Mordor legyőzte a magyar hegymászókat

Az enyhe időjárás nem kedvezett a Kalifa Alpin Csapat tagjainak, akik az osztrák Jégaréna legmagasabb jégfalát próbálták megmászni, de hegymászóinknak így is megérte a hatnapos összetartás.

Február elején hat napon keresztül Ramsau am Dachtsein környékén gyakorolt Héjja Bálint síalpinista, Lengyel Ferenc hegymászó és siklóernyős, illetve Varga Csaba hegymászó. A három extrém sportoló a Felső-Ausztria és Stájerország határán magasodó Dachsteinnél elsősorban a jégmászásra koncentrált, de az időjárás nem kedvezett nekik.

„Különböző helyeket kerestünk három napon keresztül, de az enyhe időjárás következtében vizes és kásás volt a jég – számolt be Lengyel Ferenc, volt idegenlégiós, aki 2019-ben megpróbált feljutni a 8163 méter magas Manaszlura, a föld nyolcadik legmagasabb csúcsára, majd a koronavírus-járvány következtében új kihívás után nézett, s megismerkedett a siklóernyőzéssel is. – Voltunk a Jégarénában is, a Mordor-jégfalnál, amely háromszázhuszonöt méter magas, de annyira megsütötte a nap, hogy a rögzítő csavaroknál folyt ki a víz, vagyis nem volt biztonságos. Utána meg a nagy lehűlés következtében ridegebbé, szikárabbá vált a jég, az megint nem tökéletes. Közben a frissen hullott havat a fejünkre fújta a szikláról a szél, de azért összességében kiváló hat napot töltöttünk Ausztriában.”

A jégmászás mellett a sítúrázásra is jutott idő.

 

Kikapcsolódásként Héjja Bálint sítúrázott is

 

„Csaba nem nagyon tud síelni, ezért az ötödik napra beiktatott pihenőnapot valóban pihenéssel töltötte, míg Bálint és én külön-külön elmentünk sítúrázni” – folytatta Lengyel Ferenc.

A Kalifa Alpin Csapat tagjai az utolsó napon Salzburgba mentek – a hazautazáshoz szükséges – koronavírustesztet csináltatni, s ha már arra jártak, beiktattak a programba egy százhúsz méter magas jégfalmászást is.

Az összetartás végén Héjja Bálint maradt Ausztriában, mert neki elkezdődött a hegyivezető-iskola háromnapos sítechnikai képzése, amelynek keretében ötnapos jégmászáson is részt vesz. Közben Lengyel Ferenc február 14-én hazautazott Budapestre Varga Csabával, majd a nagyváradi hegymászó vonatozott is tovább lakóhelyére.

A tervek szerint utóbbi Lengyel és Varga márciusban ismét találkozik egy kis szikla- és jégmászásra, illetve ha az időjárás lehetővé teszi, kis sítúrára, miként tette azt január végén a Bihar-hegységben.

Fotók: Kalifa

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.