Esélyt sem kapott a Dhaulagirin

Varga Csaba néhány napon belül másodszor is megpróbálkozott a Föld hetedik legmagasabb hegyének meghódításával, de a napok óta tomboló hóviharban kénytelen volt meghátrálni.

A viharos időjárás miatt Varga Csaba visszafordult a Dhaulagirin, leereszkedett a 6526 méteren lévő kettes táborba, ahol több külföldi mászótársával meghozták döntésüket… Időközben már az alaptábort is elérték.

„Senki sem indult tovább az erős szél és a folyamatos hóesés miatt – mondta a nagyváradi hegymászó, a Kalifa Alpin Csapat tagja a támogató honlapján. – Eredetileg nyolcan indultunk volna, de csak Ali Sadpara és én álltunk készen. Végül azonban mindenki a levonulás mellett döntött, ilyen időben egyedül életveszélyes lenne felmenni. Nagyon sajnálom.”

Varga Csaba szeptember elején indult Nepálba, hogy meghódítsa a 8167 méter magas Dhaulagirit. Júliusban – kizárólag pótlólagos oxigén, illetve magashegyi teherhordók segítsége nélkül – sikeresen felért a 8080 méteres Hidden Peakre (Gasherbrum I), amely a Gasherbrum II (2013), a Broad Peak (2014) és a Manaszlu (2017) után a negyedik nyolcezres hegye volt, de elmondása szerint maradt benne erőtartalék, hogy még ebben a mászószezonban újabb expedícióra induljon. A Dhaulagiri a Föld hetedik legmagasabb hegye, s a nehezen mászható nyolcezresek közé tartozik, magyar részről eddig csak Erőss Zsoltnak sikerült feljutnia rá, még 2006-ban.

Az erdélyi sportember szeptember végén már el is kezdte a csúcstámadást, de az éjszaka lehullott hó mennyisége megakadályozta a sikeres kísérletben.

„Rengeteg a hó a hegyen, ezért a nyomtaposás különösen megterhelő az idén – mondta a nagyváradi hegymászó, akinek a fokozott lavinaveszéllyel is számolnia kellett. – Néhány hónappal korábban hóviharban jutottam fel a Hidden Peak csúcsára, de úgy tűnik, a Dhaulagirin sem lesznek kedvező körülmények. Mindent beterített a friss hó, ennek következtében egy óra alatt alig harminc métert haladtam, s úgy döntöttem, inkább visszaereszkedem, és akklimatizációs körként tekintek erre a próbálkozásra – így lehet még esélyem egy újabb csúcstámadásra, erőtartalékaim is maradtak.”

Négy nap várakozást követően, október 8-án mászótársaival újra elindult az alaptáborból, de a hóvihar már az egyes tábor előtt lecsapott.

A folyamatos havazás következtében a néhány nappal korábbi csúcstámadás során kitaposott nyomvonal teljesen eltűnt, de a nehézségek ellenére október 10-én, csütörtökön felért a 7254 méteren felállított hármas táborba. Néhány óra pihenést követően pedig csütörtök éjjel-péntek hajnalban a második csúcstámadását is elkezdte, de ahogy fogalmazott, esélyt sem kapott a Dhaulagiritől a sikeres mászásra.

Forrás: Kalifa

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Pókember jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban
Megvannak a hazai bajnokok, jöhet a világbajnokság

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.