Németh Alexandra: hét földrész királynője

Németh Alexandra sport- és természetfotós – Ugyan Anita után – a második magyar nő, aki felért a Mount Everest csúcsára, s az első magyar, aki teljesítette a Seven Summits sorozatot. Interjú.

 

Most már hegymászónak tartja magát?

Dehogy, természet- és sportfotós vagyok, mellette egyszerű nő, aki jelenleg egy svájci egyetem marketingese, de egy londoni campuson van a bázisom. – felelte a 34 esztendős Németh Alexandra, aki május közepén második magyar nőként ért fel a Mount Everest 8850 méter magas csúcsára, s ezzel az első magyar, aki teljesítette a Hét földrész csúcsai (Seven Summits) elnevezésű sorozatot. – Igen, kevesebb, mint négy év alatt a hét földrész csúcsai mellett egyéb hegyeket is megmásztam, de ez még nem jogosít fel arra, hogy hegymászónak tartsam magam.

Civilben sport- és természetfotózással foglalkozik

Miért ennyire szerény?

Ez nem szerénység, egyszerű tény. Londonban élek több mint tizenkét éve, közben pedig elkezdtem fotózni, majd kétezertizenkettőben alapítottam egy fotós céget, s elsősorban sportképeket készítettem. Aztán még annak az évnek a márciusában három hétre elutaztam a Himalájába, hogy rendbe tegyem az életem, feltöltődjek, kilépjek a civilizáció kényelméből, de azért a kamerámat magammal vittem, s a hegyeket kezdtem fotózni. Felmásztam a Gokyo Ri valamivel több mint ötezer-háromszáz méteres csúcsára, de csak azért, hogy megörökítsem a napfelkeltét, hogy lássam, amint az első sugarak beterítik a Mount Everestet. Eszembe sem jutott, hogy komolyabban hegyet másszak, de később sem, amikor Skóciában jártam kempingezni vagy az Alpokban az osztrák-svájci határon. A képeket feltettem a weboldalamra, és azon kaptam magam, hogy különböző galériák ajánlanak nekem kiállítást, később pedig munkát.

Mikor váltott a mászásra?

Rengeteget utazom a világban, és kétezertizennégyben megfogant egy gondolat a fejemben, hogy a Seven Summits sorozatban lemérhetem a teljesítőképességem határát, nem mellékesen a csúcsokról kitűnő képeket készíthetnék, olyanokat, amelyeket senki más, vagy csak nagyon kevesen.

Elbrusz – az első sikeres mászás Németh Alexandra (balra) életében

Belevágott azonnal?

Sokat nem gondolkodtam, de azért mérlegeltem, számítgattam, mégis hogyan kezdjem el. Annyiban biztos voltam, hogy nem a legnehezebbel, nem a Mount Everesttel indítok. Nézegettem, melyik csúcson mikorra tehetők a kedvező feltételek, mennyire jó az időjárási ablak a mászásra, s mindent összevetve két hónappal később már az Elbrusz tetején fotóztam. Sőt ugyanabban az évben jártam Afrikában a Kilimandzsáró, illetve az Antarktiszon a Vinson csúcsán, na és a Mount Blanc-on is egyedül, bár utóbbi már nem tartozik a sorozathoz.

Az Antarktisz legmagasabb pontján, a Vinson tetején

Három földrész csúcsa után bízott a sikerben, hogy minél gyorsabban felérhet a hét kiemelt hegyre?

A gyorsasággal egyáltalán nem foglalkoztam, elvégre időközben jártam a Matterhornon az Alpokban és az Ama Dablamon a Himalájában. Előbbin tavaly szeptemberben, de nem akartam dicsekedni a sikeremmel, mert a néhány nappal korábbi tragédiában egy magyar mászó halt meg. Az Ama Dablam-expedíció pedig nem sikerült, de a saját káromon rengeteget tanultam. Többet nem követem el azt a hibát, hogy az olcsóságot veszem figyelembe. Egy szerb expedícióhoz csatlakoztam, és a hegyen szembesültem olyan apróságokkal, mint a hiányos felszerelés, illetve a kommunikációs eszköz hiánya, vagy éppen a hegyi vezető nem járt azokon a csúcsokon, amelyeket előzetesen hirdettek. Bosszantó, mert akár tragédiával is végződhetett volna ez a felelőtlenség. Az Aba Dablam ugyanis rendkívüli felkészültséget igényel, a sikeres mászáshoz szinte végig tökéletes idő szükséges, s egy apró széllökés is végzetes lehet.

