Kutyák elől menekülve futotta le első félmaratonját a friss Ub-aranyérmes

„Ezután gondolkodtam el azon, hogy ha ez ment, akkor több is lehet bennem” – az Ub-kategóriagyőztes váltócsapat egyetlen női tagjának történetei.

Kecskeméti Boglárkának igencsak kalandos történetei vannak, és bátran vág bele új kihívásokba. Legutóbb a Garmin WTF Börzsöny M-távján bronzérmet, az Ultrabalatonon hattagú csapatban – egyedüli nőként – aranyérmet szerzett.

„Korábban inkább csak futogattam. A fordulópontot a 2019. július 14-i 4. PFB Skanzenfutás jelentette, amikor is a volt kolléganőm hívott beugrónak a 3.5 kilométeres távra, mert az egyik lány nem tudott eljönni. Ezután négyen jártunk versenyekre a kollégákkal, és »Kötöttpályások« néven csapatot alkottunk.”

Boglárka a következő évben belevágott a „2020 év – 2020 kilométer” kihívásba, innentől kezdve elkezdte gyűjtögetni a kilométereket. „Véletlenül” futotta le első félmaratonját, mert megkergették a kutyák, és csak kerülővel tudott hazaérni.

„2020. január 5-én történt, nyolc kilométernél jártam a laza kis futásomon a hazai, monorierdei terepen, és kíváncsi voltam, mi van a híd túloldalán, így átfutottam rajta.

Két kutya bejött mögém, elzárva az utat hazafelé, kerülni kellett Bénye és Monor felé, mert máshogy nem tudtam hazajönni. Így jött össze az első félmaratonom.

Ezután gondolkodtam el azon, hogy ha ez ment, akkor több is lehet bennem.”

Boglárka ebben az évben már teljesítette a Runaway instant körét, a Mókus kör 25 kilométeres távját – ez volt az első hosszabb terepfutása. Kellemes meglepetés is érte versenyen. Három csapattársával indult a solti Pusztafutáson, ahol úgy tudta, a kategória ötödik helyén végzett. Hazafelé, az autóban értesült róla, hogy harmadik lett.

„Két lány valószínű nem csippant az egyik ellenőrzőponton. Ez volt az igazi meglepetés, az első dobogós helyezésem, ami nagyon jó érzés volt.”

2020. július 25-én a K&H rendezvényén lefutotta az első hivatalos félmaratonját 1:57:38-as idővel. Ez is mérföldkő volt, mert két óra alá sikerült vinnie az időt. Ősszel aztán jött élete első Ultrabalatonja, rögtön egy négytagú váltóban.

„Előtte egy héttel szóltak, hogy nem ugranék-e be, akkor épp ősszel volt az UB, mert a Covid miatt elhalasztották. Ott két félmaraton és egy tízes volt az enyém, ami összesen ötvenkettő. Ezen felbátorodva, amikor a Spar-maratonváltó-nevezésem mentem felvenni, a rajt előtt egy nappal beneveztem az első maratonomra is. A csapattársaim végig velem voltak, csupán egy szakasz volt, ahol a saját váltóm miatt egyedül futottam.”

Kecskeméti Boglárka 2021-ben egy sérülés miatt kevesebbet futott, ám ekkor is indult versenyeken, a Monorierdei futáson és a Panoráma Szob futáson is kategóriája harmadik helyezettje lett. Szintén ebben az évben a Panoráma Trail 45 kilométeres távját háromtagú váltóban teljesítette.

„Kezdtem rájönni, hogy nekem a terep, pontosabban a kicsit szintesebb terep jobban megy, vagyis ott eredményesebb tudok lenni.”

2022-ben ismét belevágott a 2022 kilométeres kihívásba, ekkor már egyedül próbálta meg ugyanezt a versenyt, ami sikerült is neki. Időközben elhagyta csapatát, ám hamar talált új társakat.

„2022. október 30-án a Garmin WTF Budán valóra vált az álmom. A fiúk végig biztattak, hogy meglesz az a dobogó és képes vagyok rá, így is lett, második lettem, amit meg is könnyeztem. Egy másik álmom is megvalósult az idén: végre kijutottam a Barcelona Maratonra.”

Boglárka második terep WTF versenyén, az április 30-án megrendezett Garmin Börzsöny Trailen is eredményesen szerepelt, a harmadik helyet hozta el, pedig elmondása szerint élete legnehezebb terepe volt, mivel mászós szakaszokban is bővelkedett a tizenhárom kilométer.

A Börzsöny Trail dobogójának harmadik fokán

„Egy lánnyal végig oda-vissza előztük egymást, amivel motiváltuk is egymást. Egy helyen rossz felé mentünk, de szerencsére csak néhány métert tértünk le. A célba érkezéskor odajött hozzám, és megköszönte, hogy húztam, és gratulált, ami nagyon jólesett.”

Boglárka csapata, a „Team of six_UB2023” az idei Ultrabalatonon kategóriaelső helyezést ért el 14:34:20-as időeredménnyel. Már eleve azzal a céllal válogatták össze a tagokat, hogy megcélozhassák a dobogót.

„Az indulás előtti napon kiesett az egyik futónk, helyette egy Garmin WTF-dobogóról megismert fiút hívtam a csapatba, szerencsére igent mondott. A kieső futónk sem hagyott cserben minket, vállalta a biciklis kísérést. Meg is lett az eredménye a csapatmunkának, hattagú férfiváltóban 87 csapatból az első, az 1781 induló csapatból a kilencedik helyre futottunk be.”

Az Ub-n kategóriagyőztes hattagú csapat egyetlen női tagjaként

A céltudatos és kitartó futó időközben az összes mókusos és rókás kört teljesítette, leghosszabb távja eddig az ötven kilométer volt, ami azt is jelenti, hogy kacsingat az ultratávok felé is.

„Van egy őrült tervem, beneveztem az Ultra Lupa-tó 130 kilométerére egyéniben. Nagy kihívás lesz, de igyekszem felkészülni rá, amennyire tudok. Kíváncsi vagyok, mekkora távot vagyok képes egyben lefutni. Edzésként és célként kitaláltam, hogy a Kéktúrát megcsinálom futva. A nagy álmom egyébként az Ultrabalatont egyéniben teljesíteni.”

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Tippek a túrahátizsák könnyítéséhez
Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.