Csak múltja vagy jövője is van a magyar himalájai hegymászásnak?

Suhajda Szilárd tragikus halálával igencsak lecsökkentek a magyar expedíciós hegymászás lehetőségei, de vannak olyan mászóink, akik már bizonyítottak a Himalájában.

Suhajda Szilárd halála a Mount Everesten számos kérdést felvetett, többek között azt is, hogy lesz-e még magyar himalájai expedíciós hegymászás. Az biztos, hogy olyan szervezett keretek között, mint 2003 és 2013 között a Magyarok a világ nyolcezresein sorozata volt, biztosan nem, ugyanis nemcsak a szándék hiányzik hozzá, de az ember is – ennyi potenciális nyolcezres mászó itthon nincsen.

Ha korábban azt mondtuk, Erőss Zsolt és Kiss Péter 2013-as halálával véget ért egy korszak, akkor hozzátehetjük, hogy Suhajda Szilárdéval pedig újra megakadt egy folyamat, mert ő kétségtelenül a legambiciózusabb himalájai hegymászónk volt az elmúlt években, aki minden követ megmozgatott, hogy újra és újra eljusson valamelyik nyolcezresre, és akinek a Himalája koronájával konkrét terve volt az elkövetkező évekre.

A legnagyobb lehetőség most egyértelműen a nagyváradi Varga Csabában van, ami nem új keletű, hiszen az egyik legeredményesebb nyolcezres mászónk volt az elmúlt években, de ő más utat választott, nem hangzatos projekteket tűzött ki maga elé, inkább kisebb, de ugyancsak nehéz célokat.

Varga Csaba a Dhaulagiri csúcsán

Ha csak az eredményeit nézzük, jelenleg ő a legtöbb nyolcezres csúcsra feljutó élő magyar hegymászó, 2013-ban megmászta a Gasherbrum II-t (8035 m), 2014-ben a Broad Peaket (8051 m), 2017-ben a Manaszlut (8163 m), 2019-ben a Gasherbrum I-et (8068 m), 2021-ben pedig a Dhaulagirit (8167 m).

Sőt, a 8586 méteres Kancsendzöngán is 8000 méterig jutott, de a vihar miatt vissza kellett fordulniuk társaival. Benne van a legnagyobb lehetőség, de kérdés, milyen utat választ az elkövetkező években. Varga Csaba inkább magányos típus, ami magában hordozza a veszélyt is, különösen nagy magasságokban, embert próbáló kihívások esetén.

Ha van valaki, aki elképesztő tapasztalattal rendelkezik, az Klein Dávid, de ő egy ideje mintha kicsit eltávolodott volna a nyolcezres tervektől, és más, régóta dédelgetett céloknak vág neki, idén például Kerekes Bencével Pakisztánban. Ő talán túl sokszor próbálkozott a Mount Everest palack nélküli megmászásával, pedig ha nem így tesz, ma nem négy, hanem kétszer annyi nyolcezrese lenne.

Klein Dávid

Különösen az Annapurna első és eddig egyetlen magyar megmászása bizonyította 2016-ban, hogy Kleinnek megvannak a képességei ahhoz, hogy szép és teljesen reális célokat tűzzön ki a nyolcezresek között, kérdés, hegymászó-pályafutása még visszatér-e ebbe az irányba. Ez attól is függ, megtalálja-e mászótársát, mert ő maga is elmondta, hogy a mászásnak ezt a formáját szereti a legjobban, és többször is bebizonyította, hogy képes csapatban gondolkodni.

Az Alpok mind a 82 négyezresét megmászó Lengyel Ferenc szintén nagyon jó és erős hegymászó, volt idő, amikor benne volt talán a legnagyobb potenciál, de siklóernyő-balesete és gerincsérülése után nem tudom, lehet-e vagy érdemes-e túlzott kockázatot vállalnia, annak viszont kifejezetten örülök, hogy visszatért abba a közegbe, amit szeret, és újra hegyet mászik.

Lengyel Ferenc a Manaszlu alaptáborában

Még ha lehet is ad hoc vállalkozás, hármukon kívül nem nagyon van olyan mászó, aki kifejezetten a nyolcezresek világát célozná meg mesterséges oxigénpalack használata nélkül. Győrffy Ákos talán még ambicionálta volna, de mielőtt elutazott volna a Kancsendzöngára, hogy megkísérelje megmászni, örökre eltűnt az Alpokban.

Az persze bármikor előfordulhat, hogy egy honfitársunk civil munka mellett felkészül és valamelyik kereskedelmi expedícióval felmegy az Everestre, ami, bár szép kihívás és elismerésre méltó, általában csak egyéni ambíció és egyszeri kísérlet, aminek nincs folytatása a Himalájában.

Ma hiányzik egy olyan fiatal hegymászó-generáció, mint amilyen az ezredfordulón volt, amely átvenné a stafétát – félreértés ne essék, nem a képesség hiányzik, hanem a szándék.

A nyolcezres mászáshoz ugyanis nemcsak képzettség és felszerelés kell, hanem elegendő pénz is, ami szponzorok felkutatását jelenti. Jelenleg is nagyon jó magyar hegymászók vannak, ők azonban már más célokat tűznek ki maguk elé, nehezebb, technikásabb, és gyakran járatlan utakon.

Eközben az Everesten éppen megy a verseny a serpák között, ki mászik fel többször a csúcsra, de ne feledjük, ezt is mesterséges oxigén használatával teszik.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Kis híján elaludt a frissítő állomáson, végül bronzérmet szerzett a 48 órás vb-n
Eszkimó hagyatékból született a harcos kajakpóló
Amit nem érdemes kihagyni: erőnléti edzések a futók számára
Hibázott, de női magyar csúcsot döntött és bronzérmet szerzett a 48 órás vb-n
Arra figyelt, nehogy elájuljon a magabiztos győzelmet hozó Európa-bajnokságon

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

A Mount Everest máig megoldatlan százéves rejtélye
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.