Vivicittá félmaratoni: megtervezve, lefutva

Borza-Tóth Zsuzsanna fél évig készült tudatosan arra, hogy sikerrel lefussa a félmaratonit. Cipőt és órát vett, rutinosabb futó tanácsait követte, és az eredmény nem maradt el: kényelmesen teljesítette a távot.

Sokak bakancslistáján szerepel a maratoni vagy félmaratoni táv legalább egyszeri teljesítése, de hiába a gondolatok, ha a megvalósításig nem jut el az ember. Kolléganőnk, Zsuzska viszont nem tágított. Ha a felkészülés során nem is vett minden akadályt könnyedén, de amikor odaért, hogy teljesítse a távot, a tervezett időnél jobbat futva, boldogan szakította át a képzeletbeli célszalagot. Története sokak számára példamutató lehet.

„Tavaly áprilisban kezdtem el újra futni, korábban is szerettem, de már régen abbahagytam. Az első tíz kilométeremet egy májusi versenyen teljesítettem, onnantól kezdtem komolyabban venni a dolgokat. Megkérdeztem egy futásban járatos kollégámat, hogy szerinte van-e esélyem lefutni a félmaratonit, ő pedig visszakérdezett, lenne-e kedvem hozzá, mert szívesen felkészít. A Vivicittá rajtja előtt fél évvel vettem egy jó futócipőt, egy órát, amikor ezek megvoltak, onnantól kaptam az edzésterveket. Heti három-négy alkalommal futottam, amikor végeztem, elküldtem neki az adatokat, amiket utána megbeszéltünk. A téli időszakban sokat voltam futópadon, ahogy jobb idő lett, egyre többet merészkedtem ki és ott végeztem mindent.”

A felkészítés a futóiskolától kezdve mindent magában foglalt, Zsuzska megkapta azokat az alapokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a félmaratonit gond nélkül teljesíteni lehessen. Saját bevallása szerint is a nulláról építette fel magát addig, hogy mire eljött a verseny áprilisi rajtja, kis izgalommal, de magabiztosan állhasson oda.

„Az edzések során a legtöbb, amit teljesítettem, tizennyolc kilométer volt, háromszor futottam le. Amikor a versenyen elhagytam a tizennyolcas táblát, mondtam is magamban, ha innentől bármikor megállok, már nyertem, mert többet futottam, mint addig bármikor.”

A Vivicittá hangulata felejthetetlen volt – Fotók: Dömötör Csaba

De természetesen nem állt meg, sőt a verseny úgy magával ragadta, hogy még az előre bekészített zeneszámaira sem volt szüksége.

„A Margit-hídnál annyira elkapott a verseny hangulata, hogy kicsit el is pityeredtem. A pálya szélén szurkoló tömeg, a dobok, kiabálások, motiváló táblák mind nagyon jólesnek. Ahogy látod, milyen emberek haladnak melletted, rájössz, mi mindened megvan csak azzal, hogy ép ember vagy és a saját lábadon futhatsz. A verseny előtt azt gondoltam, végig a fülemben szól majd a zene. Volt egy összeállításom, úgy terveztem, azt benyomom és hagyjon mindenki békén. Ehhez képest füles nélkül lenyomtam az egészet, mert egyszerűen nem volt pillanat, amikor úgy éreztem, szükség lenne rá, annyira vitt előre a lendület.”

Zsuzskának egyetlen holtpontja sem volt a félmaratoni teljes távja alatt, sőt, ahogyan lejöttek a hídról, még el is kezdett gyorsulni.

„Elképesztő érzés volt, ahogyan az utolsó egy kilométert barátnőmmel szabályos sprintben tettük meg. Azt viszont borzalmas volt látni, hogy rengetegen voltak rosszul a vége felé. Láttunk olyan lányt, aki fél kilométerrel a cél előtt ájult el, másik az autók között hányt, hozzá mentőt is hívtak. Mi tartalékoltunk az erőnkkel, az elején lassan kezdtünk, sokan hagytak le minket, a végén viszont mi előztük sorban a többieket.”

Kolléganőnk végül 2:20:39-es idővel ért célba, ami majdnem tíz perccel jobb annál a két és fél óránál, amit előzetesen kitűzött maga elé. A jövőre vonatkozó tervei között szerepel több félmaratoni versenyen való részvétel, hamarosan rajthoz áll csapatban a XIII. NN Ultrabalatonon, idővel pedig a maratoni távot is szeretné egyedül teljesíteni.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban
Megvannak a hazai bajnokok, jöhet a világbajnokság
Hallucinált, és dekoncentrált volt, de teljesítette a kitűzött célját

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.