Rejtélyes formahanyatlása ellenére teljesítette a katari ultrát

Szilágyi Gyula a szokatlanul csapadékos idő ellenére is sikerrel szelte át keletről nyugatra az ázsiai országot, miközben több hónapja pulzusproblémákkal küzd.

Milyen volt az elmúlt éve?

Elég mozgalmas – mondta Szilágyi Gyula. – Januárban remek állapotban voltam a felkészülés alatt, majd februárban Németországból Magyarországra költöztem. Következő hétvégén teljesen privátban huszonkilenc óra alatt teljesítettem a Kört, senki sem tudott róla, még a szervezők sem. Ezután másfél hónap edzés következett, majd csaknem hatéves futókarrierem csúcspontjához értem, amikor az Ub-t egyéni csúccsal fejeztem be: huszonhárom óra, tizennégy perc alatt értem célba. Rá két hétre három hétvége alatt teljesítettem privátban az UHT-t, az UTT-t és az Ub-t.

Aztán nem úgy folytatódott, ahogy eltervezte…

Törés következett. Edzések közben úgy éreztem, a megszokott teljesítményem eléggé visszaesett, a tempó mellé nagyon magas pulzus párosult. Ennek ellenére elmentem néhány versenyre, ott voltam a gyepükajáni Backyard Ultrán, majd a Szőlőskörön is, és nekimentem a Spartathlonnak. Nem voltam jó formában, nem sikerültek úgy a futások, ahogy elvártam magamtól, de mindenképpen ott akartam lenni a Spartathlonon, ugyanis ki volt fizetve, s ki volt kérve a szabadság is. Ott majdnem hatvan kilométerig jutottam, majd a szintidő kidobott. Az október közepén megrendezett negyvennyolc órás ob-n kétszázhuszonkét kilométert teljesítettem, továbbra sem találtam a formám.

Úgy döntöttem, két hétre teljes szünetet tartok, nem mozogtam semmit, csak pihentem. Ám ez sem segített, továbbra is fennállt a pulzusprobléma.

Elmentem egy kardiológiai vizsgálatra, ahol mindent rendben találtak. Most végzem rendesen az edzéseket, de továbbra sem érzem jó formában magam. További vizsgálatokon veszek majd részt, jó lenne, ha kiderülne, mi okozza a problémát. Lehet, hogy a koronavírus utóhatása, ám folyamatosan teszteltem magam, s mindig negatív eredményt produkáltam.

Január elején azonban máris megvolt az első idei versenye, a katari East to West Runon vett részt.

Már másodszor vettem részt a kilencven kilométeres versenyen, az ország keleti részéből kell a nyugatiba futni, tehát Dohából indulunk, és Duhanban van a cél. Kétezerhuszonegy decemberében indultam először, majd a labdarúgó-világbajnokság miatt most decemberről átrakták januárra. Nem kellett neveznem, a szervezővel az első részvételemkor jól kapcsolatba kerültem, s ezúttal meghívott vendég voltam. A teljesítményem továbbra sem volt jó, hét harmincötös ezreket produkáltam. Ha azt nézem, hogy tavaly az Ub-n hat húszasokat kétszer akkora távon, nem biztató a formám…

Milyen volt a verseny?

Katarban az év háromszázhatvan napján nem esik, a maradékon igen, természetesen most kifogtuk a csapadékot.

Az első részvételkor huszonhét fok volt, ám a sok portól nem volt verőfényes napsütés, és a széltől teljesen jó volt a hőérzet. Akkor meg sem izzadtam futás közben. Most tizenkilenc fok és eső várt minket. Érdekes volt, mert négy-öt kilométerig szakadt az eső, majd négy-öt kilométerig semmi, s ezalatt a szél miatt meg is száradtunk. Majd mire megszáradtunk, ismét leszakadt az ég… Aztán ismét semmi, és így tovább… Végig így zajlott, s az utolsó hat kilométeren teljesen bőrig áztunk. Viszont egyáltalán nem volt hideg. Rendhagyó verseny volt, amely nagyon profi szervezéssel párosult.

Miben más egy katari futóverseny, mint egy magyar?

A magyar viszonyokkal ellentétben ott nem biciklivel, hanem öt kilométer per órával közlekedő autókkal kísérték a futókat. A frissítőpontokat nem sűrűn helyezték el, körülbelül tizenegy kilométerenként voltak. Néha-néha be van szúrva egy-egy vizes pont, ám ott nincs személyzet, csak egy ernyő és alatta vizes palackok jégbe téve. Kint nincs meleg étel a frissítőpontokon, csupán magvak, gumicukor, csoki, croisant, gyümölcs, kóla és víz.

Milyen célokat tűzött ki erre az évre?

Annak ellenére, hogy továbbra is problémákkal küzdök, vannak céljaim. A Szederkény–Bóly száz kilométeres verseny nagy kedvencem, azon ott leszek, majd az Ultrabalatonon is részt szeretnék venni. Az augusztusi angliai negyvennyolc órás világbajnokságon is indulok, ez lesz az év fő versenye nekem, remélem, oda már százszázalékos állapotban utazhatok.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.