Lubics Szilvia futóútja: Szentendre, Balaton, Skócia, Jordánia

Összeállt a legsikeresebb magyar hosszútávfutó, Lubics Szilvia versenynaptára: a balatoni aszfalt, a visegrádi ösvények, a Skót-felföld sziklái és a jordániai sivatag is a futócipőtalpa alá kerül.

Ha Lubics Szilvia, akkor sivatagi futás!
Vagy antarktiszi…
Vagy hegyvidéki…
Vagy egy kicsit balatoni aszfaltos…
Magyarország egyik legkiválóbb, háromszoros Spartathlon-győztes ultrafutója az elmúlt évek sodrásában futott az Atacama- és a Namib-sivatagban, ugyanígy hosszú napokon és több száz kilométeren át küzdve a sziklákkal, meredek ösvényekkel, sikerrel hódította meg a Kaszkádokat, majd a Moab környéki hegyeket, tavaly év végén pedig a Déli-sarkvidéken a világ egyik legextrémebb kihívását teljesítette jégen, hóban, s cseppet sem mellékesen első lett az Antarktisz-ultra női mezőnyében!

Mára kiderült, hogy Lubics Szilvia 2023-as naptárában a kihívások sorában ismét lesz sivatag, hegy és körülbelül százöt kilométernyi aszfalt is…

„Továbbra is vonzanak az amerikai Bigfoot-sorozathoz kapcsolódó versenyek, így például a kétszáz mérföldes Lake Tahoe-ultra, de most mégis az európai Race Across Scotland az aktuális kedvenc, ugyanis akkor, amikor megnéztem az esemény videóját, rögvest éreztem, erre a nagy futásra kell beneveznem – mondta a Csupasportnak Lubics Szilvia. – Habár Skóciában nincsenek égbe törő hegyek, a háromszázhatvannégy kilométeres versenyen mégis összesen hétezer-kétszáz méter a pozitív emelkedés, mert ezernyi dombot kell megmászni, ami ugyanolyan nehéz kihívás lehet, mint volt tavaly a Moab 240.”
Sőt, nehezebb…
A Moabon ugyanis a hosszabb távú amerikai terepversenyeken alkalmazott módi szerint az élversenyzőket iramfutók (pacerek) vezették, akik értelemszerűen megkönnyítették a haladást, nem beszélve arról, hogy a napokon át zajló terepversenyen mentálisan is erősíthették a fáradni látszó társukat – nos, ugyanez a lehetőség Skóciában ki van zárva! Lubics Szilvia ráadásul a Moabot is egymaga futotta végig (egy-egy távoli frissítőponton találkozhatott az őt autóval kísérő férjével, Lubics Györggyel), ráadásul úgy vágott neki a távnak, hogy egyetlen méterét sem ismerte a pályának, ellenben az augusztus 12-én rajtoló Race Across Scotlandra gyakorlatiasabban felkészülhet.

„A nagyszerű ultrafutó, Bajzáth Gergely Skóciában él, ismeri a terepet, így általa és vele együtt lesz lehetőségem egy-egy etapot bejárni. Az itthoni felkészülésemet a tavalyihoz hasonlóra tervezem, azaz sok hosszú futós, mászós, sziklás túrás teljesítés szerepel az edzésprogramban, a barátaimmal Szlovéniába is elutazunk, hogy keményebb hegyi terepen is mozoghassunk néhányszor.”

Nem maradhat ki a 2023-as futókihívásból a sivatag sem, idén – november 5. és 11. között – történelmi, sőt a világörökség részét jelentő helyszín, a jordániai Rum vádi lesz a célpont.

„A sivatagi futásokat szervező Racing the Planet-csapat minden évben különleges terepet is kijelöl – volt már verseny Lappföldön, Patagóniában, sőt Grúziában is –, de nekem a mostani jelenti a csúcsot, ugyanis a Rum vádiba már korábban is elvágytam. Még Namíbiában ismerkedtem meg egy izraeli futólánnyal, aki mutatott képeket, mesélt a csodálatos helyszínhez kapcsolódó futóélményekről, és ez teljesen magával ragadott.

A verseny ráadásul nemcsak magam miatt lesz különleges, hanem azért is, mert önkéntesként a segítő, kiszolgáló csapat tagja lesz a legjobb barátnőm, Majzik Detti, s ő is halad majd a futókaravánnal.

Hatalmas kihívást vállal, hiszen neki hajnali fél öttől éjszakáig talpon kell lennie, ráadásul ugyanazt a nomád életet éli majd, mint a futók, akiknek azért segít, hogy minél sikeresebbek lehessenek a kétszázötven kilométeres sivatagi út során. A futómezőnyben ott lesz még Roskovics Miklós is, aki szintúgy remek eredménnyel és sikerrel teljesítette a novemberi Antarktisz-ultrát.”

Lubics Szilviával a magyar ultratávú kihívásokon is összefuthatnak a részvevők, ugyanis férjével párban indul a május 5-én rajtoló Ultrabalatonon – ez annyiban szokatlan terep lesz neki, hogy – a szavait idézve – mára teljesen a sivatag szerelmese lett, aszfalton ritkábban koptatja a futócipőt.

„Tervben vannak különleges magyarországi futások: áprilisban indulok a Black Hole-versenyen, ami azért is izgalmas, mert alig három hete kezdtem el újra edzeni, így szó szerint fekete lyuk, mire leszek képes az ismeretlenbe vezető kihíváson. Az Ultra Trail Hungary leghosszabb távján is ott lehetek, a verseny különlegességét az éjféli, szentendrei rajt adja, és az is, hogy éppen a május huszonhetedikei születésnapomra esik. Persze nem maradhatnak el mellőlem a barátok sem, akikkel szeretnék eltölteni minél több órát a Dél-Zala Dombjai ultratrailen – szóval, nagyon úgy tűnik, ez az év sem lesz unalmas.”

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán
Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.