Kvízféle „lubicsszilvi” könyvéről

Október elején jelent meg a világ egyik legkiválóbb és legsikeresebb ultrafutójának, Lubics Szilviának a férjével, Lubics Györggyel együtt írt új könyve, A homokdűnén túl – a kötet online-rendeléssel is megvásárolható!

A könyvkritika igazságtalan műfaj, ugyanis lehetetlen megtalálni benne az arany középutat – persze talán nem is kell, mert minden apró érzelem kulcsa az olvasó kezébe van adva. Éppen ezért nem is szeretnék senkit győzködni arról, hogy nosza, itt a remek alkalom A homokdűnén túl kötet révén megismerni a világ egyik legjobb női hosszútávfutóját, Lubics Szilviát, s a történetén fellelkesedve minimum elkezdeni követni a hétköznapokban megtett útját, hiszen a betűkkel leginkább ahhoz lehet kapaszkodót kínálni, hogy – élni jó.
És futni is jó.
És olvasni is jó.
A saját boldogságösvényeit mindenki maga találhatja meg, és az elsőre talán éppen A homokdűnén túl elolvasása révén léphet rá. A kötet megjelenésének apropóján az elmúlt másfél évtizedben a fantasztikus győzelmeivel az országot, sőt a világot elkápráztató Lubics Szilviát, valamint a könyvet a megírás szeretetével és minőségével magas polcra helyező férjét, Lubics Györgyöt arra kértük, hogy az újságíróval együtt vegyenek részt a recenzió elkészítésében, azért is, hogy kiderülhessen, kicsoda „lubicsszilvi”.

1. Mitől különleges A homokdűnén túl könyvborítója?
Szilvi: – A legcsodásabb helyen készült, ahol valaha futottam.
Gyuri: – Nekem az tetszik benne, hogy nagyon jól elkapott pillanat van rajta. Egyszerre extrém sport és extrém öröm, csodálatos környezetben. Technikailag pedig az, ahogy a borító képe átnyúlik a hátlapra.
Az igazán érdekes és jó, sőt a szívvel-lélekkel írt könyveknek spirituális üzenetük is van az olvasó felé! S ha jobban megnézzük (amit amúgy más olvasó is felfedezett már), akkor A homokdűnén túl borítófotóján Lubics Szilvia lába mellett ott rohan a futásának lelkét és szellemét kísértő, s vele együtt a dűnéről lezúduló pororoszlán.

Fotó: Abai Róbert

2. Ha csupán pár szavas sms-ben lehetne csak megírni, akkor mi lenne a könyv üzenete?
Szilvi: – Élj bátran!
Gyuri: – Tapasztald meg, milyen csodákat rejt a világ. A világ, amelyben élünk és a saját belső világunk, amelyet megélünk a futás által.
Éljünk bátran? Ebből a világból talán éppen ez a személyes, önmegvalósító bátorság hiányzik a legjobban – ezért is döbbenetes szembesülni azzal, hogy egy törékeny nő miként képes ezer és ezer kilométerre az otthonától megküzdeni dűnékkel, hegyekkel, ritka levegővel, idegenekkel, félelmekkel, gátlásokkal, puritán élettel és persze a hatalmas távolságokkal, s így óhatatlanul is a futás gyötrelmével…

3. Melyik fejezet, emlékrészlet a személyes kedvenc?
Szilvi: – Húha… Nem tudom. Talán a bigfootos, teljesen eszement hallucinációm, vagy a búcsú Leonídasztól.
Gyuri: – Amikor éjszaka kimegy a sivatagban vécére Szilvi. A helyzet először komikus, aztán felemelő.
A rossz könyv szavai nyomtalanul elszállnak, míg a jó könyv emlékképei önkéntelenül is megmaradnak, s lám, a napi futások közben az ilyen-olyan stációk során be-bevillannak jelenetek, fejezetrészletek A homokdűnén túl kapcsán: hatalmas villámok a Kaszkádokban, a sivatagban kapott alma, az idegen világtól való félelem, a Spartathlon-érzés, a Badwater-pokol, a magyar mező, az erdők illata, a traktoros, a víz íze, az agyontetovált ember, a futócipőt szó szerint is szétrepesztő és egyben a fájdalmat is legyűrő vasakarat, és az a csend, amelyre a legzajosabb verseny közben is vágyik az ember…

4. Mennyiben más Lubics Szilvia, mint a könyv szerzőjeként feltüntetett „lubicsszilvi”?
Szilvi: – Semmiben. Illetve… „lubicsszilvi” Lubics Szilvia lemeztelenített lelke.
Gyuri: – Ugyanaz, csak amikor felhúzza a futócipőt, átlényegül „lubicsszilvivé”. Azaz nem is a szerzőre utal a borítón így, egybeírva, inkább a szereplőre.
Személyes emlék: a 2020 júliusi, százhuszonhat kilométeres Ultra Tisza-tó rajtja előtt összefutottam Lubics Szilviával, s persze a mindenkori futószokás szerint arról is sóhajtoztunk, hogy picit most itt fáj, picit ott is, aztán néhány órával később láttam visszafelé futni, már hetven kilométerrel a lábában, valami hihetetlen elszántsággal, s apró mosollyal az arcán, meg sem hallva, hogy mindenféle szamárságot odakiabáltam neki – nos, valószínűleg ő, a maga futóvilágába burkolózott elszánt, a fájdalmat a verseny hevében már nem ismerő győztes volt a „lubicsszilvi”.

