Futóappok: hány méter az öt kilométer?

EZT ÍRTUK 2019-BEN! Kollégánk szigorúan vett körülmények között tesztelte, hogy a népszerű futóalkalmazások mennyire megbízhatóak, ha a távolság méréséről van szó.

(Az új év első hetében válogatást közlünk 2019 legolvasottabb anyagaiból.)

Mit tehet az ember, ha a jól bevált futóalkalmazása egyszer csak lefagy, és semmiképpen sem akar újraindulni? Letölt egy másikat. Na de mi történik akkor, ha az a másik az előzőhöz képet egészen más adatokat mér?

Azt még mi, amatőrök is tudjuk, hogy a telefonos futóapplikációk megbízhatóságban nem versenyezhetnek a GPS-órákkal, mégis joggal várhatjuk el, hogy, mondjuk úgy, hibahatáron belül mérjenek. Amikor a Nike Run Club másfél év után lefagyott, gondoltam, kipróbálom a kezdőknél szintén népszerű Futótárs-alkalmazást. És nagyon lassú lettem!

Ha az ember már századszor futja le a 3 vagy 5 vagy 10 vagy akárhány kilométeres távját, képes érzésre is belőni az idejét. Tudom, mikor futok 6:30-as vagy éppen 5:40-es kilométereket, és rettentően furcsa, amikor az egyéni csúcs helyett egy gyengébb laposkúszás idejét mutatja az applikáció. Feltételezve, hogy a másodpercek mindenhol ugyanolyan iramban peregnek, a mért távval lehet a gond.

Szóval mennyire mérnek jól ezek az alkalmazások? Lehet, hogy egy alultáplált csiga ellen sincs esélyem? Vagy éppen ellenkezőleg, valójában én vagyok Kipchoge?

Derítsük ki.

A Nike Run és a Futótárs már adta magát, a teszthez harmadiknak bevettem a Runtastic applikációt, amit szintén a legkedveltebbek között tartanak számon. A táv legyen 5 kilométer: ugyanarról a pontról indulva futottam az előre meghatározott útvonalon, legfeljebb egyszer-egyszer kellett kikerülnöm egy parkoló autót – de ezt leszámítva majdhogynem a saját nyomomba lépve futottam kilenc alkalommal, azaz háromszor-háromszor valamennyi alkalmazással. Kora este, kellemes hőmérsékletben, lehetőleg ugyanabban a tempóban (bár ez a távolság szempontjából kevésbé érdekes), Budapest mellett, közepesen erős jelkiépítettséggel indultam neki.

Néha nagyon csalóka lehet, mennyit is futunk valójában

Nos, a Runtastic alkalmazásával mért három futás leggyorsabbja és leglassabbja között tizenhét másodperc telt el, ami tökéletesnek tűnik, és nagyjából (húsz-harminc méteres eltéréssel) ugyanott ért véget mindháromszor az 5 kilométer.

Ezért is volt meglepőbb a Futótárs: két és fél perc volt a különbség a leglassabb és leggyorsabb 5 kilométerem között, ami nagyon-nagyon sok – a leglassabb futásra valamennyire magyarázat lehet, hogy akkor az előzőeknél nyolcvan méterrel kellett többet teljesítenem. (A Futótárs becsületére legyen mondva, néha figyelmeztetett, hogy gyenge a jel, így pontatlan lehet a mérés.)

Letöltöttem újra a Nike Runt, és azt is kipróbáltam: a három futás között 55 másodperc volt a különbség, ugyanakkor elképesztően gyorsnak érezhettem magam – nem csoda, hiszen nagyon hamar eljutott a számláló az 5 kilométerig.

Egyszer a helyi futballpálya felezővonalánál, máskor a tizenhatosnál, a harmadiknál a szögletzászlónál ért véget a Nike Run 5 kilométere, miközben a Runtastic végpontjához még át kellett futnom a kapu mögött a következő háztömbig, a Futótárs pedig még befordulva a sarkon is, át egy keresztúton jócskán engedett tovább.

A kilenc futás eredménye: a „legrövidebb” 5 kilométer és a „leghosszabb” 5 kilométer között 560 méter volt a különbség! Ugye, ez azért már kevésbé tűnik hibahatáron belülinek…

Kíváncsiságból, meg hogy legyen egy tizedik futás is, végezetül egyszerre indítottam a három applikációt: amikor a Futótárs 5 kilométert, azaz 5000 métert mért, akkor a Runtastic 5330, a Nike Run pedig 5590 métert (a korábbi 560 méter különbséghez képest ez korrekt, amúgy nem túl biztató).

Megnéztem még a végére, hány kalóriát égettem el az utolsó futásnál (általános beállításoknál). Ez is érdekes: 771 (Futótárs), 670 (Runtastic), 370 (Nike)

Nem állíthatom, hogy minden világos lett, így aki pontosan szeretné tudni, mennyit is fut, annak érdemes beruháznia egy profi órára. De legalább elmondhatom, hogy a másfél hét alatt futottam ötven kilométert. Vagy negyvenhatot, esetleg ötvenhármat.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán
Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre
23 569 résztvevő és magyar győzelmek a 39. Telekom Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.