50 kilométer az ötvenedik születésnapon – a zumbaoktató már a futásnak él

Csipkay Miklós a Selmec Trailen készült fel idei legfőbb kihívására, az október elsejei Vadlánra.

„A sport a teljes életemet átöleli – vágott a közepébe Csipkay Miklós. – Általános iskolásként a Spartacusban asztaliteniszeztem, majd a gimnáziumban és az egyetemen a kosárlabda került előtérbe. A középiskolában táncolni is elkezdtem, és onnantól kezdve mint mozgás a tánc töltötte ki az időmet, és nagyon sokat adott nekem.”

Táncpedagógusként Miklós olyan lehetőséget keresett, hogy hetente többször is megmozgathassa az embereket. Ekkor jött a zumba, amelyet tíz éven keresztül oktatott. Időközben barátai és egy céges rendezvény hatására elkezdett futni is.

„A cég – amelyet az egészségfejlesztés, az egészséges és jóléti életmód terén képviselek – szervezett egy Tatai-tó körbefutásával egybekötött családi napot. Amikor lefutottam a hét kilométeres kört, kidőltem a végére. A következő alkalommal már jobban készültem rá, mert az első nem volt túl nagy élmény. Közben ezzel a baráti és céges csapattal jártam Balin is, ahol néhányszor futottam velük. Itthon beszereztem egy futócipőt, és hetente egyszer-kétszer eljártam kocogni.”

A 2020-as koronavírus-járvány – mint sokaktól – tőle is elvette a zumbaórák adta mozgás lehetőségét. Ekkor váltott át a rendszeres futásra és a keményebb edzésekre, ugyanis a fejébe vette, hogy az ötvenedik születésnapján ötven kilométert fog futni.

„Elmentem egy teljesítménydiagnosztikára, amivel együtt járt egy hónapos edzéstervezés, ekkor kerültem Szabó Andráshoz. Sopronban lakom, így nagyrészt a Szárhalmi-erdőbe jártam ki edzeni. Az ötven kilométert is a környéken teljesítettem, nem volt bonyolult: kiléptem a házból, és a bicikliúton elfutottam a fertődi Esterházy-kastélyig, majd vissza. Ez december tizenegyedikén volt, hóban, latyakban, de nagyon jó hangulatban telt, mert a barátaim az út mentén végig hószobrokat építgettek.”

Ezután fogalmazódott meg benne a hogyan tovább kérdése.

Barátai közül többen ekkor már Maráz Zsuzsannánál edzettek, úgyhogy vett egy nagy levegőt, és írt neki egy emailt, hogy befér-e még a csapatába. Befért.

„Idén januártól kezdtünk el együtt dolgozni, kapom tőle az edzésterveket, amelyek alapján fel tudok készülni a versenyekre. Részt vettem a Gánt Trail huszonöt kilométeres távján, majd a Lubics Szilvia által szervezett Kékfűrészen is. Közben kétszer indultam az Ultrabalatonon, 2021-ben egy tizenhármas csapatban, idén pedig egy házaspárral, Czérna Tündivel és Czérna Szabolccsal hármasban futottuk le. Mindenkire hetven kilométer jutott, amit tíz-tizenöt kilométeres szakaszokra bontottunk, és húsz órán belül értünk célba.”

Júniusban jött a Börzsöny Trail harminc kilométeres távja, majd szeptember 3-án a Selmec Trail Maraton. Miklós elmesélte, hogy nagyon közel áll a szívéhez Selmecbánya, lévén az 1935-ben alapított Selmeci Akadémia egyik utódintézménye Sopronban található. A versenyt a Vadlánra való felkészülésként választotta edzőjével.

„Feleségemmel, Ritával már előző este megérkeztünk, béreltünk egy apartmant, és »besétáltuk« a várost. Ő az én frissítőmesterem, mindig rengeteget segít. Sajnos nem teljesen egészségesen érkeztem a versenyre, mind a bal mind a jobb lábamban volt egy-egy érzékeny pont. Emiatt nem mertem teljes erőbedobással futni. Maradt is bennem a végére hiányérzet, éreztem, hogy nem volt az igazi. Eléggé eredményorientált vagyok, és csupán két perccel maradtam le a dobogóról, ami kicsit bökte a csőrömet. Talán ha nem tévedek el kétszer, ami mindig benne van egy terepversenyben, vagy nem fáj a lábam, jobban sikerült volna” – összegezi tapasztalatait.

Miklós azt is elmesélte, hogy az útvonal elég kemény volt, mert vagy felfelé, vagy lefelé kellett futni, nem volt olyan szakasz benne, ahol kicsit kifújhatta volna magát. De amikor felért a Kálváriára, Selmec gyönyörű tájképe kárpótolta mindenért.

„Ezután már a Vadlán jön, ami az idei célversenyem, erre irányult az összes edzésem és munkám az utóbbi időben.

Szerencsére azt a visszajelzést kaptam az edzőmtől, teljesen biztos benne, hogy fel vagyok készülve. A legnagyobb kihívást a korai kezdés jelenti nekem, lévén reggel hatkor rajtolunk, és nem szeretek korán kelni.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Rakonczay: A hatnapos futás végén már az árnyékban is könnyű megbotlani
Erőss Zsolt és Kiss Péter emlékére indul a Kancsendzönga-expedíció
Pörgessük meg tempós gyakorlatokkal a köredzéstréninget!
Blogra futottunk: a legboldogabb táv tíz kilométer is lehet
Tippek, hogy ne lógjanak viccesen az integetőizmok!

Videók

A kutyasétáltatásnál van menőbb közös program: extrém sport a házi kedvenccel
Másfél percnyi félelem: veszélyes séta egy kötélen a havas hegycsúcsok között
Ezért ne nézzük őrültnek, aki egykerekű bringát visz magával a hegyekbe

Hegymászás

Minőség, súly, ár és kényelem: szempontok és felszerelés a magashegyi túrázáshoz
Patagóniai kaland: elzárva a külvilágtól a legnehezebb utat kellett választaniuk
A Jégharcosok megmutatták a világnak, hogy semmi sem lehetetlen a Himalájában

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel
11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.