Mindkét mászónk az Everest alaptáborában

Varga Csaba külső segítség és pótlólagos oxigén nélkül szeretne feljutni a Föld legmagasabb csúcsára, Neszmélyi Emil pedig az első magyar lenne, aki mindkét oldalról meghódította a hegyet.

Tíz nappal a budapesti indulást követően Varga Csaba április 18-án délelőtt elérte a Mount Everest 5330 méteren kialakított alaptáborát. A Kalifa Alpin Csapat nagyváradi hegymászója a déli oldalról próbál feljutni – teherhordók segítsége és pótlólagos oxigén használata nélkül – a 8848 méter magas csúcsra, s az Everest lenne neki az ötödik nyolcezer méter feletti hegy, amelyre feljutott. Mielőtt elérte az alaptábort, a 4240 méteren található Dingbocse falu környékén – akklimatizációs céllal – felmászott egy 5050 méteres csúcsra, de egyébként is, a nepáli Lukla repülőterétől nagyjából ötvenöt kilométert és több mint 2700 méter szintemelkedést teljesített.

Varga Csaba egyedül, segítség nélkül építi ki a magaslati táborokat, felszereléseit is saját maga juttatja fel a hegyre.

A tavalyi szünettel ellentétben az idén ismét lehetséges a mászás a Csomolungmán, s már meg is jelentek a különböző kereskedelmi expedíciók. Mivel Kína továbbra sem engedélyezi a mászást az északi oldalról, marad a déli, nepáli oldal, ahol a következő néhány hétben négyszáznál is több külföldi mászó hatszáz serpával, segítővel torlódhat fel a hegyoldalban. A Kalifa információja szerint Varga Csaba mellett csak további két alpinista képviseli az úgynevezett tiszta mászást, vagyis nekik az időjárás és a természeti akadályok mellett a kereskedelmi expedíciók által generált tömeggel is meg kell küzdeniük.

 

Fotó: Kalifa

 

A magyar fővárosból egy héttel korábban induló Neszmélyi Emil időközben kétnapos akklimatizációs túrára indult az alaptáborból. A civilben ügyvédként dolgozó sportember segítséggel mászik, s asztmája miatt nagyobb magasságban pótlólagos oxigént is igénybe vesz majd, egyelőre azonban szoktatja a tüdejét az alacsony légnyomáshoz. Tervei között szerepelt a 6110 méter magas Lobuche-csúcs megmászása, amelynek nehézségét jelzi, hogy az 5240 méteren lévő úgynevezett magas tábortól még hétórás erőltetett menet következett.

A csúcstól csupán száz méterre azonban véget ért az emelkedés, mert az elmúlt napok havazása miatt lavinaveszélyessé vált a terep, így aztán Neszmélyi Emil inkább az ereszkedést gyakorolta.

Néhány nap múlva már az Everest nagyjából 6065 méteren felállított egyes táborába menne akklimatizálódni, keresztül a Khumbu-jégesésen. Neszmélyi Emil 2016-ban az északi oldalról már megmászta az Everestet, ha ezúttal is sikerrel jár, az első magyar lehet, aki mindkét oldalról feljutott a csúcsra.

 

 

A Csupasporton mindkét magyar mászó útját igyekszünk követni.

Címlapfotó: látkép a Lobuche-csúcs közeléből, nagyjából hatezer méter magasból

Fotó és címlapfotó: Neszmélyi Emil/Facebook

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.