Naponta közlekedett a helikopter, amellyel szerencsétlenül járt hegymászókat hoztak le a hegyről, egyeseket holtan.

Az időjárással nem volt szerencsénk, a kettes táborig jutottam, mivel azonban a szél egyre erősebben tombolt, jobbnak láttam lejönni.

A hét legmagasabb

Geológiai értelemben hat kontinens az elfogadott, de kiterjedése és mászási lehetőségei miatt a magaslati hegymászásban Észak- és Dél-Amerika külön földrésznek tekinthető. A Seven Summits sorozatot elsőként az amerikai Richard Bass teljesítette 1985-ben, s bár korábban kilenc csúcs szerepelt a listán, később Reinhold Messner véglegesítette. A Mount Everesten oxigénpalack nélkül elsőként csúcsra érő olasz hegymászó ugyanis hét magaslatra szűkítette a listát, mivel időközben elfogadottá vált, hogy a Kaukázusban, Grúzia határán elterülő Elbrusz nem Ázsiához, hanem Európához tartozik, így viszont a Mont Blanc (4808 méter) kiesett a körből, illetve az Ausztrália és Óceánia térségben a Puncak Jaya (4884 méter) kiszorította a Kosciuszkót (2228 méter).

Németh Alexandra csúcsmászásai a Reinhold Messner által kijelölt hetes listán.

Európa – Elbrusz, 5642 méter, 2014. június 14.

Afrika – Kilimandzsáró, 5895 méter, 2014. szeptember 14.

Antarktisz – Vinson, 4892 méter, 2014. december 6.

Észak-Amerika – Denali, 6194 méter, 2015. június 15.

Dél-Amerika – Aconcagua, 6961 méter, 2016. január 2.

Ausztrália, Óceánia – Puncak Jaya, 4884 méter, 2017. március 19.

Ázsia – Mount Everest, 8850 méter, 2018. május 18.

 

A Kilimandzsárón piros overálban járt

Ekkorra azért a Denalin már megedződött, nem?

Végül is Alaszkában sem volt könnyebb. Keményen készültem, mert a szél és a gyorsan változó időjárás alaposan próbára tesz. Kétezertizenöt nyarán tízen voltunk az expedícióban, kilenc férfi mellett kellett helytállnom, ráadásul a Denalin csak a tiszta mászás engedélyezett, vagyis minden táborban fel kell állítanod a sátrat, majd lebontani, a köteleket magadnak kell rögzítened, emellett úgy húsz kilós hátizsákot húzol magad után a szánon, és senkit sem érdekel, hogy nő vagy. Végül is az időjárás kedvezett nekünk, így megvolt a negyedik hegyem is a sorozatban.

A Denali már a negyedik volt a sorozatban

Következett Dél-Amerika?

Az Aconcaguára még annak az évnek a végén indultam, ráadásul egy kínai nő visszamondta az expedíciót, így a hegyi vezetővel maradtam párban.

A karácsonyt az alaptáborban töltöttük, elvonultam egy szikla mögé, és kibontottam a dobozt, amit indulás előtt kaptam a barátomtól.

Személyes fényképek és apróbb ajándékok voltak benne, ami pluszenergiát adott a folytatásra, mert a csúcstámadásnál demotiváló volt, hogy egy másik expedíció tagjai folyamatosan fordultak vissza a brutálisan erős szél miatt. Végül január másodikán felértem a csúcsra, majd másik útvonalon ereszkedtünk le, de annyira kimerültem, hogy alig maradt erőm beesni a sátorba. Belázasodtam, azt hittem lázálmom van, mert magyarok hangját hallottam a sátram előtt – aztán kiderült, valóban ott volt egy fiú és egy lány, akik szintén az Aconcaguára tartottak.

Argentínában, az Aconcaguán töltötte 2015 karácsonyát és szilveszterét

Egyre lelkesebben beszél a hegyekben történt eseményekről. Életveszélyes helyzetben sem pánikol?

A hétköznapokban szeretek sokat beszélni, de a hegyen maximálisan koncentrálok, különösen olyan helyeken, ahol a tériszonyom miatt fokozottabban kell figyelnem.

Tériszony? Mit keres akkor öt-, hat- vagy nyolcezer méteren?

