Százévesen kezdett el futni, és azóta abba sem hagyja

Az Egyesült Államokban már kisebbfajta kultusza lett a futók között Julia Hawkinsnak, hiszen a louisianai dédnagymama idős kora dacára aktívan sportol.

Egy történet, amely voltaképpen a vége felé kezdődik.

Hiszen Julia Hawkins hat esztendővel ezelőtt döntött úgy, hogy különleges meglepetéssel kedveskedik önmagának, mégpedig századik születésnapja alkalmából. Addig is jó kondiban érezhette magát, egész életében biciklizett, idősebb korában pedig egyfolytában az udvari, kerti munkákat végezte – és amikor odabent a házban megcsörrent a telefon, igencsak sietett, hogy még időben felvehesse. Ilyen előélettel és „edzésmunkával” vágott bele a nagy kalandba, és 100 métert futott le egyhuzamban.

Amikor pedig már komolyan vette a futást, egyből jöttek az eredmények: százegy esztendősen, 2017-ben 40.12 másodperces idővel megdöntötte korosztálya 100 méteres világrekordját.

Hogy legyen mihez viszonyítani, egy kis számtan: ha kedves amatőr futó olvasónk hatperces ezreket tud produkálni, az 36 másodperces 100 métert jelent, ami egyáltalán nem séta, hanem igencsak erős kocogás. Na próbáljuk ugyanezt ki százévesen…

Hawkins folyamatosan járta a versenyeket, a futás mellett afféle keresztedzés gyanánt a súlylökésben is remekelt, szintén korosztályos világcsúcsot ért el. Hogy honnan ez a hihetetlen lelkesedés?

„Igyekszem annyi új dolgot kipróbálni, amennyit csak tudok. Soha nem mondok nemet a meghívásokra, szeretem a színdarabokat, szívesen nézek musicalt, és természetesen templomba is járok – mondta Julia Hawkins. – Mire megöregszel, az a jó, ha rengeteg szenvedélyed van. A szenvedélyek visznek tovább az úton, arra késztetik az embert, hogy tenni, és persze élni akarjon.”

A sportos dédnagymama az első világháború alatt született, a szülei Chicagóból a Mississippin egy hajón költöztek le vele Louisianába. Az iskola élvégzése után Hondurasba, egy banánültetvényre ment tanítani. Férjével hetven évig élt együtt, ő 2013-ban, 95 esztendősen hunyt el. Még a második világháború alatt ismerkedtek meg, Murray éppen Pearl Harborban szolgált, amikor a japánok lecsaptak az amerikai flottára, majd rövidesen házasságot kötöttek – jobb híján telefonon. Négy gyermekük közül már a legfiatalabb is 66 éves, de valamennyien bátorítják édesanyjukat a sportos célok leküzdésében.

Julia Hawkins pedig napról napra úgy kel fel, hogy el sem akarja hinni, története mennyi idősebb embert ösztönöz arra, hogy a sport révén fiatalabbnak érezhesse magát. „Ha kicsit egészségesebbé és aktívabbá tehetem őket, arra nagyon büszke vagyok” – említette meg Julia, akinek életéről már könyv is készült.

forrás: outsideonline.com

A korelnök ultrafutó eredményes világbajnoksága

A német Werner Stöcker is ott volt az augusztus végi 100 kilométeres berlini világbajnokságon, és 12:52:28 órás idővel végzett. Mindez nem lenne különösebben érdekes, hiszen elég sokan futottak hét órán belül is. Herr Stöcker eredménye mégis fantasztikus, hiszen egy 1939-es születésű, vagyis 83 éves sportemberről van szó, akinek a DUV-lapja szerint az idén már öt 50 és 100 km közötti versenye volt, 2020-ban pedig még 24 órás futáson is indult, 144.5 kilométeres teljesítménnyel.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Úszás után ultrafutás – bemutatjuk a Spartathlon kajmán-szigeteki indulóját
Ételmérgezést kapott, de így is megnyerte a hatnapos világkupát
Így válasszuk ki a megfelelő nyerget a kerékpárunkra
A nehézségek ellenére remek győzelmet aratott Balatonfüreden Beda Szabolcs
Sportolók kedvencei – 5 érdekesség a tésztáról

Videók

Forradalmi extrém sport a vízen: szörf és krosszmotor összegyúrva
Lélegzetelállító videó: egy százméteres sziklatorony megmászása testközelből
Megmutatjuk, milyen őrült sebességgel száguld egy bázisugró

Hegymászás

A Magas-Tátra gyönyörű, de veszélyes kihívása profiknak: a Sas-út (videóval)
Hogyan lépjünk szintet a túrázás után? Tippek és tanácsok kezdő hegymászóknak
Végzetes kötél Katmanduból: a legenda, aki megállíthatatlannak tűnt

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.