Hatnapos futás: Rakonczay magyar csúcsa, Maráz korosztályos világrekordja

Korábban elképesztő pénzdíjak jártak a győzelemért, ma inkább a dicsőségen van a lényeg, a magyarok megint remekeltek.

Még egy éve sincs, hogy Rakonczay Gábor hosszabban mesélt nekünk egyik legkedvesebb napjáról, amikor több mint 800 kilométert teljesítve célba ért az EMU 6 Day Race igencsak hosszú versenyén. Élete első balatonfüredi kihívásán nagy célja volt a „kerek szám” elérése, és sikerült is neki. Most azonban jócskán megdöntötte saját rekordját, hiszen 844.1 kilométerrel új magyar csúcsot ért el. Elképesztő volt Maráz Zsuzsanna teljesítménye is, a 760.5 kilométer nemcsak hazai rekord, hanem korosztályos világcsúcs is, a korábbi magyar rekorder Nagyné Bakucz Krisztina volt 714.3 kilométerrel.

Rekorderek egymás mellett: Maráz Zsuzsanna és Nagyné Bakucz Krisztina – fotó: EMU 6 Day Race

Az EMU 6 Day Race jellegzetessége, hogy egy nem túl hosszú pályán futnak körbe és körbe a versenyzők csaknem egy héten keresztül. Mindenki annyit alszik, amennyit akar, annyit pihen, amennyihez kedve van, és természetesen annyit fut, amennyit bír.

Értelemszerűen nem sprintversenyre kell gondolni, egy ilyen brutálisan hosszú futásnál a gyorsaságnál fontosabb az állóképesség: ha a 844 kilométert nézzük, az is napi átlagban 140 kilométert jelent – egy napra sem kevés, hát még hat napon keresztül.

Érdekes, hogy mennyire keveset tudunk ezekről a hatnapos versenyekről, pedig igen veretes múlttal büszkélkedhetnek. A krónikák szerint már az 1870-es években rendeztek ilyen futóeseményeket, mégpedig egy száz évvel korábbi jeles teljesítmény tiszteletére: 1773-ban ugyanis Foster Powell Londonból Yorkba ment, majd vissza, hat nap alatt 400 mérföldet, azaz 640 kilométert megtéve. Az első igazi versenyeket New Yorkban és Chicagóban rendezték, később Londonban is rajthoz állhattak a vállalkozó kedvű sportemberek, sőt 1876-ban már a hölgyek is lehetőséget kaptak, akkor Mary Marshall 376 kilométeres eredménnyel győzött. Hihetetlen, de a férfiak már 1880-ban átlépték a 900 kilométeres távot Frank Hart révén, majd nyolc évvel később George Littlewood 623 mérföldet futott, ami valamivel több mint 1000 kilométer. A XIX. század végén ez a versenyforma volt az egyik legnépszerűbb a futók között, elképesztő pénzdíjakkal, Hart például 17 ezer dollárt keresett, ami mai értéken sem rossz, hát még akkor.

A modern korban „természetesen” Janisz Kuroszról szóltak a hírek, háromszor is ezer kilométer fölött futott, 2005-ben 1036-ig jutott megdöntve saját világrekordját.

A balatonfüredi versenyről Facebook-oldalán a háromszoros Spartathlon-győztes Lubics Szilvia is megemlékezett.

„Körözni egy nem egészen kilencszáz méteres pályán hat napon át. Szerintem van értelme: újra és újra megtapasztalni, hogy minden gödörből ki lehet mászni és ezt megmutatni másoknak. Nem azoknak, aki csak legyintenek, hogy na persze, nekik könnyű, nincs jobb dolguk mint futkosni, hanem azoknak, akiknek átjön ennek a lényege. Akik erőt tudnak meríteni az ő példájukból, és az életük bármely kihívását könnyebben, több hittel tudják megélni.”

Lubics Szilvia kiemelte, tegyük meg mi is, hogy volt még egy igazi bajnoka a balatonfüredi hat napnak: Bozó Pál, aki 468.3 kilométerig jutott – 83 évesen!

nyitó kép: Rakonczay Gábor/Facebook

Szilasi Viktória világbajnok 48 órás futásban

A runningmagazine.ca számolt be arról, hogy nemrég az Egyesült Államokban rendezték a 48 órás ultrafutó-világbajnokságot a GOMU szervezésében. Ezen a kanadai-magyar Viktoria Brown, azaz Szilasi Viktória 314.2 kilométeres eredménnyel győzött. Ahogy a verseny után mesélte, voltaképpen csak húsz óráig tudott futni rendesen, mert megfázása és krónikus asztmája miatt utána gond volt a levegővétellel. A férfiaknál a mongol Budzsargal Bjamba lett a győztes 333.4 kilométerrel.

Érdekesség, hogy Szilasi Viktória az idén már futott egy hatnapos versenyt is, azon kanadai csúcsot döntött, de nagy fájdalmára az új-zélandi Sandra Barwick 883 kilométeres világrekordját nem tudta túlszárnyalni.

 

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az akaratos testnevelő tanártól a mallorcai maratonin át az ultratávokig
Fejlámpa, esőkabát, napszemüveg és társaik – kötelező kellékek az őszi túrákhoz
Csécsei Zoltán: Elindultam a lejtő aljáról!
A magyarok közül ki futhatja a legjobb időt a Spartathlonon?
A túrával összekötött csapatépítés összehozza a kollégákat

Videók

Kell egy kis testmozgás a délutáni kávé után: fociőrült kolléga az irodában
Lélegzetelállító videó: egy százméteres sziklatorony megmászása testközelből
Még hogy a bázisugrás nem versenysport? Itt a bázisfutás!

Hegymászás

A hegymászás hőskora: elsőre rögtön tíz magyar jutott fel egy nyolcezres csúcsra
Két hegymászó halálos balesetet szenvedett a Magas-Tátrában
Szombat óta nem találják a Hochkalteren eltűnt 24 éves hegymászót

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
Öt remek tipp a könnyű karintiai túrázáshoz
Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton
Mozogni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
Tippek a víz szerelmeseinek: termálfürdő, vízi csúszda és egyedülálló kilátás

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.