Tihanyban jött meg a kedve a futáshoz, ahova azóta is minden évben visszatér

Palkó Orsolya testnevelőtanár, kosárlabda-szakedző, életmód- és táplálkozási tanácsadó, táplálékkiegészítési tanácsadó, erőnléti tréner és sportszervező életében harminchat éve van jelen a sport, a futást terepen és aszfalton is űzi.

Palkó Orsolya testnevelőtanár, kosárlabda-szakedző, életmód- és táplálkozási tanácsadó, táplálékkiegészítési tanácsadó, erőnléti tréner és sportszervező. Életében harminchat éve jelen van a sport, a futáshoz pedig a táplálékkiegészítők értékesítése közben jött meg a kedve.

„Hétéves korom óta jelen van a sport az életemben – mondta a 43 éves Palkó Orsolya. – Testnevelés tagozatos általános iskolába és gimnáziumba jártam, majd a Testnevelési Egyetemen végeztem. Atletizáltam és kosárlabdáztam, később szakedző lettem. Mindig is fontos volt a mozgás, ám kétezertizenöt óta elkezdtem futóversenyekre járni, azóta évi nyolc–tizenkét versenyen részt veszek. Emellett a gyerekeket folyamatosan arra ösztökélem, hogy legyen az életük része a mozgás, tudjanak akár egyedül is bemelegíteni és nyújtani.

Próbálom felhívni a figyelmüket az egészséges táplálkozás és az egészséges életmód fontosságára. Sajnos egyre több az elhízott gyerek, erről muszáj beszélni. Annak örülök, hogy egyre több a sportnap és futóverseny az iskolákban. Továbbá a Margitszigeti Atlétikai Clubnál a TVE pályán rendszeresen tartok futóedzéseket amatőr futóknak. Remek csapatunk van, TVE Macik néven működünk, aki csatlakozni szeretne, várjuk szeretettel.”

Orsolya először hat éve, Tihanyban vett részt futóversenyen, azóta minden évben visszatér oda. Először a táplálékkiegészítők értékesítése miatt járt futóversenyekre, majd egyszer úgy gondolta, ha már ott van, futnia is kellene. Az első betonos versenye a Tihanyi Félmaraton volt kétezertizenötben, majd az első terepversenye is ugyanott volt, a Tihany Cross, és azóta minden évben visszatér ezekre a versenyekre.

Változó távokat teljesít, attól függ, éppen milyen állapotban van. Igyekszik évente több félmaratonit is beiktatni, de előfordul, hogy nyolc–tizenkét kilométeres távokat teljesít. Aszfalton és terepen is fut, az utóbbi áll hozzá közelebb, emellett kerékpározik is.

„Mindkettőt szeretem. A terepfutás különlegesebb, hangulatosabb, mivel nem betonon, hanem a zöldben vagyunk. Igaz, dimbes-dombos, néha találkozunk állatokkal is, de sokkal változatosabb – fogalmazott. – A tapasztalatom az, ha terepről megyünk aszfaltra, akkor könnyebben megy a sportolás, nagyobb lendülettel tudok futni. A terep segít, nagyobb terhelést ad. Jó időben heti négy futás mellett legalább kétszer bringázom is, mivel remek kiegészítő sport. Ráadásul a regenerálódás szempontjából is kedvező, plusz az állóképességem is remekül fejlődik.”

Palkó Orsolya táplálékkiegészítési tanácsadóként fontosnak tartja, hogy mindenki tapasztalja meg a saját testén, hogy mikor és mit kell bevinni a szervezetébe. Az energiazselét, az izotóniás italokat és a sótablettát mindenképpen ajánlja, a táplálékkiegészítők használata pedig attól függ, ki milyen távon fut, de úgy gondolja, mindenképpen ajánlott a fogyasztásuk.

Azt tanácsolja, hogy mivel edzés után vagy közben pótolni kell a folyadékot, fontos, hogy ne csak versenyeken használjuk ezeket, hanem az edzések alkalmával is. Meg kell tapasztalni, kinek mi a jó, mert mindenkinek máshol van a holtpont, az energiazselét éppen a megfelelő pillanatban kell fogyasztani.

„Az edzések alkalmával kell ezt kitapasztalni. Az energiaszeletek akár hatvan vagy kilencven percen át tudnak energiát biztosítani. Vannak regenerációt segítő italporok, amelyek nagyon hasznosak, és a kor előrehaladtával a regeneráció kitolódik, így erre egyre inkább figyelni kell.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Erős Tibor nyerte az Ultrabalatont, a nőknél Nagy Katalin ért először célba
Krikett, avagy a játék, amihez egy élet sem elég
Ne csapjuk be a szervezetünket! – így kerülhetjük el a sokkhatásokat
Bogár János tanácsa: Ne fusd el az elejét! – kezdődik a 18. Ultrabalaton
Régen halálos veszélyt jelentett, ma már bárki végigjárhatja a Királyok ösvényét

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.