezzük a tájat, a látnivalókat. Nem dől össze a világ, ha nyaraláskor visszaveszünk az edzéseinkből, és nézelődve, lassabban haladunk, vagy rövidebbet, kevesebbet futunk. Emellett a keresztedzések is ugyanolyan hasznosak: ússzunk a tengerben, evezzünk (a SUP-ot kifejezetten ajánlják futóknak), sétáljunk, kiránduljunk a családdal. Ha okosan osztjuk be a sport és pihenés arányát, akkor lesz igazi kikapcsolódás a nyaralás.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Bogár János tanácsa: Ne fusd el az elejét! – kezdődik a 18. Ultrabalaton
Régen halálos veszélyt jelentett, ma már bárki végigjárhatja a Királyok ösvényét
Százévnyi egészség: nem mindegy, hogy valami elől, vagy valamiért futunk
A meleg volt a legnagyobb kihívás, a vége borzalmas volt, de győzött a VTM-en
A Késely családban mindenki rendszeresen mozog és nagy terveket sző

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.