50 kilométer az ötvenedik születésnapon – a zumbaoktató már a futásnak él

Csipkay Miklós a Selmec Trailen készült fel idei legfőbb kihívására, az október elsejei Vadlánra.

„A sport a teljes életemet átöleli – vágott a közepébe Csipkay Miklós. – Általános iskolásként a Spartacusban asztaliteniszeztem, majd a gimnáziumban és az egyetemen a kosárlabda került előtérbe. A középiskolában táncolni is elkezdtem, és onnantól kezdve mint mozgás a tánc töltötte ki az időmet, és nagyon sokat adott nekem.”

Táncpedagógusként Miklós olyan lehetőséget keresett, hogy hetente többször is megmozgathassa az embereket. Ekkor jött a zumba, amelyet tíz éven keresztül oktatott. Időközben barátai és egy céges rendezvény hatására elkezdett futni is.

„A cég – amelyet az egészségfejlesztés, az egészséges és jóléti életmód terén képviselek – szervezett egy Tatai-tó körbefutásával egybekötött családi napot. Amikor lefutottam a hét kilométeres kört, kidőltem a végére. A következő alkalommal már jobban készültem rá, mert az első nem volt túl nagy élmény. Közben ezzel a baráti és céges csapattal jártam Balin is, ahol néhányszor futottam velük. Itthon beszereztem egy futócipőt, és hetente egyszer-kétszer eljártam kocogni.”

A 2020-as koronavírus-járvány – mint sokaktól – tőle is elvette a zumbaórák adta mozgás lehetőségét. Ekkor váltott át a rendszeres futásra és a keményebb edzésekre, ugyanis a fejébe vette, hogy az ötvenedik születésnapján ötven kilométert fog futni.

„Elmentem egy teljesítménydiagnosztikára, amivel együtt járt egy hónapos edzéstervezés, ekkor kerültem Szabó Andráshoz. Sopronban lakom, így nagyrészt a Szárhalmi-erdőbe jártam ki edzeni. Az ötven kilométert is a környéken teljesítettem, nem volt bonyolult: kiléptem a házból, és a bicikliúton elfutottam a fertődi Esterházy-kastélyig, majd vissza. Ez december tizenegyedikén volt, hóban, latyakban, de nagyon jó hangulatban telt, mert a barátaim az út mentén végig hószobrokat építgettek.”

Ezután fogalmazódott meg benne a hogyan tovább kérdése.

Barátai közül többen ekkor már Maráz Zsuzsannánál edzettek, úgyhogy vett egy nagy levegőt, és írt neki egy emailt, hogy befér-e még a csapatába. Befért.

„Idén januártól kezdtünk el együtt dolgozni, kapom tőle az edzésterveket, amelyek alapján fel tudok készülni a versenyekre. Részt vettem a Gánt Trail huszonöt kilométeres távján, majd a Lubics Szilvia által szervezett Kékfűrészen is. Közben kétszer indultam az Ultrabalatonon, 2021-ben egy tizenhármas csapatban, idén pedig egy házaspárral, Czérna Tündivel és Czérna Szabolccsal hármasban futottuk le. Mindenkire hetven kilométer jutott, amit tíz-tizenöt kilométeres szakaszokra bontottunk, és húsz órán belül értünk célba.”

Júniusban jött a Börzsöny Trail harminc kilométeres távja, majd szeptember 3-án a Selmec Trail Maraton. Miklós elmesélte, hogy nagyon közel áll a szívéhez Selmecbánya, lévén az 1935-ben alapított Selmeci Akadémia egyik utódintézménye Sopronban található. A versenyt a Vadlánra való felkészülésként választotta edzőjével.

„Feleségemmel, Ritával már előző este megérkeztünk, béreltünk egy apartmant, és »besétáltuk« a várost. Ő az én frissítőmesterem, mindig rengeteget segít. Sajnos nem teljesen egészségesen érkeztem a versenyre, mind a bal mind a jobb lábamban volt egy-egy érzékeny pont. Emiatt nem mertem teljes erőbedobással futni. Maradt is bennem a végére hiányérzet, éreztem, hogy nem volt az igazi. Eléggé eredményorientált vagyok, és csupán két perccel maradtam le a dobogóról, ami kicsit bökte a csőrömet. Talán ha nem tévedek el kétszer, ami mindig benne van egy terepversenyben, vagy nem fáj a lábam, jobban sikerült volna” – összegezi tapasztalatait.

Miklós azt is elmesélte, hogy az útvonal elég kemény volt, mert vagy felfelé, vagy lefelé kellett futni, nem volt olyan szakasz benne, ahol kicsit kifújhatta volna magát. De amikor felért a Kálváriára, Selmec gyönyörű tájképe kárpótolta mindenért.

„Ezután már a Vadlán jön, ami az idei célversenyem, erre irányult az összes edzésem és munkám az utóbbi időben.

Szerencsére azt a visszajelzést kaptam az edzőmtől, teljesen biztos benne, hogy fel vagyok készülve. A legnagyobb kihívást a korai kezdés jelenti nekem, lévén reggel hatkor rajtolunk, és nem szeretek korán kelni.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.