Vírus után világversenyre menne az ultrás

Kohári Szabolcs az ősszel megfertőződött a koronavírussal, de az idén már a futásra koncentrálhat, amelynek legutóbb a száz kilométeres magyar bajnokságon elért ezüstérem a jutalma.

Noha alig fél éve beszéltünk legutóbb Kohári Szabolccsal, a 21. életévét csak júniusban betöltő fiatallal már azóta is sok minden történt.

Kezdjük azzal, amitől eltekintett volna: november elején elkapta a koronavírust, ami nem egyszerűen két-három hét kihagyást jelentett az edzésmunkában, hanem még ugyanennyi időre volt szüksége, hogy vissza tudjon rázódni a futásba. „Igazából egy kis lázat leszámítva nem voltak jelentősebb tüneteim, ha az egyetem miatt nem kell tesztelni, akkor talán nem is jöttem volna rá, hogy elkaptam” – kezdte a Szikszón élő Kohári, aki a Miskolci Egyetem szociológia szakán kezdett tanulni az ősszel.

 

 

Annál örvendetesebb, hogy a korábbi cikkünkben megfogalmazott célját, a három órán belüli maratonit gyorsan teljesítette: Barcelona helyett Budapesten ért el 2:48:16-os időt, ráadásul a táv márciusi magyar bajnokságán 2:45:32-re faragta az időeredményét.

„A maratoni ob-n talán maradt is bennem öt perc. A január-februári alapozás során edzőm, Csécsei Zoltán a betegség miatt nem akart résztávos edzéseket előírni, azt mondta, inkább fussak több kilométert alacsonyabb pulzussal, mint fordítva. A célverseny egyébként a száz kilométeres bajnokság lett volna, ám azt elhalasztották.”

A legutóbbi hétvégén azonban megtartották Balatonalmádiban, és Erős Tibor mögött Kohári Szabolcs ért be másodikként a célba 7:35:12-es időeredménnyel. Még az előző év végén, a 2020-as esztendő összegzésekor 7:30-on belüli futást irányzott elő magának, és a verseny előtt is ennek a környékére lőtte be teljesítményét.

„Elégedett vagyok a 7:35-tel – folytatta a DVTK sportolója, aki egyébként labdarúgásról váltott futásra. – A pálya nem volt egyszerű, hullámzott, mint a Balaton. Kezdhettem volna lassabban, kissé elfutottam az elején, amely aztán visszaütött. Csécsei Zoltántól folyamatosan kaptam a tanácsokat, a segítőm közvetítette a telefonon érkező instrukciókat.”

A következő verseny a májusi ötven mérföldes magyar bajnokság lehet Balatonfüreden – nem tipikus táv, ám Kohári szerint remekül illik a felkészülésbe. Úgy számol, hogy májusban megtartják a hazai ob-kat, de nem gondolja, hogy az egyéb futóversenyeket is megszervezik. Ez azonban az elmúlt időszak programjával együtt bőven elég, hogy motivált maradjon. Az idén még szeretne indulni az Ultra Tisza-tó 65 kilométeres versenyében, illetve a hazai pályának számító Kassa–Miskolc Ultramaratonon.

 

 

Futóteljesítményét elősegíti, hogy az egyetemen október óta online zajlik az oktatás, és már élete első vizsgaidőszakában rutinosan elosztotta a kihívásokat, így nem hajszolta túl magát, jutott idő a sportolásra is.

„Szeretnék egyszer huszonnégy órás vagy száz kilométeres világversenyen indulni. Tudom, sokan talán a Spartathlont mondanák, ám szerintem nincsen annál különlegesebb érzés, mint világversenyen képviselni a hazádat.”

Fotók: Run Devu Running Events Hungary, Hammer Nutrition Hungary

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.