Tavaly nem ért célba, idén harmadik lett az egyik legkeményebb Spartan Ultrán

Szalóki Tímea az 55 kilométeres, 3500 méter szinttel és 60 akadállyal megfűszerezett franciaországi Morzine Spartan Ultrán bronzérmet szerzett 13:43:42-es idővel.

Elégtételt jelent a bronzérem?

Rengeteget dolgoztam ezért az eredményért – mondta Szalóki Tímea, aki az 55 kilométeres, 3500 méter szinttel és 60 akadállyal megfűszerezett franciaországi Morzine Spartan Ultrán harmadik helyen ért célba 13:43:42-es idővel. – Az egész évet erre a versenyre építettem fel, úgy készültem, hogy most legyek csúcsformában. Nem érdekelt, hogy éppen esik a hó, jégeső van, esetleg orkánerejű szél fúj, minidig kimentem edzeni.

Az lebegett a szemem előtt, hogy mindenképpen vissza kell vágnom a Morzine Ultrának a tavalyi történésekért. Vissza kellett mennem, befejezetlen ügy volt.

Mi történt tavaly?

Kicsúsztam a szintidőből.

Említette, hogy a felkészülését erre a versenyre építette fel, ennek fontos lépcsőfoka volt a szlovén Ultra Trail Vipava Valley terepfutóverseny.

Kemény verseny volt, jelentős szintemelkedéssel. Tavaly például megfagytak a banánok a magaslati frissítőpontokon, valamint hatalmas szél fújt. Emlékszem, voltak olyan fiúk, akik négykézláb mentek el mellettem. Idén a hatvan kilométeres távra neveztem, a verseny hetében szokás szerint elmentem a masszőrömhöz, aki bogarat ültetett a fülembe. Azt mondta, fogytam tizenkét kilót, soha nem voltam még ilyen jó formában, sokat gyorsult a tempóm, mentálisan erős vagyok, így mikor sikerülne a hosszabb táv, ha nem most?! Nem akartam a száz kilométeresre nevezni, mondván, annyi autóval is sok, nemhogy futva… Addig aszfalton maratoni táv, terepen harminchét kilométer volt a legtöbb, amit megtettem, igaz, akadálypályán volt már hatvan kilométer is.

A helyszínen döntöttem el, hogy benevezek a százasra, majd a borítékon láttam, hogy az valójában száztizenöt…

Készülődés közben kezdtem gondolkozni, hogy mi lesz velem a száztizenöt kilométeres pályán, ráadásul ötezer méter szinttel fűszerezve… A rajtban elképesztő hangulat fogadott, beüzemeltem a fejlámpát és elindultam. Húsz kilométernél aztán begörcsölt a hasam, ám nem foglalkoztam vele, majd később jött egy mély hullámvölgy, amikor csukódott le a szemem. Nyolcvan kilométerig eljutottam, aztán elkezdtem hallucinálni, de a mérhetetlen enerváltság ellenére is beértem a célba. Büszke vagyok a teljesítésre.

Sokak szerint a Morzine-ben rendezett Spartan az egyik legnehezebb Európában. Ön is így véli?

Egyértelműen az andorrai és a morzine-i lévő pálya a legnehezebb, a legkeményebb. Az elején magammal küzdöttem, hogy le tudjam vetkőzni a tavalyi negatív emléket, el kellett hessegetnem a rossz gondolatokat. Túlságosan is ráfeszültem az akadályokra, pláne azokra, amelyek alapesetben simán mennek. Mivel sokat fogytam, ezért gyorsabb lettem, ám az erőm valamelyest csökkent, ezt meg is éreztem egy-két akadálynál. Mondjuk a súlyfelhúzás vagy a kőgolyócipelés sokkal nehezebb volt.

Ezúttal mi volt a legnehezebb kihívás?

Az, hogy mentálisan legyőzzem saját magam. Előzetesen a dobogót tűztem ki magam elé, ám amikor megláttam a rajt előtt a mezőnyt, már a teljesítés volt az elsődleges. A legjobb spanyol vagy olasz versenyzők voltak ott mellettem, nehéz volt elképzelni, hogy ebben benne van a top három. Ám ekkor úgy voltam vele, nem érdekel, hogyan, de be kell érnem a célba. Tudtam, hogy kemény menet lesz, ezért volt nálam néhány fájdalomcsillapító.

Mikor tudatosult, hogy ebből dobogós hely is lehet?

Az órámon láttam a barátnőm által küldött üzenetet, és írta, hogy negyedik vagyok. Alig hittem el, ekkor mindent beleadtam, hogy utolérjem a harmadikat.

Aztán csak meglett a bronzérem, bár az egyik ellenfélen eléggé felhúzta magát…

Ez kényes téma. Az a probléma, hogy a logisztika miatt két-három akadályt egy helyre raktak le, és én pont láttam, hogy egy lány a zsákcipelést direkt kihagyta. Elképesztően üvöltöttem. Ez nem az önkéntesek hibája, ha lett volna még kettő azon a helyszínen, akkor észreveszik. Mondta mellettem egy másik lány, hogy ő is látta a csalást. Ekkor a harmadik helyen voltam, és nem az érdekelt, hogy második vagy harmadik leszek-e, itt az elv és a becsület sérült. Következett egy lejtős rész, amiben általában én elég jó vagyok, ha ott utolértem volna… Talán mindenkinek jobb, hogy nem értem be.

Ekkor nyolc órája voltam már a pályán, hajtott az adrenalin, ideges és feszült voltam. És akkor próbáljam magam kontrollálni, amikor ilyen csalást látok.

Igazából a negyedik helyezettet sajnálom, aki szimpatikus, teljes mértékben a Spartan szellemiségét képviselő lány lett. Megérdemelte volna, hogy felálljon a dobogóra. Az első helyezett nagyon sírt az eredményhirdetéskor, azt mondta, ez az első dobogós helyezése, és mivel nekem ez volt az első sikeres teljesítésem Morzine-ben, így én is zokogtam. Megérte keményen dolgozni, jó érzéssel tölt el, hogy beérett a munka gyümölcse.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
A triatlon a szabadidősportban is hódít
A tarahumara csodafutók titka évszázadok óta megfejthetetlen
Otthon, Erdélyben még kesztyűben futott, Horvátországban 27 fok várt rá
A lengyel pletykák igazak: jó Magyarországon versenyezni

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.