Terepen bajnok, de a gyorsabb aszfaltot szereti jobban a HegyiKecskék futója

Lencse Gábor, a Spar Budapest Maraton harminc kilométeres távjának harmadik helyezettje szintet lépne, és már az október 30-i, frankfurti országos bajnokságra készül.

„Azonkívül, hogy a Spar 30 az edzőversenyem volt az országos bajnokságra, olyan céllal is indultam rajta, hogy megszerezzem az első egyéni BSI-s dobogós helyemet, eddig ez csak párban sikerült. Végül nagy küzdelmek árán össze is jött, bár nem volt egyszerű, csak a végén, a huszonnyolcadik kilométernél sikerült felhoznom magam a harmadik helyre – mondta el a Csupasportnak Lencse Gábor. – Már a rajtnál a finn versenyző vezetett, aki nagyon jó idővel nyerte meg a távot, a második helyen Vásárhelyi Máté haladt, a harmadik helyért pedig hárman küzdöttünk. Csupán húsz másodperccel utánam ért be a negyedik helyezett, de én sem voltam sokkal lemaradva a másodiktól. Nagyon örültem, hogy meglett a bronzérem.”

Gábor 2018 márciusában kezdett el futni a nulláról, mert le akart fogyni. Korábban megyei szinten focizott, majd abbahagyta, és csak alkalmanként kerékpározott és túrázott, kezdtek is felszaladni rá a pluszkilók. Ekkor „sokallt be”, és választotta a futást, amit aztán annyira megszeretett, hogy elmondása szerint benne is ragadt a sportban.

„Elkezdtem nézni a versenyeket, hogy legyen célom, és ne hagyjam abba. Rátaláltam a Vivicittára, és öt hét alatt felkészültem a félmaratoni távra. Sikerült 1:39-es idővel beérkeztem, ami elsőre nagyon jó volt. Amikor ott feküdtem a Margitsziget füvén hullafáradtan, már tudtam, hogy ez az én sportom, onnantól kezdve alig vártam, hogy mehessek a következő versenyre” – fogalmazott.

Gábor az első maratoniját is ugyanebben az évben, 2018 őszén futotta le, amire még teljesen egyedül készült fel, 2019 óta viszont Szabó Sándor edzővel dolgozik. Büszke minden maratoni versenyére, különösen a 2021-esre, amikor 2:45:15-ös idővel ért célba a budapesti maratonin, így sikerült megfutni a szintidőt az országos bajnokságra. A tavalyi Vivicittán a félmaratoni idejét is behozta egy óra húsz perc alá. Elsősorban aszfalton szeret futni, de terepen, csapatban is ért el már jó eredményeket.

„2021-ben a Miskolc–Görömböly országos bajnokságon indultam csapatváltóban, ekkor még a Magyar Futósport Egyesület tagjaként. Idén júliusban váltunk ki, és lettünk HegyiKecskék Sportegyesület. Tavaly sikerült megnyerni az említett váltóbajnokságot, valamint a Kékesen, a hegyifutó ob-n is elsők lettünk csapatban. Ez a két magyar bajnoki érmem van, amit sohase gondoltam volna.

A terep mégsem lett a kedvencem, inkább a sík, aszfaltos versenyeket preferálom, lévén engem éppen a gyorsulás fogott meg a futásban, kíváncsi vagyok, hol a határ, meddig tudok még elmenni.”

Gábor Balatonkenesén él, a tó partján jól futható sík szakaszokon, valamint résztávos pályákon és a körpályákon végzi tempós edzéseit. Amikor könnyebb, átmozgató edzéseket végez, átfut a környező településekre vagy a közeli erdőbe, tehát heti egy-egy alkalommal azért fut terepen is.

A Kékesen klubtársaival

A célversenye a már említett országos bajnokság, amelyről október 5-én derült ki, hogy több időpont-módosítás után végül 30-án rendezik meg Frankfurtban. Itt a maratoni idején szeretne faragni.

„Az időeredményben mindig lépésről lépésre álmodok egy kicsit nagyobbat, most a 2:40-es maratoni a cél, de jövőre szeretnék 2:40 alá kerülni . – Nagy álmom 2:30-on belülre kerülni de az még messzebb van. A félmaratonit pedig jövőre jó lenne 1:15-ön belül futni, idén a WizzAiren már sikerült 1:15:08-at elérnem, de érzem, hogy még tudnék gyorsulni” – mondta Lencse Gábor, aki hangsúlyozta, hogy nagyon sokat köszönhet a HegyiKecskék Sportegyesületnek, különösen edzőjének, Szabó Sándornak.

„Remek a közösség, külföldi és hazai táborokat is szerveznek, az edzőm a szívét-lelkét kiteszi a csapatért, és megpróbálja mindenkinek az útját egyengetni – tette hozzá. – A csapattársakkal egymást motiváljuk, Juhász Patrik is köztünk van, ő nyerte meg idén a hegyifutó ob-t. Július óta vagyunk külön egyesület, próbáljuk a magunk útját járni. Szeretnénk jövőre nevet szerezni, és még több sporttársat a csapatunkba csábítani.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.