BLOGRA FUTOTTUNK Nagy futáshoz nagy akarat kell

Blogszemlénk a hosszútávfutás bűvöletében íródott, ami persze nem csoda, hiszen az őszi időszakban aszfalton és terepen is az ultratávok voltak fókuszban: az Ultrabalaton még most is meghatározó élmény, és újfent bebizonyosodott, a nagy futáshoz nagy akarat is kell.

Nagyszerű blogbejegyzéseket találtam, s én, mint hétköznapi, amatőr futó, elcsodálkozom, egyesek szépen csendben mekkora távokat tesznek meg hegyen-völgyön át, s futnak csak úgy, a maguk kedvéért. Véletlenül akadok rá olyan beszámolókra, amelyeket elolvasva szembesülök a nagyszerű teljesítményekkel, és sokáig agyalok rajta, vannak, akik ilyen megszállottan és alázattal viszonyulnak ehhez a sporthoz és a természethez.

Fantasztikus teljesítések, amelyekhez elengedhetetlen a megfelelő életvitel, valamint a kellő alkat, a tehetség, a sportolói előélet is.

S ha mindez akarattal, kitartással párosul, az illető megállíthatatlan lesz, sőt hihetetlen teljesítményre is képes. Mosolyogtató az én futásmennyiségem az övükéhez képest, de nyilván értelmetlen is hasonlítgatni, pusztán jó érzés látni, milyen remek sportemberek vannak hazánkban. Az Ultrabalaton után kicsit jó volt elengedni a rohanós napokat, de már nagyon hiányzott a mozgás, úgyhogy újból sakkozom, milyen edzést, mikorra tudok beiktatni. Természetesen minden dolgozó és sportoló édesanya ugyanezt teszi, ebben semmi extra sincsen. A lényeg szerintem, hogy szeressük, amit csinálunk, és ne legyen lelkiismeret-furdalásunk, ha egy-két hét kimarad, hiszen akkor a szervezetnek éppen pihenésre van szüksége, s hosszú távon ez kifizetődőbb, mintha agyonhajszolnánk magunkat!

 

KEKKORFUTAS.HU

Szarvas Mátyás nekivágott a 39 napig tartó futásnak, amely jelenleg is tart, összesen 2560 kilométert tesz meg negyvenezer méter szintkülönbséget legyűrve. A kihívás neve 3. Országos Kékkör Futás, a startja október 8-án volt Szigligeten, és ide is érkezik november 15-én. Mátyás mindennap ír összefoglalót az aznapi teljesítésről, így visszanézhetőek a korábbi futásai is.

 

ZERGETALPAK (futóblog, Facebook)

A blog szerzője a Mátrabérc Trail-versenyen indult, és az ötödik helyet sikerült megszereznie a nők között. A táv 54 kilométer 2800 méter pozitív szintemelkedéssel! A szerző sérülés miatt csak a verseny előtti két hónapban tudott rendesen készülni, de az eredmény alapján úgy tűnik, nagyon jól összerakott edzésterve lehetett.

 

ROADRUNNERDIARY.WORDPRESS.COM

Reni is részt vett az idei Ultrabalatonon, mégpedig a héttagú csapatával, erről olvashatunk beszámolót. Jól szervezetten, egymást segítve kerülték meg a tavat, a csapatkapitány, Reni összesen 47 kilométert futott, több részletben. Jó volt újra átélni ennek a versenynek az izgalmát, főleg az esős részt, mert abban nekem, nekünk is volt részem.

 

FUTOLEPES.COM

Őry István a futás utáni levezetéssel kapcsolatban ad tanácsokat, akár alacsony intenzitású, akár pörgősebb, intervall, résztávos edzésről legyen szó. A bejegyzésben egy videóban is bemutatja a javasolt gyakorlatokat, így egyértelműen látható, hogyan érdemes elvégezni, hogy hasznos legyen!

 

MIRŐL ÍR A FUTÓBOLOND

Naponta huszonöt kilométer a Budai-hegyekben

KREMLICZA LEVENTE

A legutóbbi, Horváth Jenő ultrafutóval készült Csupasport-interjúban a legendás hosszútávfutó elmondta, hogy az Ultrabalaton előtt pár héttel már csak pluszkilométereket gyűjtött, s huszonöt kilométert futott naponta, azt is terepen. Elég komoly táv, de neki – mint kiderült – teljesen megszokott. Gondoltam egyet, s úgy döntöttem, hogy kipróbálom október utolsó hetében, milyen terhelést jelent egy ilyen futóhét. Minden nap huszonöt kilométert futok a Budai-hegyekben, azaz a héten összesen százhetvenöt kilométernek kellene összejönnie. Izgalmas kihívás lesz, kíváncsi vagyok milyen, s mennyire lesz nehéz a negyedik-ötödik nap után nekiindulni az újabb huszonötezer méteres terepkihívásnak. A nagy próbatétel előtti hét a feltöltődésé, ekkor még keveset futok, sokat eszek (mondjuk, azt amúgy is…), sőt most még többet. Persze az erősítés sem maradhat el, kellenek az izmok, a kemény edzéshét tapasztalatairól pedig természetesen beszámolok majd itt, a www.csupasport.hu oldalán.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.