Ez van, valójában csak a Puncak Jayán éreztem, amikor sziklán másztam, de így is magabiztosan mozogtam, gyorsan emelkedtünk, csak a végén a szakadék feletti átkelést hagytam volna ki. Végül elsőként értem fel a csapatból, megelőztem öt férfi mászótársamat és a hegyivezetőnket, de gondoltam, bevárom őket, mert egyedül nem jó ünnepelni.

Landolás után csúcstámadás

Indonéziában két lehetőség áll rendelkezésre a Puncak Jaya megmászására. A hozzávetőlegesen négyezer méteren lévő alaptáborig négy-öt nap gyaloglással lehet eljutni a dzsungelen keresztül, de a polgárháborús állapotok miatt a hatóságok ezt nem engedélyezték. Maradt tehát a helikopteres utazás, csakhogy a rossz időjárási körülmények nem tették lehetővé a landolást, így a Németh Alexandrát szállító gép másnap újra próbálkozott, majd a magyar hegymászónővel reggel 8-kor közölték, indulhat a csúcstámadás, mert később bizonytalan az időjárási ablak.

 

Indonéziában helikopterrel is repült

A végére hagyta a legnehezebbet.

A Mount Everest hathetes expedíció volt, de addigra megtanultam, olcsó céggel nem megyek. Éppen ezért az amerikai Michael Hamillt választottam vezetőnek, korábban már hatszor járt az Everest csúcsán, a Vinsonon szintén segített, szóval tudtam, a biztonságra törekszik, a felelőtlenség nála kizárva. Számomra új taktikával próbálkoztunk, de a tudásában maximálisan bíztam. Aludtunk a kettes táborban, majd a hármasban csak egy-másfél órát töltöttünk, s visszatértünk a kettesbe, végül az alaptáborba. Rettentő erősnek éreztem magam, ezért idegörlő volt az egyhetes várakozás, végül május tizennyolcadikán felértem, felemelő érzés volt.

A Mount Everest csúcsán második magyar nőként

Elromlott a maszk

Fotókat készíteni az Everest csúcsán mindig kockázatos, mert a kesztyű levételével néhány másodperc alatt maradandó bőrkárosodást lehet szerezni. Németh Alexandra korábban az Antarktiszon első- és másodfokú fagyási sérüléseket szenvedett a kézfején, vagyis mire a Csomolungma tetejére ért, felkészült a legrosszabbra is.

„Megtanultam, hogy a kesztyűt a csuklódhoz kell rögzítened, különben ha leveszed, és elfújja a szél, véged. Féltem a hóvakságtól is, ezért ügyeltem, hogy végig napszemüveg legyen rajtam, sőt tartalékot is tettem a hátizsákomba. Mondjuk, a hármas tábortól oxigénpalackkal másztam, szóval végig a tudatomnál voltam, figyeltem a legapróbb részletekre is. Elmondhatatlan löketet kaptam, végre használtam az erőmet, az izomzatomat, és nem csak szenvedve mentem felfelé. A serpa mászótársam meg is jegyezte, hogy ne fussak a hegyen. Annyira gyönyörű hely, hogy nem gondoltam a félelmeimre, mert nem is tudtam, a hármas tábor felett hogyan reagál a szervezetem. Csak attól féltem, hogy nem aludtam eleget, mert már este nyolckor elindultunk a csúcsra, hogy a tömeg elé kerüljünk, de mások is hasonló taktikát választottak, így aztán be kellett állnom a sorba. Közben fogyott az oxigén a palackból, majd elromlott a maszkom, levettem az arcomról, hogy külső oxigént is kapjak, de csak kapkodtam a levegő után. Oxigén nélkül másztam nyolcezer-ötszáz méteren, ráadásul az elromlott maszk miatt úgy éreztem, megfulladok. A serpa mászótársammal végül kicseréltem a maszkot, utána már minden rendben ment, az egyik legszebb nap volt az életemben.”

Németh Alexandra Seven Summits sorozatban készült képeiből kiállítás nyílik az ősszel Magyarországon, de a részletek egyelőre nem publikusak. Addig is az alexfineartphotography.com weboldalon, illetve instagramon az alex7summits címen tekinthető meg több fotó is.

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Fesztivál Csongrádon – családias hangulat, jó szervezés
Több százan vettek részt a háromnapos Csömöri Bringafesztiválon
A szembeszél és a szintkülönbség sem törte meg a lendületét Kassától Miskolcig
Azt hitte, nem bírja végig, és még őt magát is meglepte, hogy folytatni tudta
Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.