Húszévesen a cél a korosztályos Backyard világcsúcs és a Balaton körbefutása

Szintay Ágoston, a Csillagfényes Füred Félmaraton bronzérmese az általános iskolai futballos évei után váltott pályaatlétikára, majd az ultrázást is kipróbálta.

„Mint minden fiú, alsó tagozatos koromban én is a labdarúgással kezdtem, akkor még a veszprémi Báthory István Általános Iskolába jártam, és Balatonalmádiban igazoltam le a helyi futballklubhoz. Hatodikos koromban jöttem át a Györgyi Dénes Általános Iskolába, ami egy jóval sportosabb iskola. Szalai Eszter tanárnő testnevelésóráit mindig nagyon szerettem, mert jól megmozgatott, ekkor került hozzám közelebb a futás is” – mesélte a kezdetekről Szintay Ágoston.

Mivel szerette volna növelni az állóképességét, elkezdett saját testsúlyos edzéseket is végezni, illetve kisebb távokat futni. Nyolcadikos korában kipróbálta, milyen lehet egy hosszabb táv, ekkor jött össze az első 10 kilométere. Nem sokkal később már a félmaratont is teljesítette a környékbeli településeket végigfutva.

„Aztán 2018 decemberében felhagytam a labdarúgással. Bekerültem a veszprémi Sportolj Velünk Sportegyesületbe, és innentől kezdtem el komolyabban csak a futással foglalkozni. Tóthné Stupián Anikó volt az edzőm, akinek nagyon sokat köszönhetek, rengeteget fejlődött a gyorsasági állóképességem. A legkomolyabb atlétikai eredményem 2019 szeptemberében egy 10 kilométeres, négyfős váltó volt, ahol a két és fél kilométert 3:20-as átlagban futottam, és fiúcsapatban elsők lettünk.”

Ágoston a pályaatlétikás évei alatt egyénileg is eljárt versenyezni. Az első nagyobb megmérettetése a Spartan Super volt Eplényben, hiszen ez a világ is felkeltette az érdeklődését. De indult a Bakony Run-on Öskün, és Spartan Beasten Kazincbarcikán. Majd Siófokon, a Balaton Maratonon egy ajándékba kapott nevezéssel három részletben teljesítette az első maratonját.

„Szombat délelőtt tizennégy kilométert mentem 3:54-es átlaggal, majd délután a hét kilométert szintén hasonló tempóban, vasárnap pedig futottam egy 1 óra 35 perces félmaratont, így összességében lett egy 2 óra 54 perc a maratonom. Itt már jól látszottak az elvégzett gyorsító munka eredményei.”

A 2020-as évben nem nagyon voltak versenyek, ekkor kezdett el a hosszabb távok irányába kacsintgatni, lévén több ideje volt edzeni.

2021-ben megfutotta élete legjobb félmaratonját Székesfehérváron 1:22:45 órával.

Ekkoriban már kicsit kakukktojásnak érezte magát a csapatában, így eljött a váltás ideje, és átigazolt a Balatonfüredi Atlétika Clubba, ahol kifejezetten ultratávokkal foglalkoznak.

„Tavaly októberben az UKKO futáson indultam Almádiban, ahol nyolcvan kilométert mentem 6 óra 46 perc alatt, és nyílt futamban második lettem, mindössze huszonhat másodperccel kaptam ki az első helyezettől. Idén pedig a nagyatádi országos bajnokságon 4 óra 2 perc alatt teljesítettem az ötven kilométert, amivel hatodik helyet értem el.”

Legutóbbi sikere a június 3-i Csillagfényes Füred Félmaraton volt, ahol bronzérmet szerzett 1:33:57-es időeredménnyel. Az éjszakai versenyen összesen négy kört kellett mennie egy 5.3 kilométeres pályán.

„A Tagore sétányról rajtoltunk, nagyon jó volt a hangulat, rengeteg bulizó fiatal jött ki a pályára szurkolni. Motiváltan indultam, hamar sikerült elkapnom a flow-élményt, fokozatosan gyorsultam, és végig tartani tudtam a tempót. Végül az utolsó körben egy emelkedőn megelőztem a csapattársamat, így értem be a harmadik helyre.”

Ágoston tervei között szerepel, hogy a félmaratoni és a maratoni távon is gyorsuljon, továbbá a Backyard Ultrán korosztályos világrekordot szeretne dönteni.

„Idén áprilisban voltam az első Backyardon, ahol húsz kört mentem, és ezzel korosztályos magyar csúcsot állítottam fel. A legnagyobb álmom az, hogy a Balatont egy nap körbefussam. Tizenhat éve élek itt a tó partján, és almádi lakosként nagy vágyam teljesülne ezzel.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán
Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre
23 569 résztvevő és magyar győzelmek a 39. Telekom Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.