Különleges vb: harminchét ország, tizenöt magyar futó, egy nagy visszatérő

Szombaton rajtol a Backyard Ultra-világbajnokság, amelyen hazánk válogatottja is részt vesz. Baranyai Máté szövetségi kapitány titkon a top ötbe várja a csapatot.

A Backyard Ultra futóverseny idehaza is jól ismert, mi is többször írtunk már róla. Lényege, hogy minden órában 6706 métert kell futni egy kör alakú pályán, mindegy, milyen idővel, de a következő órában megint rajthoz kell állni, és az győz, aki a legtovább marad versenyben. Eddig idehaza kizárólag egyéni versenyként ismertük, szombaton viszont Magyarország részt vesz a világbajnokságon is, amelyen az országok tizenöt fős csapattal indulhatnak.

Baranyai Máté

„Ötvenkét ország nevezését fogadták el, végül harmincheten tudtak csapatot kiállítani – avat be minket a részletekbe Baranyai Máté, az itthoni Backyard-versenyek főszervezője és a vb-n induló magyar válogatott szövetségi kapitánya. – Ez egy szatellit-világbajnokság, azaz minden országnak meg kellett építenie a 6706 méteres pályáját. Az egész versenyről élő közvetítés lesz, az országok össze vannak kötve, és folyamatosan lehet látni az interneten, hogy melyik pályán mi történik. Minden válogatott egyszerre rajtol el szombaton, amikor reggel hetet üt az óra az Egyesült Államok keleti partján.”

De mégis, hogy lehet ezt csapatban futni?

„Mind a tizenöt futó fut, és addig tart egy válogatott versenye, amíg az utolsó két futója pályán van – magyarázza Baranyai Máté. – Amint csak egy ember marad, vége az adott ország versenyének. Ekkor összeadják a tizenöt futó megtett köreit, és ez alapján hirdetnek világbajnokot. Az egészet a világjárvány miatt találták ki, hogy mindenképpen meg lehessen rendezni a világbajnokságot. Technikai követelmény nyilván, hogy be kell kamerázni mindenhol a rajt- és a célvonalat, illetve vannak ellenőrzőpontok a pályán, így a csalás teljesen kizárható. Az eredmények egyből mennek fel a világhálóra, ahol látható, hogy melyik országban hány ember van még pályán. Az élő közvetítés folyamatos, illetve a verseny első harminchét órájában lesz élő bejelentkezés a helyszínekről.

A magyar válogatott Balatonalmádiban fut. A közvetítésben vasárnap este hattól hétig lesz az úgynevezett magyar óra, amikor bemutatják az összes magyar futót és a pályánkat, illetve megszólaltatják a szurkolókat, a segítőket, a szövetség elnökét, akit éppen itt találnak.

Nem gondoltam volna, hogy ezt így össze lehet hozni, de nagyon profi a francia rendező. Már előre bekértek videókat, amelyeken nyilatkoznak a futóink, ezeket folyamatosan be fogják játszani a várhatóan nyolcvan-kilencven órás közvetítés során. A magyar csapatnak segítségére lesz a helyszíni közvetítésben Tamás Krisztián és Szilágyi Gyula, az ő munkájukat pedig Szilasi Viki, volt tévériporter segíti, aki most már Victoria Brown néven ismert, Kanadában él és fut. Ha Magyarországról valaki nem tud angolul nyilatkozni, ő fordítja az egész világnak, ott ül a kanadai stúdióban, onnan adja folyamatosan a magyar híreket, eredményeket. Nagy munka volt mindezt megszervezni, de hatalmas sztori szerintem, nagyon várjuk már a versenyt.”

Kelemen Anett is a magyar válogatott tagja

A verseny különlegessége többek között az is, hogy egy kalap alá veszik a férfiakat és nőket, nincs nemek szerinti kategorizálás.

„A magyar és az izlandi csapatban van a legtöbb lány, mindkettőben öten szerepelnek – mondja Baranyai Máté.

Van olyan válogatott, amelyben csak fiúk futnak, de én szövetségi kapitányként az alapján jelöltem ki a csapatot, hogy az elmúlt két évben kinek milyen eredménye volt. A tizenöt legjobb kapott meghívást a világranglista alapján. Beda Szabolcs sajnos nem tudta vállalni, mert aznap huszonnégy órás ob-n fut tőlünk százötven méterre, háromszázötven ultrafutó között. Nagy Miki sem tud jönni, ő nemrég Spartathlont futott, Nagy Hajnalka is a huszonnégy óráson vesz részt, és Nemes Laci mondta még le. Volt továbbá egy sérültünk, Resz András, aki helyett Kertész Ádám szerepel. Cserélni már nem lehet, ha valaki netán szombatig megsérülne, akkor sajnos tizennégy emberrel kellene kiállnunk, és akkor tizennégy ember eredményét adják össze.”

A szövetségi kapitány Blaskó Mihálytól is sokat vár

A klasszis Csécsei Zoltán viszont most tér vissza hosszú betegsége után.

„Vele nagyon sokat kommunikáltunk, hogy milyen állapotban van, nagyon készült, nagyon szeretne szép eredménnyel visszatérni – mondja róla a szövetségi kapitány, akit az esélyekről, célokról is kérdeztünk. – Ha nem jön közbe semmi, a fiúk az elején nagyot tudnak menni, Geszti Peti hatvanhárom órát tud futni, Fodor Szilárd hatvankettőt, Csécsei Zoli ötvenkettő-ötvenhármat, Drexler Gábor is benn van a csapatban, Blaskó Misitől is sokat várunk. A csajok is nagyon jók, nagyon bízom a csapatban, nekem ők a legjobbak a világon. Először indulunk a világbajnokságon, amelyre az elért eredmények alapján a tizenegyedik helyen kvalifikáltunk. Ez azt jelenti, hogy ha mindenki a legjobbját futja a csapatból, a tizenegyedik helyen kell végeznünk.

Én titkon azért remélem, hogy ezekben a srácokban-lányokban több van, ha a top öt-hat körül érnénk célba, az már hatalmas lenne, de a top tízbe várom a csapatot.”

A legutóbbi, két évvel ezelőtti Backyard Ultra-világbajnokságot Belgium nyerte meg, az Egyesült Államok és Kanada volt még dobogós.

A magyar válogatott tagjai a szombaton kezdődő világbajnokságon: Blaskó Mihály, Csécsei Zoltán, Drexler Gábor, Fodor Szilárd, Fűrész Edit, Geszti Péter, Gurisatti Gábor, Gyöngyösi Róbert, Kelemen Anett, Keller Sándor, Kertész Ádám, Horn Zsanett, Huzsvay Edit, Hugyecz Edina, Sárosi Gyula

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.