Garai Ágnes Szonja útja a hatórás országos bajnokságon aratott győzelemig

Néhány hónap után teljesítette első félmaratoniját a Sashegyi Gepárdok ultrafutója, jó tíz évvel később pedig hatórás ob-t nyert.

Garai Ágnes Szonja nyerte meg a március 6-án Tapolcán rendezett hatórás országos bajnokság női versenyét. A futónő még ELTE-s hallgatóként, számos ultrafutóhoz képest szokatlanul fiatalon kezdett el futni a Sashegyi Gepárdoknál, és ott is ragadt.

„Korábban évekig versenyszerűen teniszeztem, de mivel a továbbtanulást választottam, abbahagytam az aktív versenyzést és edzést – meséli a tavalyi 50 km-es ultrafutó országos bajnokság harmadik helyezettje. – Eltelt néhány év úgy, hogy nem sportoltam, és úgy éreztem, változtatnom kell. Eleinte aerobikoztam, és futottam a magam módján, kis idő múlva aztán rájöttem, a futáshoz vonzódom igazán. Kétezertizenegyben úgy döntöttem, benevezek életem első félmaratoni versenyére, ami arra volt jó, hogy bizonyítsam magamnak, képes vagyok öt-tíz kilométereknél többet futni. Szükségem volt egy futóközösségre és egy csapatra, de nem azért, hogy versenyezzek, hanem hogy társaságban sportolhassak. Ezután kezdtem el komolyabban foglalkozni a futással.”

Rövidebb távokkal is próbálkozott, de inkább a hosszabbak vonzották, mert mint mondja, minél előbb hosszútávfutó bátyja nyomdokaiba akart érni, és nem is adta alább a félmaratoni távnál.

„Eleinte szó sem volt arról, hogy babérokra törjek, vagy jelentősebb célokat érjek el. Egyetlen szándékom az volt, hogy apró lépésekkel fejlődjek. Tapasztalatlanságomból kifolyólag persze engem sem kerültek el a sérülések – túl sokat edzettem –, így hol tudtam futni, hol nem. Versenyekre is jártam, s bár egyre jobb lettem, nem olyan gyors ütemben, ahogyan terveztem. Ennek talán az volt az oka, hogy még ekkor sem gondoltam komolyan a versenyzésre.”

A 2022-es 6 órás ob végeredménye, nők

1. Garai Ágnes Szonja 74.805 km
2. Tigyiné Görög Veronika 73.260 km
3. Lubics Szilvia 70.412 km

Az utóbbi egy-két évben aztán rálépett a gázpedálra. Úgy érezte, eljött az idő, hogy próbára tegye tudását, amihez csapattársaitól és edzőjétől, Szabó Gábortól merített bátorságot. Csapattársai példaértékű eredményei, edzésmunkája is segítette, hogy elhatározza, szintet kell lépnie. A nagy áttörés 2021-ben következett be, amikor egyéniben harmadik lett az 50 kilométeres országos bajnokságon, csapatban pedig a maratoni országos bajnokságon aranyérmet, míg a félmaratoni országos bajnokságon ezüstérmet nyert.

Ettől vérszemet kapott, és az ob-t megelőző fél évben beleerősített: hetente 90-100-110 kilométert futott, miközben igyekezett betartani az edzéstervet.

„Azon gondolkodtam, ha sikerült az ötven kilométer, miért ne tudnám teljesíteni a hatórás versenyt is. Tudtam, hogy ehhez edzésmunkában és mentálisan is jobban oda kell tennem magam. Az állandó biztatásnak köszönhetően végül elhatároztam, elindulok a hatórás bajnokságon.”

Edzője tökéletesen felkészítette a versenyre. Az volt a terve, hogy az első háromnegyed órát-egy órát 4:55-ös vagy ötperces kilométerekkel futja, majd gyorsít, és rááll a 4:40-4:45-ös tempóra, az utolsó órában pedig mindent belead.

„Edzőmmel hetvenöt kilométert tűztünk ki célul, és kétszáz méter híján meg is lett, ami annak köszönhető, hogy nem indultam neki csak úgy a vakvilágnak, hanem profi módon felkészítettek.

A verseny előtt láttam az indulók listáját, és megfordult a fejemben, hogy ha minden jól megy, akár a dobogót is megcélozhatom.

Nem gondoltam az első helyre, csak reménykedtem benne, de amikor féltávnál átvettem a vezetést, egyre valósabbnak tűnt az első hely. Ekkor már nem akartam kiengedni a kezemből a győzelmet. Csak érdekességképpen: az első három kört Lubics Szilviával futottam, és közben jót beszélgettünk. Ő már akkor az mondta, hogy engem tart esélyesnek a győzelemre, ami ösztönzően hatott.”

Garai Ágnes most kevésbé gondolkodik előre, szeretné kiélvezni a győzelem ízét. A hatórás győzelem mindenesetre óriási lökést adott neki, és vélhetően rajthoz áll a félmaratoni és maratoni ob-n, valamint szívesen próbára tenné magát a közelgő 100 kilométeres országos bajnokságon is, ha addig sikerül regenerálódnia. Természetesen nem hagyja ki az Ultrabalatont, amelyen egy háromfős csapat tagjaként vesz részt.

Fotók: Tapolcai Trappolók SE

Garai Ágnes Szonja kiemelkedő eredményei 2021-ben

50 km-es ultrafutó országos bajnokság: 3. hely (egyéni)
Maratoni országos bajnokság: 1. hely (csapat), 5. hely (egyéni)
Félmaratoni országos bajnokság: 2. hely (csapat), 5. hely (egyéni)
Ultrabalaton 3 fős női csapat: 1. hely

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.