Varga Csaba célja az ötödik nyolcezres

Néhány nappal korábban Neszmélyi Emil elindult Nepálba, hogy megmássza a Mount Everestet, ezúttal a déli oldalról, április 8-án pedig a nagyváradi hegymászó is repülőre ült, hasonló céllal.

Bár a hegymászásnak semmi köze a statisztikához, érdemes figyelembe venni, hogy Varga Csaba eddig négy nyolcezer méter feletti csúcsot mászott meg a tizennégyből, s háromszor páratlan évben érte el a nem mindennapi sikert. Elsőként a Gasherbrum II (8035 méter) tetején állhatott 2013-ban, egy évvel később pedig a Broad Peak (8051 méter) sem jelentett akadályt. Később próbálkozott ugyan a K2-vel és a Nanga Parbattal, de harmadik nyolcezresét a 8163 méter magas Manaszluval teljesítette 2017-ben, végül 2019-ben a Gasherbrum I-re (Hidden Peak) is feljutott.

„Az elmúlt időszakban végig az járt a fejemben, ha lesz rá lehetőségem, megpróbálkozom a Mount Everesttel – nyilatkozta a 39 esztendős Varga Csaba a Csupasportnak jó egy évvel korábban, néhány héttel a határok lezárását megelőzően. – Ez a világ legmagasabb hegye, ami mindig vonzó, másrészt pótlólagos oxigén nélkül magyarok még nem mászták meg (…). Most állok rá készen, előttem ez a következő logikus cél. Az expedíció jelentősebb anyagi hátteret igényel, de szponzorom segítségével megkaptam a lehetőséget, és bolond lennék nem kihasználni.”

Néhány nappal később aztán a koronavírus-járvány kitörésével Kína és Nepál is lezárta határait, s egyetlen expedíciót sem engedélyezett a Mount Everesten, de összességében az egész világon meghiúsultak a mászások. Így aztán 2021-ben érkezett el az idő, hogy a nagyváradi hegymászó a Kalifa Alpin Csapat tagjaként megpróbálkozzon a Mount Everest meghódításával. Az expedíciót egy hónappal korábban jelentették be, s időközben annyi változás történt csupán, hogy a civilben építészként dolgozó erdélyi sportembert is szállító repülőgép április 7. helyett egy nappal később, április 8-án reggel 8 órakor indult a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről.

 

Varga Csaba korábbi sikereiről a Csupasport is rendszeresen beszámolt
Fotó: Kalifa

 

„A magyar zászlót szeretném kifeszíteni a csúcson, erdélyi magyarként képviselve a Kárpát-medencei magyarságot – nyilatkozta minap a Magyar Távirati Irodának. – Célom, hogy első magyarként pótlólagos oxigén nélkül másszam meg az Everestet, és ezzel Magyarország legyen a negyvenedik nemzet a világon, amelynek sikerült.”

Neszmélyi Emil Katmanduban. Fotó: Facebook

Bár a térségben egyre több külföldi expedíció kap engedélyt a tavaszi mászószezonra, Varga Csaba nem egyedüli magyarként próbálkozik megmászni a Csomolungma 8848 méter magas csúcsát. Napokkal korábban ugyanis Neszmélyi Emil már elindult Budapestről, Katmanduban, Nepál fővárosában megszerezte mászóengedélyt, s újabb repülőúttal tovább is ment Luklába, onnan pedig szerda estére elért Namche Bazarba. A civilben ügyvédként dolgozó Neszmélyi Emil ugyan asztmás betegséggel küzd, 2016-ban – az északi oldalról – mégis megmászta a Mount Everestet, ezúttal pedig a déli oldal felől próbálkozik. Miként Varga Csaba is, aki szintén észak felől akart mászni, de erre továbbra sem adnak engedélyt a kínai hatóságok.

„A kínaival összehasonlítva a lavinaveszély is jelentősebb a nepáli útvonalon, amit szintén figyelembe kell venni. Pótlólagos oxigén nélkül a legnagyobb nehézséget mégis a hegy puszta magassága jelenti, hiszen nyolcezer méter fölött, a halálzónában még nyolcszáznegyvennyolc métert kell megtenni a csúcsig” – magyarázta Varga Csaba.

Mindkét magyar sportember expedícióját igyekszünk nyomon követni a Csupasporton.

Varga Csaba nyolcezres expedíciói, kizárólag pótlólagos oxigén használata nélkül

2013 – Gasherbrum II, Karakorum, 8035 méter, sikeres
2014 – Broad Peak, Himalája, 8051 méter, sikeres
2015 – K2, Karakorum, 8611 méter, sikertelen, 7400 méterig jutott
2016 – Nanga Parbat, Himalája, 8125 méter, sikertelen, 6000 méterig jutott
2017 – Manaszlu, Himalája, 8163 méter, sikeres
2018 – Kancsendzönga, Himalája, 8586 méter, sikertelen, 8100 méterig jutott
2019 – Gasherbrum I, Karakorum, 8080 méter, sikeres
2019 – Dhaulagiri, Himalája, 8167 méter, sikertelen, 7300 méterig jutott

 

Címlapfotó: Kalifa

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.