Micsoda duplázás: egy hónap alatt két győzelem országos bajnokságokon!

Megyeri Krisztina a Szőlőskör 50, majd az UKKO Ultra 80 kilométeres távján nyert – már javában ultrázik, pedig még csak 24 éves.

Megyeri Krisztina két éve dolgozik Márton Attila edzővel, ezalatt folyamatosan fejlődik. A szeptemberi Szőlőskörön és az októberi UKKO Ultrán elért győzelme pedig azt jelenti, hogy ötven, illetve nyolcan kilométeren országos bajnoknak mondhatja magát.

„Tizenhárom éves voltam, amikor elkezdtem futni – mondta a kezdetekről a 24 éves Megyeri Krisztina. – Gyulán megszűnt a párbajtőrszakosztály, így az osztálytársak invitálására az atlétika felé vettem az irányt. A gimnázium alatt végig versenyszerűen atletizáltam, majd az érettségi után szünet következett. Másfél év múlva aztán ismét futócipőt húztam, kitűztem célként magam elé, hogy teljesíteni akarom a félmaratonit.”

Fotó: Abai Róbert

A félmaratonira még egyedül készült fel, jó eredménnyel teljesítette a távot. Elégedett volt magával, majd véletlenszerűen találkozott Márton Attila futóedzővel.

„Én is mindig ugyanabban az időpontban edzettem a ligetben, amikor ők. Két hétig csak néztem őket, figyeltem a tréningjüket, nagyon tetszett, amit csináltak. A harmadik héten aztán összeszedtem a bátorságomat, odamentem hozzájuk, s mondtam Attilának, hogy csatlakozni szeretnék a csapathoz.”

A edző elmondta, ő ultrafutóknak tart edzéseket, de biztatta a hölgyet, hogy csatlakozzon hozzájuk. Megyeri Krisztina második éve edz Márton Attilával, egyre jobb lett az állóképessége, folyamatosan fejlődik, s eljutott oda, hogy ultratávokat teljesít.

„Az elején, ahogy sok más futóknak, nekem is a kilométerek voltak a mindeneim. Azelőtt sosem futottam huszonegy kilométernél többet, ám nemsokára szokássá váltak a szombati húszasok. Minél többet tudtam lefutni, annál boldogabb voltam. Attila eleinte nem mert bedobni a mély vízbe, így félmaratonikat mentünk, aztán tavaly jöhetett az első maratonim a Spar Maraton keretében.

Mivel az első maratoni mérföldkő volt nekem, az edzőm azt mondta, úgy fussak, ahogy jólesik.

Attila persze végig kísért biciklivel, folyamatosan biztatott, a csapatból is többen kijöttek szurkolni. Nem volt semmiféle elvárás magammal szemben, szerintem ezért sikerült ilyen jól. Jól éreztem magam, a 3:04:50-es időnek pedig elképesztően örültem. A nők között harmadik lettem, csak két külföldi versenyző előzött meg. Nem számítottam ilyen jó eredményre.”

A maratoni után felépítettek egy edzéstervet, aminek a célja az volt, hogy megfelelően felkészüljenek az ötven kilométeres távra. Ám egy tavasszal összeszedett vádlisérülés miatt majdhogynem két hónapot ki kellett hagynia, így felborult a terv. Az edzések viszont a sérülés ideje alatt sem álltak le teljesen, Attila vezetésével gyaloglással sikerült megőriznie a formáját, így az ötven kilométert nem akarták elengedni. A következő versenye az 50 kilométeres Ultra Lupa-tó, majd a szeptemberi Szőlőskör volt. Utóbbi idén országos bajnokság is volt egyben, és 3:48:34-es idővel győzött.

„Remek volt a verseny, nagyon tetszett a pálya. Arra felkészítettek, hogy az első nyolc kilométeren jókora emelkedő lesz, így lazán kezdjek, ne fussam el az elejét. Úgy voltam vele, rendben, akkor ráérek még versenyezni! Attila azt tanácsolta, hogy ne nézzem az órám. Nem is volt nálam GPS-es óra, még stoppert sem használtam. Egy sima óra volt rajtam, gondoltam, úgyis nyolckor rajtolunk, majd ahhoz mérem a célba érkezést – ám csúszott a rajt, még 8.18-kor sem indultunk el. A következő emlékem viszont az, hogy 8.22-kor már futottam. Emiatt azt sem tudtam, hogy pontosan mikor kezdtük, de nem is érdekelt igazából. A frissítést előre összeraktuk, ettől nem tartottam.

A sérülésem óta néha még érzem a hátsó combhajlítóm, ám inkább síkon, emiatt most jól jött, hogy szintes volt a pálya.

A Balaton csoda szép, remek volt a pályavezetés, a falvak, a templomok… Egyedül azt hiányoltam, hogy nem volt kilométerjelző-tábla, nem tudtam, hol tartok, így az edzőim mondták folyamatosan, hogy mennyinél járok.”

Megyeri Krisztina október 15-én volt 24 éves, s ezt a Balatonalmádiban rendezett UKKO Ultra Balatoni Ultrafutó Fesztiválon ünnepelte meg egy nyolcvan kilométeres országos bajnoksággal. Ez volt az első körözős versenye, ehhez képest kiválóan sikerült, hiszen 6:36:47-es idővel aranyérmet nyert. A jövőben is nagy célokat tűzött ki maga elé, azért edz keményen, hogy ezeket elérje.

Nyitó kép: Megyeri Krisztina a Szent László napi félmaratoni dobogóján (második Fröhlich Georgina, harmadik Suskó Ágnes)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az előírt napon nincs mese, edzeni kell! – Bátyai Évának a futóverseny a fesztivál
Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.