Legendás magyar edző hatása is érvényesül a norvég szupertestvérek felkészülésében

Noha Gjert Ingebrigtsen hátrébb lépett, középtávfutó fiai, akik közül Jakob csütörtökön javított világrekordot, egészen biztosan a korábban bevált módszerekre építik majd tréningjeiket.

Különleges, mi több, egyedi eset, ha egy család három tagja is a világ élvonalába tartozó középtávfutó. A norvég Ingebrigtsen testvérek, a 28 éves Európa-bajnok Filip, a 30 éves, szintén Európa-bajnok Henrik és Jakob (a fenti képen) közül éppen utóbbi, vagyis a legfiatalabb a legjobb. A 21 éves atléta tavaly Tokióban olimpiai aranyérmet nyert 1500 méteren, csütörtök óta pedig ő a táv fedett pályás világrekordere is. Hasonlóan két bátyjához, Gjert, vagyis az édesapja volt az edzője. Azért a múlt idő, mert február elején érkezett a hír, hogy egészségügyi okokból hátrébb lép, nem edzi tovább a fiait, a folytatásban egymásnak nyújtanak segítséget a felkészülésben a testvérek.

Az 1966-os születésű tréner nem pártolta, hogy gyermekei túl nagy intenzitással eddzenek, mert az befolyásolhatja a fejlődést és a regenerálódást. A tipikus edzések része ötször hat perc futás küszöbtempóval (egyperces pihenők mellett), tízszer egy kilométer szintén meghatározott iramban, valamint 25-ször 400 méter félperces pihenőkkel. Szombaton hegyre mennek, míg a heti hosszú, 20-25 kilométeres futás vasárnapra van időzítve; a tempó nem túl gyors, 3:40–4:10 közötti iramban róják a kilométereket, amit erőnléti tréning követ. Ezt a bizonyos küszöbtempót laboratóriumi vizsgálatokkal vagy edzéskalkulátorral határozzák meg, segítségével nyomon lehet követni a vér laktátszintjének alakulását. Márciustól szeptemberig edzenek pályán a testvérek, versenyek előtt gyakran 300 métereket futnak versenytempóban.

Gjert Ingebrigtsen megközelítése Iglói Mihálytól ered, aki Iharos Sándor, Rózsavölgyi István és Tábori László edzője volt, valamint ő készítette fel az 1964-ben 5000 méteren olimpiai bajnoki címet szerző amerikai Bob Schult.

Hogy a módszerek működnek – és feltehetően nem módosulnak különösebben Gjert Ingebrigtsen háttérbe vonulása után sem –, azt legutóbb a nagyszerű Jakob Ingebrigtsen igazolta Liévinben. A történelem legfiatalabb, az egy mérföldet négy percen belül futó férfija – aki a második legfiatalabb 1500-as olimpiai aranyérmes – 3:30.60-ra javította a táv világcsúcsát, ráadásul rögtön idei első versenyén.

A futamon részt vett az addigi rekorder, az etióp Samuel Tefera is (3:31.04 volt a korábbi legjobb időeredmény), akit az utolsó két körben rázott le – befejező négyszáz métere 55.52 másodperces lett, így több mint három másodperccel győzött. Előnyét fokozatosan növelte, a csengőszó pillanatában hét méterrel járt előrébb afrikai vetélytársánál. Egészen elképesztő az a potenciál, ami Jakob Ingebrigtsenben rejlik, lehetetlen megjósolni, mire lehet még képes, hiszen a karrierje csak most indult be.

Fotó: AFP

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Erős Tibor nyerte az Ultrabalatont, a nőknél Nagy Katalin ért először célba
Krikett, avagy a játék, amihez egy élet sem elég
Ne csapjuk be a szervezetünket! – így kerülhetjük el a sokkhatásokat
Bogár János tanácsa: Ne fusd el az elejét! – kezdődik a 18. Ultrabalaton
Régen halálos veszélyt jelentett, ma már bárki végigjárhatja a Királyok ösvényét

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.