Világcsúcs kétezer méteren

A 28 éves olimpiai ezüstérmes burundi Francine Niyonsaba újabb remek eredménnyel jelezte, hogy nem törte derékba a pályafutását a „tesztoszteronszabály”: Zágrábban megdöntötte a 2000 méteres táv valaha volt legjobbját.

Mire elég az átlagembernek öt és fél perc?

Egy gyors zuhanyra, a reggeli kávéra vagy éppen csak átöltözni és felvenni a futócipőt az aktuális edzéshez.

Nos, a héten a burundi Francine Niyonsabának kevesebb mint öt és fél perc kellett ahhoz, hogy megdöntse a 2000 méteres futás világcsúcsát a zágrábi Boris Hanzekovic Memorialon, a Mladost Atlétikai Stadionban. A korábbi rekordot a 2017-es sabadelli fedett pályás eseményen 5:23.75-t futó etióp Genzebe Dibaba tartotta, míg szabadtéren az ír Sonia O’Sullivan 1994-es, szakállas 5:25.36-ja volt az irányadó (Edinburgh).

A 2000 méter nem tipikus táv a topatléták körében, nem szerepel a világversenyek programján, Francine Niyonsaba azonban nagyot ment: 5:21.56-tal új világcsúcsot állított fel. Ráadásul még csak szorosnak sem mondható befutó után győzött, a második etióp Freweyni Hailu tisztes távolságból követve ért célba (5:25.86).

Ezzel Niyonsaba lett az első DSD-vel élő (differences of sex development, magyarul interszex állapot) atléta, aki világcsúcsot ért el. Mint a természetesnél magasabb tesztoszteronszinttel élő női atléta muszáj volt kedvenc távjáról, a 800 méterről – olimpiai (2016) és világbajnoki (2017) ezüstérmes, kétszeres fedett pályás világbajnok (2016, 2018) – váltania, ami nem törte meg.

A 2019-ben a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) által hozott szabály értelmében csak akkor versenyezhetne 400 méternél hosszabb, ám egy mérföldnél rövidebb távokon, ha mesterségesen, gyógyszerekkel csökkentené a tesztoszteronszintjét.

Ő azonban a távváltás mellett döntött, és a friss világcsúcson kívül több eredmény bizonyítja, pályafutása derekán is képes volt új utakat találni.

A tokiói olimpián ötödik lett 10 000 méteren, a szeptember eleji zürichi Gyémánt Liga-döntőben győzött 5000 méteren.

„Nagyszerűen érzem magamat, ám nem gondoltam, hogy világcsúcs lehet belőle. Először futok itt, és sikerült megvalósítani, amiért jöttem – idézte őt az Athletics Weekly. – Megcsináltam, ez csodálatos és mesés. A tempó tökéletes volt, nagyon köszönöm mindenkinek, aki eljött szurkolni.”

(Borítókép: AFP)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.