Spero újra akcióban, ezúttal meseösvényért fut a beteg gyerekeknek

Az egyik legtapasztaltabb és legsikeresebb magyar ultraterepfutó, Sperka Tamás a Bethesda Gyermekkórház „lakóiért” is indul a Jungfrau-Aletsch Trail 250 kilométeres távján.

Legutóbb 2019-ben vett részt jelentős versenyen, akkor Európa, ha nem a világ egyik legkegyetlenebbnek tartott terepultráját, a Tor des Géants-t teljesítette. Az azóta eltelt időszakban, főként a pandémiás helyzet miatt, inkább jótékonysági, illetve „közösségi” futásoknak szentelte idejét. Bár tavaly és tavalyelőtt lefutotta a Mátra115 120 kilométeres, illetve a Vadrózsa 160 kilométeres távját, inkább a segítő szándékra helyezte a hangsúlyt, ezzel is támogatva a rászorulókat, egész pontosan a Bethesda Gyermekkórház „lakóit”.

Sperka Tamást motiválja, hogy jótékony célt támogathat futásaival

Idei jótékonysági tevékenységét márciusban kezdte, amikor többedmagával kétszáz pár cipőt vitt erdélyi gyerekeknek, és ha már ott járt, remek társaság kíséretében felfutott Déva várába. Áprilisban aztán ismét Erdélyben járt, hogy kijelölje a szeptemberi, Székelyhíd és Koltó közötti 150 kilométeres, szintén jótékonysági futóesemény útvonalát, amely a Böjte Csaba által megálmodott Szerelem-ösvényen halad keresztül. Az igazi megméretésre azonban júliusban kerül sor, amikor körbefutja Európa legkiterjedtebb gleccserhegyét, a Jungfrau-Eiger régiót. Az E250 Jungfrau-Aletsch Trailen 250 kilométert teljesít 20 kilométernyi szintemelkedéssel, magashegyi viszonyok között. A kezdeményezés mögött ezúttal is a segítő szándék áll.

„Jó barátommal, Oszaczki Gézával igyekszünk teljesíteni a távot párban – magyarázta. – A futást természetesen szeretnénk összekötni egy kis adománygyűjtéssel. A Bethesda Gyermekkórház régi terve, hogy az Ilka utcai részlegben egy gyógyító kertet, vagyis meseösvényt építsen azoknak a gyermekeknek, akiknek hosszabb időt kell az intézményben tölteniük. Mi ebben szeretnénk segíteni azzal, hogy adományt gyűjtünk nekik. Visszatérve a júliusi svájci viadalra, a terep meglehetősen kemény és technikás, úgyhogy nem lesz sétagalopp vagy laza kocogás, ezért komolyan készülök a megméretésre. Június közepén – bemelegítésként – részt veszek egy 100 kilométeres, sok szintet magában foglaló versenyen Szlovéniában. Ez lesz az utolsó »bevetésem« a júliusi nagyobb »szösszenet« előtt. A svájci hegyi terepfutóversenyen az a célunk, hogy vidáman fussunk és helytálljunk. Óvatos duhajként kezdünk majd, de a táv utolsó harmadát kicsit megnyomjuk, mert azért az időeredmény is fontos.”

Céljuk, hogy egyéni támogatóknak és cégeknek köszönhetően összegyűjtsenek kétmillió forintot, és elkészüljön nyáron az új meseösvény. Támogathatunk majd kilométereket, de akinek kedve tartja, egy összegben is adakozhat. Spero idén további kihívásokon is részt vesz, többek között az augusztus végi TDS-n, (Traces des Ducs de Savoie) illetve a már korábban említett szeptemberi, Szerelem-ösvényen keresztül vezető futáson.

„Sosem tartottam magam versenyhalmozó embernek, és úgy érzem, hogy az elmúlt évtizedek alatt szerzett futótapasztalatomat a versenyzésen kívül más célra is tudom fordítani.

Jelenleg és a jövőben is igyekszem kicsit háttérbe szorítani az öncélú erőpróbákat, és szeretnék jó ügyek mellé állni, mert mostanság ezek jobban megmozgatnak.”

Spero, az Alpok szerelmese

A terepfutók nem hivatalos világbajnokságát, az UTMB-t a francia Alpokban rendezik meg minden év augusztus utolsó hétvégéjén. A terepultrázás legnagyobb fesztiváljaként is emlegetik, amelyen nyolc különböző versenyszámban több mint tízezer futó méreti meg magát. Spero eddig kilencszer vívta ki az indulás jogát az UTMB különböző távjain. Három alkalommal teljesítette a CCC-t, (Courmayeur–Champex-Lac–Chamonix), négyszer a TDS-t (Traces des Ducs de Savoie), kétszer a klasszikus UTMB (Ultra Trail du Mont Blanc) távját, egyszer pedig a Tor des Géants-t.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.