Mit tanulhatnak a futók Lionel Messitől?

Elszántság, kitartás, megedződés az akadályok leküzdésének köszönhetően és a lassú futás hasznossága – az argentin futballzseni (hosszútáv)futóknak is szolgálhat jó példával.

Nemrég ért véget a Katarban rendezett labdarúgó-világbajnokság, amelyen megvalósult a sokak által remélt végkifejlet, az argentin Lionel Messi – a tündérmesét valóra váltva – páratlanul gazdag pályafutását világbajnoki címmel koronázta meg.

Sikere sokakat megihletett, például a remek cikkeiről ismert futóoldalt, a Canadian Running Magazine-t is, hogy összeszedje, mit tanulhatnak a futók a dél-amerikai varázslótól.

 

Kitartó következetesség

Nem is lehet kérdés, a veleszületett képességei kitartó munkával párosulnak, másként talán még az ő zsenijével sem kerülhetett volna a futballvilág csúcsára, vagy maradhatott volna ott csaknem két évtizeden keresztül. Ahogy egyszer mondta, ha edzésekről van szó, korán kezd, és sokáig marad, napról napra és évről évre. „Tizenhét évembe és száztizennégy napba került, hogy hirtelen szenzációvá váljak” – fogalmazott arra utalva, hogy ennyi idősen mutatkozott be 2004-ben a spanyol/katalán Barcelona felnőttcsapatában.

Az ötödik világbajnokságán, csaknem harmincévnyi futball követően foghatta kezébe a világbajnoki trófeát. A kitartásban és az elvégzett munkában mutatkozik meg a párhuzam a futással, hiszen – mint minden sportágban – következetesség és elkötelezettség (is) szükséges ahhoz, hogy jobbá váljunk.

A lassú futás művészete

Manapság egyértelműen jellemzi Messit, hogy olykor csak sétál, vagy lassan fut a pályán (és a védekezésből sem veszi ki túlságosan a részét). Az Athletic mutatott rá, hogy például a Horvátország elleni mérkőzésen a megtett méterek több mint fele az egyes zónába tartozott, azaz 7 km/órás sebességnél lassabban mozgott. Jody Rosen, a The New Yorker újságírója a nagy sétálónak nevezett Messi esetében ezt nem is lustaságnak tekinti, sokkal inkább intelligens megoldásnak, amely segít hatékonyan beosztani az energiáját. Amit alátámaszt, hogy amikor szükséges, azért be tudja gyújtani a rakétákat.

A futók nincsenek oda a kis sebességért, a kutatások szerint azonban hasznos, hiszen a 80/20-as futásnak (80 százalék könnyű, 20 százalék nehezebb) is sok előnye van.

Rugalmasság és mentális erő

Ha egy sportolónak készülő gyermeket 11 évesen növekedési hormonzavarral (GHD) diagnosztizálnak, az elveheti a kedvét a folytatástól.

Csakhogy Messi – noha szembesült ezzel a diagnózissal, és azzal, hogy kisebb társainál – kemény munkával, valamint a neki adatott tehetséggel felhívta magára a figyelmet. Így került a Barcelona akadémiájára, a La Masiára, és a klub vállalta a családnak túl megterhelő orvosi költségeket, hogy injekciókkal kezeljék a hormonzavart.

A hasonlóság? A futóknak is szükségük van mentális bátorságra és ellenálló-képességre, hogy az akadályokat leküzdve edződjenek meg, és a kudarcokat elviselve váljanak acélosabbakká.

Fotó: AFP

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Rambo tehet mindenről? – Ezért (is) díjazzák a groteszk módon nagy izomzatot a Mr. Olympián
Év végi levezető edzésnek indult, győzelem lett belőle
Az amerikai haditengerész üzenete: Azért edzek mindennap, mert te nem!
A brit Forrest Gump templomokban és sátorban aludt, így szelte át Amerikát
Ezekkel a gyakorlatokkal készül Chris Hemsworth az új Mad Max-filmre

Videók

Több mint egy kilométert csúszott a pályán sílécek nélkül, csak a háló fogta meg
Kényelmes, de ijesztő: így alszanak a sziklamászók a semmi fölött
Hullámvasút az erdő közepén – így is lehet a természetben bringázni

Hegymászás

„A hegymászás egyenlő a szabadsággal” – vallja a hegyek öntörvényű zsenije
A legendás serpa, aki huszonegyszer járt a világ tetején
Lengyel Ferenc szólómászásban feljutott az Ama Dablam csúcsára!

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.