BLOGRA FUTOTTUNK Vakáció utáni futódepresszió

Blogszörfösünk még mindig nem tud magához térni a nyaralás utáni pozitív sokkból, ugyanakkor talált néhány érdekes bejegyzést a mátrixfutóvilágban…

Nem igazán sikerült a nyaralás után visszatérni a hétköznapokhoz, sőt azt is mondhatnám, képtelen voltam befogadni bármit is, ami az utazás előtti normál időszakban megszokott volt. Pozitívum, hogy ezek szerint tényleg jól sikerült a nyaralás, viszont már saját magamnak is fárasztó volt, hogy azóta mennyire közömbösen viszonyultam mindenhez… Ennek egyébként neve is van, nyaralás utáni depresszió, avagy post vacation blues.

Az egyik gyógymód ennek kezelésére a sport, és én meg is tettem, ami tőlem telt, a heti öt-hat edzésemmel.

A TRX-edzések elég alibisek voltak, nem raktam oda magam rendesen (ez sem érdekelt), de úgy voltam vele, ez is több, mint ha otthon tespednék. A futásnál viszont nem lehet alibizni, hiszen feladatokat kaptam az edzőmtől, Krátky Egontól, azt nem lehet kamuból csinálni. A számok makacs dolgok, ugye, és ő mindent lát is az applikációban… Ezzel viszont az volt a probléma – amivel hetek óta szenvedek, nyilván nem egyedül –, hogy a meleg és párás volt az idő. Ez engem hazavág, nem tudok olyan korán elindulni, hogy ne zavarjon a futásban. Emiatt nem is tudok százszázalékosan teljesíteni, hiába igyekszem. No de idővel ez megszűnik, és azért nagyjából tudom tartani az előírt értékeket, ami örömmel tölt el. Természetesen az is jó érzéssel tölt el, ha ugyanazt a feladatot jobb idővel teljesítem, mint korábban. Azért is jók ezek a futóedzések, mert ahhoz, hogy a feladatot elvégezzem, végig koncentrálnom kell, figyelnem kell magamra. Korábban mindenfélén agyaltam közben, emiatt sokszor átment a futás kocogásba, de amióta edzőm van, teljesen más a helyzet.

A tempóedzések alatt egyre hosszabb távokon kell tartanom az iramot, ami megtanít az energiám beosztására.

Ha fáradok, inkább ütemet váltok, vagy gyorsabban szedem a lábam, és apróbbakat lépek, mert az energiatakarékosabb, mint az elnyújtott, hosszú lépések. Ezek mind azt jelentik, hogy egyre jobb és jobb vagyok (természetesen önmagamhoz képest), és sokkal koncentráltabb tudok lenni. Akkor is elmegyek futni, amikor korábban már rég elengedtem volna, mondván, mi baj lehet, ha kimarad… Egyik reggel például nem tudtam megoldani, ám úgy intéztem, hogy ha este is, de megcsinálom, noha még nagyon meleg volt, és sötétedett. Utána persze örültem, és rendkívül elégedett voltam!

Úgyhogy rajta vagyok a post vacation blues megszüntetésén, szuper, hogy van egy tréner, aki együtt érez, de azért szépen beteszi nekem a feladatokat az edzésnaplóba.

Így legalább nem azon „nyünyögök”, hogy miért nem a homokos tengerparton nézelődöm a szalmakalapom alól, és tömöm magam a helyi finomságokkal (természetesen itthon visszatértem az egészséges, mérlegbarát étkezéshez)!

NEMMARATONMAN.HU

A szerző, Marcsinkó Péter kis elmélkedés után megosztja a terepfutással kapcsolatos élményeit. Az érdekes elnevezésű Kocka kört futotta le, amely a Velencei-hegységben vezet tizenhét kilométeren át.

FUTNIMENTEM.HU

Az Evetovics-Balla Hajnalka ultrafutó, futóedző oldalán olvasható anyagban az ultrázók verseny közben felvetődő problémáinak kezeléséről kapunk tippeket. Mindösszesen öt lépést kell betartani, hogy az adott problémát hárítani tudjuk!

RUNSMILEEAT.WORDPRESS.COM

Losonc Timi németországi terepversenyen (Zugspitz Ultratrail) vett részt, a 68 kilométeres távon indult, amihez 2800 méter szint párosult. Igazi élményfutás volt, végig remekül érezte magát! A fotókon látszik a jó hangulat, nem beszélve a gyönyörű vidékről, amely a versenynek adott körítést.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyerekharisnyába töltött jéggel hűtötte magát az idei Korinthosz győztese
Arnold Schwarzenegger szerint a profi testépítés túl veszélyessé vált
Vegyes, kiegyensúlyozott táplálkozással segíthetjük immunrendszerünk védelmét
Életveszélyes síelés hétezer méterről, észrevehetetlen gleccserrepedések között
Egy verseny, ami a nehézségek ellenére is elvarázsolta Zétényi Szvetlanát

Videók

Hullámvasút az erdő közepén – így is lehet a természetben bringázni
Ami a tökéletes szlalomhoz kell: vízisí és egy kristálytiszta reggel
Száguldás a világ leggyorsabb kötélpályáján

Hegymászás

Halála előtt nevet adott gyermekének – az Everest egyik legnagyobb tragédiája
Három év után újra magyar síalpinista próbálja megsíelni az Ibn Szína-csúcsot
Klein Dávid bajba jutott mászóknak segített, és nem jutott fel a Broad Peakre

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt remek tipp a könnyű karintiai túrázáshoz
Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton
Mozogni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
Tippek a víz szerelmeseinek: termálfürdő, vízi csúszda és egyedülálló kilátás
Felhőtlen szórakozás az Alpok déli oldalán

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.