5. Miben és mitől lett más a sivatagból hazatérő futó, feleség, anya?
Szilvi: – Ha teljesen ki vagy szakítva egy hétre a megszokott világodból, és úgy igazán élsz, sok mindenben változol. Talán egyébként teljesen természetes részleteket is jobban tudsz értékeli: tiszta ruha, egy friss gyümölcs vagy egy szelet kenyér és víz. Futóként vágyom vissza. Feleségként, anyaként próbálok átadni a családnak az ott átélt élményekből. Eddig is tudtam, hogy mindenem megvan, amire ember vágyhat, de ott még inkább megerősödött bennem ez az érzés.
Gyuri: – Elég sok homokot hozott haza a cuccában. És emléket a szívében.
Gyerekkori barátom, aki a nyolcvanas években – az orvosként dolgozó szüleivel – Líbiában, majd Nigériában töltött el éveket, apró fiolában hozott egy keveset az afrikai sivatag homokjából. Gyönyörű, aranyló színe volt, mint valami varázspornak. A barátom néha kinyitotta az üvegcsét és áhítatosan átpörgettük a pár grammnyi homokot az ujjaink között – s bár „sivatagot” Budapesten csupán így, a kis fiolába zárva láttam, az emlék révén mégis megértem, hogy Szilvi visszavágyik az aranyszínű világba.

6. Kinek szól A homokdűnén túl?
Szilvi: – Mindenkinek, aki szeretne velem tartani pár izgalmas versenyen és erőt meríteni az álmai megvalósításához.
Gyuri: – Mindenkinek, aki nyitott a világra, és nem szereti a sablonos dolgokat maga körül.
A sportkönyvekben az a legjobb, hogy nincs rájuk nyomtatva életkorkarika, vagyis ez a kalandregény – ahogy Szilvi és Gyuri is írja – mindenkinek szól (na persze leginkább a futóknak…).

7. Ha megszemélyesíthető lenne, milyennek láttatná a könyvet?
Szilvi: – Erősnek, de szeretetteljesnek…
Gyuri: – Erős, csupa szív, kalandvágyó futónak…
… és ha visszakanyarodunk a borítókép szellemalakjához, akkor oroszlánnak!

8. Ki a kedvenc szereplő?
Szilvi: – Gyuri 🙂 Vagy a fátylas kecske 🙂
Gyuri: – Több is van. Talán a kemény arcú, de lágy tekintetű görög fickó, aki feltűnt már az első könyvben is. De egyelőre nem tudjuk pontosan, ki ő. 😉
Hm… Vajon mi a helyzet a plüssvizslával?

9. Lesz-e külföldi kiadása is a könyveknek?
Szilvi: – Elképzelhető.
Gyuri: – A Másfél nap az élet angol verziója most készül, a továbbiak ennek sikerétől függnek.
A jelenkori magyar sportélet egyik legsikeresebb, sőt immár világhírű szereplője a hosszútávfutó Lubics Szilvia, úgyhogy könyvkiadásügyben akár már előre is büszkék lehetünk , mert cseppet sem lenne meglepő, ha az óceánon innen és túl is bestseller lenne mind a Másfél nap az élet, mind pedig A homokdűnén túl – minden túlzás nélkül mondható, hogy a kötetek felveszik a versenyt a futásról szóló, s mára gyakran hatalmas túlzásokkal agyonrajongott művekkel.

10. Kapásból kellene válaszolni: összesen hány kilométernyi futásról szólnak a fejezetek?
Szilvi: – Kétezer.
Gyuri: – Ezer?
Na, vajon kinek van igaza? Szilvi határozott volt, Gyuri picit bizonytalan, úgyhogy ha végigolvassuk a könyvet, akkor apránként érdemes összeadni a történetben szereplő kilométereket is, hogy kiderüljön, mi és mennyi minden van a homokdűnén innen és túl…

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Spárta királynője fonott kaláccsal tartotta távol magától a kutyákat
A magyar Jégember mínusz tíz fokban hegynek fel félmeztelenül fut maratonit
Egyetlen futólépés a jókedv felé
Véget ért az Eseményhorizont: Klein Dávid és Suhajda Szilárd külön folytatja
Futóknak a megfelelően összeállított nagysúlyos erőedzés is hasznos lehet

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Sziklamászóból lett bázisugró lőtte a múlt év legmenőbb szelfijét
Az oroszok annyira kemények, hogy néha fürdőruhában síelnek Szibériában

Hegymászás

Gyorsmászás a Dhaulagirin, viszontagságok a Kazbegen és a Csomolungmán
Expedíció a Tofana di Rozes déli falának első megmászása után százhúsz évvel
Siklóernyő-balesetben szilánkosra tört Lengyel Ferenc három csigolyája

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Vidám téli vakáció a család minden tagjának Ausztria déli tartományában
Varázslatos téli élmények Karintiában, az Alpok vonulatainak déli oldalán
Az osztrák Grand Canyon és más elképesztően szép kirándulóhelyek
Az osztrák Grand Canyon és más szépségek
Kiterjesztett szabályozás síelőknek

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.