Gerinctörése után Drabik Krisztina megnyerte a 48 órás ultrafutó-bajnokságot

Súlyos baleset érte 2014-ben, akkor még nem hitte, hogy valaha elkezdi a futást, azt pedig végképp nem, hogy ultratávokon lesz sikeres.

Minden hobbifutónak megvan a története, miért kezdett el futni. Valaki életmódot akart váltani, más sikerre és érvényesülésre vágyott, vagy egyszerűen csak ki akart lépni a komfortzónájából, de olyan is akad, aki feszegetni akarta teljesítőképessége határait. A civilben fuvarozási logisztikusként dolgozó Drabik Krisztina esete azonban meglehetősen egyedülálló.

„Mindig is vonzódtam az extrém sportokhoz, különösen a motorozáshoz és az ejtőernyős ugráshoz – mondta a csupasport.hu-nak a magyar női ultrafutás egyik jeles képviselője. – Kétezertizennégyben egy ugrás során azonban súlyos balesetet szenvedtem, több gerinccsigolyám és a csípőcsontom is eltört. A sikeres rehabilitáció után sem hagytam fel a szenvedélyemmel, és még legalább kétszáz alkalommal ugrottam. Autoimmun pajzsmirigybetegségem miatt azonban kétezertizenkilencben orvosi javallatra gyalogolni kezdtem, majd kipróbáltam a futást is, amely – sok minden mással együtt – amúgy is már régen a terveim között szerepelt. Szerettem volna megcsinálni az Ironmant, ezért megkerestem Csécsei Zoltánt, akiről már korábban is hallottam, és megkértem, segítsen a felkészülésben, mert semmi tapasztalatom nem volt a futásban.”

 

 

Épphogy csak elkezdték a közös munkát, amikor közbeszólt a koronavírus-járvány, Drabik Krisztina azonban nem hátrált meg, és hónapokon keresztül a garázsában felállított futópadon edzett. Amikor feloldották a korlátozásokat, belevetette magát az „igazi” futásba, egész pontosan az ultratávokba.

„Először kétezerhúsz augusztusában álltam rajthoz versenyen, az ötven kilométeres Tési Ultramaratonon. Kiugró eredményt nem értem el, mégis boldog voltam, mert öt óra tizenöt perc alatt gyűrtem le az ötven kilométert, amelyben akadt némi emelkedő is. Egy hónappal később lefutottam száz kilométert a Szőlőskörön, majd a következő hónapban teljesítettem egy huszonnégy órás viadalt is.”

A nem mindennapi „hármasugrást” természetesen Csécsei Zoltán felügyelte, de többször is hangsúlyozta, rendkívül kockázatos, amit Krisztina csinál,

aki ennek ellenére vállalta a veszélyt, és ennek megfelelően kapott edzéstervet.

Tavaly aztán elindult a 24 órás ultrafutó országos bajnokságon, amelyen második lett a nők mezőnyében, a szeptemberi EMU 6 Day Race World Trophy elnevezésű nemzetközi ultrafutóversenyen harmadikként ért célba, az októberi 48 órás ultrafutó ob-n pedig a dobogó legfelső fokára állhatott fel.

„Az időben hosszabb távú versenyek teljesen más jellegűek, mint az ötven vagy száz kilométeres, az ultratávokon belül talán nevezhető »sprintversenyek«. Őszintén szólva a hosszabb ultratávok jobban fekszenek, mint a rövidebbek. Sok tapasztalatom nincs, csupán néhány éve futok, ráadásul a balesetem is mély nyomot hagyott bennem. Soha nem lesz ugyanolyan a testem, mint amilyen korábban volt, és ezt futás közben szem előtt kell tartanom. Bár sokat kell még fejlesztenem a mozgásomon, és más jellegű edzéseket is végeznem kell, hogy gyorsabb legyek, tisztában vagyok vele, nem biztos, hogy kiemelkedő futó leszek. Oda kell figyelnem, mit enged a testem, és mit nem, de azért szívesen feszegetem a határaimat.”

A tavaly elért remek eredményei ellenére nem úgy alakult az éve, ahogyan tervezte, mégpedig azért, mert a 24 órás verseny kivételével nem azokon vehetett részt, amelyeken szeretett volna.

Szívfájdalma, hogy – többek között – koronavírus-betegsége, illetve oltási szövődménye miatt nem lehetett ott a Riska One Way Ticket Runon, a Korinthoszon és az Ultrabalatonon sem.

„A hatnapos verseny előtt szóltam Csécsei Zoltánnak, hogy segítsen felkészülni, de nagyon őszintén azt mondta, nem tud, mert a többnapos versenyekben nincs tapasztalata. Így aztán a hatnapos világkupára és a negyvennyolc órás országos bajnokságra is önállóan, saját edzéstervvel készültem fel.”

A múlt évből kiindulva – amikor is csupán egy tervezett versenyen tudott részt venni, a többit a körülmények alakították – idén nem gondolkodik előre. Ez persze nem jelenti, hogy leáll a felkészüléssel, hiszen 2022-ben három megméretésen is szeretne rajthoz állni, továbbá célja, hogy olyan futóeseményen induljon el, amelyen még nem vett részt.

„Legfőbb riválisomnak a tegnapi önmagamat tartom. Szeretnék jobb lenni, és a rövidebb távokon is fejlődni. Hálás vagyok korábbi edzőmnek, Csécsei Zoltánnak, hogy bevezetett az ultrafutás világába, idén februártól azonban a Sashegyi Gepárdoknál folytatom az edzésmunkát, új edzőm pedig Szabó Gábor. Sok ultrafutót tisztelek az eredményei miatt, ilyen például Bérces Edit vagy Maráz Zsuzsanna, de sokan vannak, akiknek nincs kiugró teljesítményük, mégis végigküzdenek minden versenyt, így aztán nem feltétlenül csak abból lesz példakép, akinek kimagaslóak az eredményei. Megemelem a kalapom mindenki előtt, aki hajlandó feszegetni a határait, hiszen mindenki a lehetőségeihez mérten tesz időt és munkát ebbe a sportba, hogy rajthoz állhasson, ez pedig már önmagában becsülendő és tiszteletre méltó, függetlenül attól, hogy a dobogó vagy csupán a sikeres teljesítés a célja.”

 

Drabik Krisztina eredményei 2021-ben:

48 órás ultrafutó országos bajnokság: 1. hely (nők), 2. hely (abszolút)
24 órás ultrafutó országos bajnokság: 2. hely (nők)
6 day Running Race World Trophy: 3. hely (nők)

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.