Lubics Szilvia előadása annyira meggyőzte, hogy belevágott az ultrafutásba

Bozóki Gábor edző nélkül fut; eddigi leghosszabb távja kilencvenhárom kilométer volt, ám a jövő heti Ultrabalatonon életében először száz kilométer fölé megy.

Bozóki Gábor két és fél éve kezdte a futást, azóta több ultratávon is kipróbálta magát, első száz kilométer feletti távját az Ultrabalatonon teljesíti.

„Kétezertizenkilenc augusztusában kezdtem futni – mondta a Csupasportnak a háromgyermekes Bozóki Gábor. – Akkoriban komolyabban foglalkoztam testépítéssel, edzőterembe jártam, a futás csak kiegészítő sport volt. Tavaly nyáron aztán jött a »kattanás«, és azon kaptam magam, hogy egyre jobban szeretek futni. Ekkor megfordultak a dolgok, ma már a futás az első, csak másodsorban járok az edzőterembe.”

A 46 éves szegedi sportoló kétszer teljesítette a Spar Maratont, több hatórás versenyen vett már részt, valamint folyamatosan kisebb helyi megméretésekre jár. Ezek mellett a Spartanban is kipróbálta magát, amelyben megszerezte a Trifecta medált.

Vágyott a kihívásokra, össze akarta mérni magát a fiatalabbakkal és a vele egykorúakkal is. Az első SPAR Maratonját 2020-ban négy óra két perc alatt teljesítette, majd tavaly három óra huszonnyolc perc alatt ért célba.

„Hihetetlen volt a tavalyi SPAR Maraton. A célom az volt, hogy három óra ötven perc alatt érjek be, ám szerencsére ennél sokkal gyorsabban sikerült. Korábban teljesítettem már néhány maratoni távot, ám ez volt a legjobb futásom. Mérhetetlenül boldog voltam, büszkeséget éreztem” – emlékezett vissza.

2020-ban Szegeden részt vett Lubics Szilvia előadásán, amely megérintette, ezután másképp gondolt a futásra. Annyira megfogta a mondandója, hogy egy év múlva ismét részt vett az előadásán, s ezután úgy döntött, hogy kilép a maratoni távok világából, és az ultrában is kipróbálja magát.

Azóta több ultratávot teljesített már, a leghosszabb, amit egyben lefutott, kilencvenhárom kilométer volt. Fontos az életében a mottója, amely a következő: »Olyan nincs, hogy nem tudok teljesíteni egy adott távot, csak olyan van, hogy még nem állok készen rá.«

Egyedül, edző nélkül készül, hetente háromszor fut. Korábban konzultált ugyan trénerrel, ám úgy érzi, nehezen tudná elfogadni a szakember edzésprogramját. Következő megméretése az Ultrabalaton lesz, a versenyen csapatban vesz részt.

„Hallottam olyan véleményt is, hogy csak száz kilométer felett ultrafutó az ultrafutó. Ez megmaradt bennem, így életemben először, az Ultrabalatonon száz kilométer feletti távot teljesítek. Rajtam kívül négyen lesznek a csapatban, én százhárom kilométert vállalok, a többin a társaim osztoznak” – fogalmazott Bozóki.

Hozzátette, társai annyit kértek, hogy éjjel ő fusson, így a Szigliget–Siófok szakaszt akkor teljesíti, ami nagy mérföldkő lesz az életében. Legnagyobb célja, hogy lefusson egy privát Ultrabalatont, ám ennek feltétele van, amihez az UTT százharminc kilométeres versenyét nézte ki – így könnyen lehet, hogy még az idén ott lesz ezen a versenyen.

 

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.