Ötven felett is lehet életforma a futás, Berényi Ildikót a versenyek inspirálják

A művelődési házban dolgozó hölgy ötvennégy évesen is csaknem minden hétvégén indul terepfutó-viadalokon, és dobogós helyezéseket ér el – pedig csupán néhány éve jár versenyekre.

Berényi Ildikó november 13-án, a Tanúhegyek Trail Hableány Maratonon első lett a korosztályában, november 20-án a Dobogókő Hegyi Futóverseny félmaratoni távján ezüstérmet szerzett, december 4-én a Lipóti Trail M távján a második helyezést szerezte meg a nők között. Honnan ez az erő és lelkesedés 54 évesen?

Ildikó már huszonévesen is sokat futott aszfalton, a sport és a mozgás mindig jelen volt az életében. A kilencvenes években azonban két térdműtét miatt hosszabb időre abbahagyta a futást. 2001-ben Budapestről Pilisszentkeresztre költözött, gyermekei születtek, és csak jóval később, 2013 tavaszán húzott újra futócipőt.

„A saját örömömre kezdtem el újra futni – meséli. – Itt lakom a hegyek közelében, így minden adva volt, hogy egyből terepre menjek. Viszont nagyon sokáig nem is gondoltam rá, hogy versenyeken induljak. Csupán 2017-ben kezdtem el versenyezni Varga Jocó biztatására, akivel az erdei futásaim során ismerkedtem meg, és sok hasznos tanáccsal látott el. Legelső versenyemen, a Somlyó Trail 10.6 kilométeres távján női harmadik lettem. Akkor éreztem rá, hogy ez az én utam.

Sohasem hittem volna magamról, hogy mennyire versenycentrikus vagyok. Előjött egy olyan énem, amelyről addig nem tudtam. A legnagyobb öröm számomra, hogy nem csupán a korosztályomban, hanem nagyon sokszor az abszolút női kategóriában is a dobogón tudok állni.”

Berényi Ildikó a Mátrabérc Trailt is teljesítette

Ildikó eleinte heti négy-öt alkalommal futott rendszeresen terepen. Saját magát ösztönfutónak nevezte, lévén nem volt edzője, aki a versenyekre felkészítette volna.

„Tavaly októbertől lett edzőm Szabó Gábor személyében, és most látom csak, hogy milyen sokat számít – teljesen más így dolgozni. Korábban sokszor voltam túledzett, kisebb-nagyobb sérüléseim is lettek ebből fakadóan.”

Ildikó 2020-ban – amikor jöttek a lezárások, és sok verseny elmaradt – kezdett el az ultratávokkal ismerkedni. Korábban tíz-tizenkét kilométeres távokon indult, és szép eredményeket ért el, később félmaratonikat futott, amelyeken szintén jól teljesített. Az első hosszabb távja a Kiss Péter Emléktúra volt (40.4 kilométer, 1800 méter szinttel). Az UltraKék Trail 68.4 kilométerén már 4. helyezést ért el a női kategóriában. Itt bizonyosodott be, hogy képes ennyit is futni. De ott volt a Kazinczy Szalánc, a Mártabérc Trail is ötven kilométer feletti távokkal, szintén ugyanebben az évben.

„Az ultrákon már nagyon kemény a mezőny, nem is hittem volna, hogy a Tanúhegyek Trailen a dobogó közelébe jutok – idézi fel a novemberi versenyt. – Az abszolút női kategóriában tizedik, a korosztályomban első helyezett lettem, de nem vagyok elégedett magammal. A szervezés nagyon profi volt, viszont sajnos ködös, nyálkás időjárás volt aznap, a panorámából sem lehetett látni semmit. Az volt a baj, hogy nagyon alulöltöztem, és végig fáztam. Ráadásul nem jó cipőt választottam, emiatt sokat csúszkáltam.”

Meghatározó élmény az első maratoni verseny – Berényi Ildikó számára ez a Desert Marathon, Izraelben

Legemlékezetesebb versenyének az első maratoniját tartja, amelyet 2019-ben Izraelben teljesített. A Desert Marathon Eilat különlegessége az volt, hogy sivatagban zajlott, novemberben huszonnyolc fokban. Itt korosztályában a negyedik helyen végzett. Sokszor indul lakóhelyéhez közeli versenyeken is, mint például a Pilis Vertikálon. Azért is szeret versenyekre járni, mert neki a verseny a futás ünnepe.

„Mivel hajt a versenyláz, mindig számítok a dobogóra, mégsem ez a legfontosabb nekem, hanem az, hogy az adott mezőnyben hol van a helyem. Ne úgy legyek első, hogy hárman vagyunk, hanem legyen tét és küzdelem – indokolja. – Azért is szeretem a versenyeket, mert itt hasonszőrű emberekkel találkozom, akikkel egymást tudjuk inspirálni.”

Ildikó egy művelődési ház vezetője, így szakmájából adódóan rugalmas a munkaideje. Mindig akkor megy futni, amikor ideje engedi. Legyen az este, sötétben fejlámpával, reggeli napsütésben vagy szakadó esőben.

„A futás nekem már sokkal több mint szenvedély. Egyfajta függőség, életforma.

Nem tudok, és nem is akarok élni nélküle. A futás boldoggá tesz. Amikor belépek az erdőbe, körülölel a természet, végtelen szabadságot és nyugalmat érzek ilyenkor, együtt lélegzem az erdővel. A futás által sok minden megváltozott az életemben. Sokkal kiegyensúlyozottabbnak, energikusabbnak érzem magam, fizikailag pedig húsz évvel fiatalabbnak.”

További versenyek is szerepelnek a tervei között, a legközelebbi a december 12-i Nyúlcipő Budai Trail Telkiben, ahol az M távon fog indulni. Ahogyan fogalmazott, ameddig él, szeretne futni. Mottója egy Zig Ziglar idézet:

„Amit a cél elérésével kapunk, közel sem olyan fontos, mint amivé válunk, amíg azt elérjük.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Tizennyolc hónap után hitelesítették az elképesztő rekordot
Korlátozott számban férfiak is indulhatnak a vasárnapi női futóversenyen
Esőcseppek, emelkedők – a végén lángos!
Suhajda Szilárd a Lhoce megmászása után jövőre a Mount Everesttel próbálkozik
Juhász Mihály, a MyWay240 győztese hasonlóan hosszú távra többet nem nevez

Videók

Játszótér, ami nem a gyerekeké – de melyik felnőtt mer felülni erre a hintára?
Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Ez több mint ugrálás a mólóról: bátor gyerekek akcióival lassan beindul a nyár

Hegymászás

Elkészült a filmelőzetes Erőss Zsolt elvesztéséről, felesége szemszögéből
Kevesebb mint 190 nap alatt teljesítené a tizennégy nyolcezrest a hegymászónő
Mindkét lábát elveszítette, de hét évvel később feljutott a Mount Everestre

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton
Mozogni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
Tippek a víz szerelmeseinek: termálfürdő, vízi csúszda és egyedülálló kilátás
Felhőtlen szórakozás az Alpok déli oldalán
Vidám téli vakáció a család minden tagjának Ausztria déli tartományában

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.