Hat hónap és kicserélődik az ember

Eljött a fogadalmak ideje, de nem mindegy, kiben mennyi kitartás rejtezik – blogszörfös kolléganőnk arra biztatja a január elején elszántakat, hogy kétszer három hónapot adjanak maguknak sportügyekben.

Új év, új fogadalmak – szerintem a legfontosabb, hogy csak olyan célokat tűzzünk ki, amelyek reálisak, és csakis az akaraterőnkön múljék a megvalósítása. Hiszen éppen ez a lényeg: valamire több energiát fordítunk, mint korábban, mert jobban akarjuk, képesek leszünk megvalósítani, csak valamit változtatnunk kell az életünkön, valamit a cél érdekében fel kell áldoznunk.

Nyilván nem jelentkezhetünk felsőfokú nyelvvizsgára, ha még egyetlen nyelvórára sem ültünk be, és nem tudunk lefutni egy maratonit, ha heti kétszer edzettünk – de… Azt például, kedves hölgyolvasók, célként tűzhetjük ki, hogy idén nyáron jobban akarunk a fürdőruhában kinézni, mint korábban. Ez simán megvalósítható. Erre hathavi edzés elég, de heti négy alkalmat kell találni arra, hogy intenzíven mozogjunk – mondjuk heti két futást és két fitneszfoglalkozást.

Tudom, hogy aki szinte semmit sem sportol, annak ez az edzésmennyiség soknak tűnik, ám érdemes arra is gondolni, hogy körülbelül három hónap után már centikben (is) érezhető lesz a változás, nyárra pedig látványosan változik majd az alakunk. S ha már elkapta az embert a „gépszíj”, nem lesz megállás, sőt elképzelhetetlen lesz az élet sport nélkül, mindegy, hány évesek vagyunk. Arra kapacitálok minden bizonytalankodót, illetve azokat, akik eddig nem tudtak kitartani céljaik mellett, hogy legyen az első etap három hónap és utána még három! Ennyit muszáj kibírni, s minden héten négyszer megoldani a sportolást munka és család mellett.

Ahhoz, hogy új utat találjon, előbb önmagát kell legyőznie az embernek

A befektetés többszörösen megtérül, hiszen egyre több energiánk lesz és sokkal jobb kedvünk. Jómagam egyébként nem teszek nagy fogadalmat, pontosan tudom, hogy a sportolás a napjaim része lesz, ez hajt és visz előre – annál úgy sincs rosszabb, mint amikor elégedetlen vagyok magammal.

Egyvalamit azonban az utóbbi időszak tapasztalatai alapján mégis megfogadok: minőségibb sportolást végzek majd, mert azt látom, hogy a kütyük, edzői javaslatok sokat számítanak a fejlődésben.

Nézzük, az első héten milyen érdekes cikkek segítenek ebben.

Runner’s world Magyarország (Facebook-oldal): Azt már sokan megtapasztalhattátok, hogy futás közben sokkal kreatívabbak vagyunk, mint egyébként, jönnek az ötletek, és amire nem találunk megoldást, futás közben valahogy természetesen eszünkbe ötlik mit is kellene tenni.

A futásnak rengeteg jótékony hatása van, de a Facebookon fellelt cikkből megtudhatjuk, miként hat az agyunkra.

Futásról nőknek (honlap): Vágó Boglárkát sokan ismeritek, rendkívül vicces posztjai miatt is imádják őt futóberkekben. A cikke ezúttal arról szól, miért is jó télen futni. Boglárka rátapint a lényegre, minden szavával egyetértek 🙂 – íme: „Míg nyáron a sivatagi klímában egy idő után már nem tudsz felöltözni, télen bármennyi ruhát magadra tudsz aggatni. Az más dolog, hogy általában nem érdemes, hacsak nem kifejezetten pingvinek között edzel. Öreg, de igaz tanács, hogy úgy a legjobb, ha az edzés elején fázol egy kicsit, utána úgyis bemelegszel.

Vágó Boglárka tudja, nyáron lazább szerelésben lehet futni, igaz, többen is vannak körülötte…

Én is elkövettem már azt a hibát, hogy a zord időjárást látva már előre láttam, hogy jégbe mumifikálódott testemet hogyan leli meg egy kíváncsi vizsla, ezt elkerülendő túl is öltöztem magam, majd 10 perc után peepshowt adtam elő, mert folyt rólam a víz.

Azóta a mínuszos felszerelés kimerül egy hosszú termonadrágban, egy viszonylag vékonyabb felsőben meg egy mellényben. Plusz igény szerint kesztyű, sapka, 100-as papírzsepi. Sálat ritkán hordok, mert pár perc után már a jeget rágom róla. Nem komplikált dolog ez, néhány hét, és kitapasztalod a saját igényeidnek megfelelő felszerelést.”

Fuss 2019-ben 2019 km-t! (Facebook-csoport): Mint ahogy a neve is utal rá, ebbe a nyilvános csoportba azok posztjait várják, akik szeretnék az idén elérni a 2019 km-t futásban!

Ez nem kis szám, havi szintre lebontva 168, heti szinten közel harmincnégy kilométernyi futást jelent.

Természetesen van 2018-as csoport is, de ezt a napokban archiválják, ami azt jelenti, hogy a posztok olvashatóak maradnak, így aki szeretne az elmúlt évre vonatkozó összegzéseket olvasni, itt nyugodtan megteheti.

Kezdődjön hát 2019 is sportosan, mindenki tegye oda magát, és természetesen fussatok, fussatok!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.