Pályahiba miatt 218 méterrel kevesebbet futott 100 mérföldön, nincs világcsúcs!

Egy vitatható döntés nyomán valószínűleg nem fogadják el hivatalos világrekordnak a 40 éves Camille Herron februári fantasztikus teljesítményét.

Meglehetősen szürreális történet miatt került mostanság a középpontba az ultrafutás koronázott királynője, az egyedüliként 50 és 100 km-es, valamint 24 órás világbajnokságot is nyerő Camille Herron.

A 40 éves ultrafutóhoz kapcsolódó legfrissebb hír, hogy valószínűleg mégsem ismerik el a februárban a Jackpot Ultra futófesztiválon, a nevadai Hendersonban 100 mérföldön felállított világcsúcsát. Viszonylag megszokott, hogy egy-egy ilyen eredmény ratifikálása hosszú időt vesz igénybe, mint ahogyan a beszámolók szerint az is, hogy egy hitelesített pályát újramérnek.

Ám az korántsem az, hogy az amerikai bajnokságnak is tekintett esemény után nyolc hónappal teszik ezt. Márpedig a szövetség (USATF) illetékesei októberben jutottak arra, hogy a körpályán megtett út 716 lábbal, azaz 218 méterrel rövidebb volt a 100 mérföldnél, így Herron világcsúcsa nem tekinthető érvényesnek. Ezzel együtt az amerikai sportoló marad a csúcstartó, hiszen saját rekordját írta át, a 2017-es 12:42:20-at adta át a múltnak 12:41:11-gyel. Ez azért is értékes teljesítmény, mert még a legjobb férfit is megelőzte, abszolút első lett, ráadásul árnyék nélküli, jó egymérföldes körön zajlott az esemény, amelyen nemcsak a futók haladtak, hanem civilek, akár kutyákkal is.

Pláne annak tükrében érthetetlen a sztori, hogy februárban egyszer már újramérték a pályát, és elvileg mindent rendben találtak, így nem is csoda, hogy Herron és férje-edzője, Conor Holt igencsak nehezen veszik tudomásul a döntést.

„Most van itt az én időm, életem legjobb formájában vagyok, csakhogy ezek a pillanatok múlékonyak – idézte Herront a The Washington Post. – A szívemet és a lelkemet tettem bele abba a teljesítménybe, amely a sportág és a története miatt is nagy dolog, egyszerűen számítania kell.”

A cikkben hosszan részletezett történet nem vette el Herron kedvét a futástól, mint mondja, továbbra is üldözi saját 12 órás és 100 mérföldes rekordját, például a hamarosan megrendezendő Desert Solstice-on is megpróbálja átadni őket a múltnak.

Hiába, a többszörös világcsúcstartó okkal beszélt már négy évvel ezelőtt arról honlapunknak, hogy a világ valaha volt legjobb futónője akar lenni.

Erre minden esélye megvan, mert igazán sokoldalú, 50 és 100 mérföldön, továbbá 12 és 24 órán is tart-tartott világcsúcsot. A versenyszellem és a kitartás már kiskorában megmutatkozott, hiszen kosárlabdázni kezdett, és gyerekként is képes volt ájulásig hajtani.

Csupán a kondíció javítása miatt kezdett el atletizálni, ám gyorsan rájött, ez az ő világa, plusz az akkortájt bemutatott Forrest Gump is motiválta.

Hosszú ideig maratonikat futott, részben azzal a céllal, hogy minden államban nyerjen egyet (s eközben a leggyorsabb nő lett, aki szuperhősnek öltözve tette meg a 42 kilométeres távot), az edzésmódszereire is alapvetően hat ez a típusú felkészülés. Bár sokat fut hetente (csúcsverseny előtt akár heti 175-200 kilométert), egyszerre ritkán tesz meg 30-35 kilométernél többet, és azt sem sokszor.

Bár jelen állás szerint februári eredményét nem ratifikálják, azért ne vegyük el tőle, hogy negyvenévesen javította meg a világ addigi legjobbját. Ő úgy fogalmazott, hogy az ultrafutónők olyanok, mint a jó bor, a korral érnek. Sokat számít az is, hogy mára bölcsebbnek tartja magát, márpedig ilyen hosszú távokon a mentális oldal döntő tényező.

No meg a táplálkozás. A 24 órás csúcs 2017-es megdöntésekor még tacóval és sörrel is vitt be tápanyagot, ám nemrég egy dietetikus hatására és tanácsára átalakította az étrendjét, így többek között alkoholmentes sörre váltott. Így lendületesebbnek érzi magát, áprilisban valószínűleg (nincsenek hivatalos nyilvántartások) a valaha volt legfiatalabbként ért el a futva megtett 100 ezer mérföldhöz.

Akkor arról írt, hogy a kétszázezredik mérföld a cél – most pedig dacból vélhetően az újabb 100 mérföldes világcsúcs.

Forrás: New York Times

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Hét nap alatt hét maratonit teljesített Miamiban a kreatív magyar futó
A gyógyulás hozta az életébe a rendszeres sportot, meg sem állt a maratoni távig
Aki egyszer kipróbálja, azt rabul ejti, de drága mulatság a fából készült kerékpár
Elképesztő: 237 maratoni mezítláb, 390 liter véradomány
Cseke Lilla: a legjobb futótippek karácsony előtt

Videók

Akikben nincs félelem: veszélyes sportágak elképesztő pillanatai
Nem kell lépcső, nem kell lift: néhány másodperc alatt irány az épületek teteje!
Elképesztő sportos pillanatok, amelyek rácáfolnak mindenféle fizikai törvényre

Hegymászás

Klein Dávid: a Tátra kiismerhetetlen, ahol még számos jelentős célt lehet elérni
Testvére tragédiája sokáig beárnyékolta a legendás Messner pályafutását
Magyarok a világ tetején: Erőss Zsolt sikere új távlatokat nyitott

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
Öt remek tipp a könnyű karintiai túrázáshoz
Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.