Színésznő a dobogón: Trokán Anna nemcsak fut, jótékonykodik is vele

Trokán Anna csupán két éve fut, kedvenc helye az erdő, és fontos neki a jótékonykodás. Május 15-én második lett a Nyúlcipőbolt Mecsek Trail 12.5 kilométeres távján.

„Múlt hónapban a Börzsönyben versenyeztem hasonló távon, és harmadik lettem. Itt most kevesebben indultunk – mesélte Trokán Anna a Csupasportnak. – Elég meleg volt, kicsit túllőttem a pulzust is, de éreztem, hogy meglesz a dobogó. Az útvonal nagyon szép helyeken vezetett, voltak benne elég meredek, technikás és sziklás részek is. Nagyon jól éreztem magam, profi volt a szervezés. Még sosem voltam Csanya-féle eseményen, bár a versenyzés láza is csak tavaly nyár végén kapott el.”

Anna hobbiszinten már gimnazista kora óta kocogott, mindig ott, ahol épp lehetősége adódott – ez akkoriban a városi, aszfaltos futást és egyelőre 5-6 kilométert jelentett. Amikor 2020-ban kiköltöztek a sóskúti erdő környékére, éppen jött a Covid-időszak, leálltak a színházak, és nem tudott dolgozni. Ekkor kezdett el kijárni a közeli erdőbe, és teljesen rákapott a terepfutásra.

„Eleinte úgy voltam vele, csak kétnaponta megyek, hogy ne váljak függővé, aztán teljesen magával ragadott a terep. Muszáj volt egy rendszert kialakítanom, mert nem bírok úgy élni, ha nincs rendszer az életemben, ha nincs dolgom, és akkoriban a futás tette ki a napjaimat.”

Anna elmesélte, hogy az összes ismertebb futót követi a közösségi oldalakon, rajong az ultrafutókért, Lubics Szilvia könyveit is olvasta. Karácsonyra kapott egy profi karórát, ekkor már ott motoszkált a fejében, hogy keresnie kellene egy edzőt. Januárban kezdett el Debreczeni Dórával dolgozni, azóta nagyon sokat fejlődött, sőt már kétszer állt dobogón.

Trokán Anna a kisfiával

„Nagyon sokat számít az edző az életemben. Pulzus alapon dolgozunk, heti edzéstervem van, amit komolyan veszek, és úgy haladok előre. Féltem tőle, hogy ha megmondják nekem, mikor merre és mennyit kell mennem, akkor megutálom az egészet – de nem így történt” – fogalmazott.

Első versenye a tavalyi Wizzair-félmaraton volt, amire még egyénileg készült fel, és 2 óra 6 perces idővel sikerült lefutnia. Majd jött egy 10 kilométeres WTF-verseny, amelyet végül csak instant formában tudott teljesíteni az újabb lezárások miatt. Több kisebb megméretés után a novemberi siófoki félmaratoni lett tanulságos neki.

„Mindenáron javítani akartam az időmön, emiatt nagyon elbíztam magam, és elfutottam az elejét. Hideg volt, amihez nem voltam hozzászokva, és nagyon fájt a csípőm. Végül jobb időt futottam, de végigszenvedtem az egészet. Ebből is tanultam…” – emlékezett vissza

A tavaszi Vivicittá azonban már jól sikerült neki, lévén erre már tudatosan készült az edzőjével. Meg is lett az eredménye, két óra alatti, 1 óra 54 perces idővel végzett, és nem csupán a félmaratoni távon indult, hanem kisfiával részt vettek a 900 méteres családi futamon is.

„A végére kicsit elfáradt, de amikor megkapta az érmet, nagy volt a boldogság. Még csak ötéves lesz, de már szeret sportolni. Egyszer mondta az oviból hazafelé menet, hogy menjünk futni. El is mentünk, és lefutott velem két kilométert.”

Egy kis terepfutás a Börzsönyben

Trokán Annának nagyon fontos a jótékonykodás. Amikor látta a háborút a hírekben, rögtön segíteni akart, kolléganőivel adománygyűjtő estet is szerveztek. Futóeseményeken is feltűnt már a Bátor Tábor, valamint a UNICEF színeiben.

„A Bátor Tábor a szívem csücske. Volt egy adománygyűjtő oldaluk az interneten, ahová regisztráltam, és azon keresztül ismerősök utalhattak a szervezet javára. Láttam később, hogy a UNICEF is csinál ilyet, így a következő versenyen már nekik gyűjtöttem” – mondta.

Anna meglátása szerint ez a kultúra Magyarországon még nincs annyira kiforrva, mint nyugaton. Ott teljesen természetes az emberek életében az adományozás, a futóversenyeken szinte mindenki gyűjt valakinek. Bár szerinte itthon is egyre több az ilyen jellegű kezdeményezés, egyre bátrabbak az emberek, nem félnek jótékonykodni.

„Az Öreghíd alatt” című darabban

A színésznő jelenleg három darabban játszik, az egyik a Pesti Színházban Az apa című előadás, a másik a Rózsavölgyi Szalonban A két pápa, a harmadik a Nemzeti Színházban az Éden földön. Ezen kívül június 1-jén adják elő a Városmajori Szabadtéri Színpadon Az Öreghíd alatt című darabot.

„Szabadúszóként kevesebbet játszom a Covid óta, úgyhogy úgy élek most, mint egy elit atléta. Elviszem a gyereket az oviba, aztán elmegyek futni, ha van este előadásom, akkor oda megyek, illetve néha forgatunk egy-egy napot. A reggel nyolctól tízig tartó időszak általában az enyém, abba egy hosszabb futás már belefér. Szeretnék nagyobb távokat is teljesíteni terepen, elsődleges célom egy terepfélmaratoni. Aztán jöhet a maratoni is, amelyet szintén inkább terepen szeretnék lefutni, lévén az erdő, a természet közelsége a mindenem” – tette hozzá.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az előírt napon nincs mese, edzeni kell! – Bátyai Évának a futóverseny a fesztivál
Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.