Műlábbal a Lhoce csúcsán: Erőss Zsolt visszatérése súlyos lavinabalesete után

A magyar hegymászás történetének tizedik nyolcezresére, a 8516 méter magas Lhocéra 2011-ben jutott fel Erőss Zsolt és Gál László, sőt a Hópárduc ekkor már művégtaggal vett részt az expedíción.

Erőss Zsolt, a legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó 2010. január 2-án súlyos lavinabalesetet szenvedett a Magas-Tátrában. Éppen két társát biztosította egy kuloár túloldalán, amikor egyikük az átkelés közben megcsúszott, a megfeszülő és átlendülő kötél pedig eltörte Erőss Zsolt minkét lábszárát, és mindhárman tehetetlenül sodródva a jégfolyosó aljáig csúsztak.

Egy 45 tagú mentőcsapat, benne a nem messze tartózkodó Mécs Lászlóval, a bajba jutottak segítségére sietett, és a mentés sikerrel járt – de január 10-én Erőss jobb lábát térd alatt amputálták. A hegymászóbaleset azonban nem jelentette karrierje végét a Himalájában. Protézist kapott, amelynek segítségével márciusban már újra járt, a Magyarok a világ nyolcezresein elnevezésű expedíciósorozat pedig az ősszel már újabb vállalkozást szervezett: az egyik legkönnyebb nyolcezresnek tartott Cso-Ojura (8201 méter), amelyen Erőss végül 7100 méteres magasságig jutott, de társaival a lavinaveszély miatt a visszafordulás mellett döntöttek.

Erőss Zsolt

Erőss Zsolt azonban 2011-ben tért vissza igazán, ekkor jutott fel ugyanis újra egy nyolcezres csúcsára – művégtaggal!

Az Erőssből, Gál Lászlóból, Horváth Tiborból, Mécs Lászlóból és Kollár Lajos expedícióvezetőből álló öttagú csapat áprilisban indult Magyarországról, hogy megkísérelje a feljutást a világ negyedik legmagasabb hegycsúcsára, a 8516 méter magas Lhocéra.

Erőss az előző évi rehabilitációs célú vállalkozás után újra otthonosan mozgott a Himalájában. A csúcstámadást Horváth Tiborral kezdte meg, de már mindent a saját tempójában kellett terveznie, mert például folyamatosan meg kellett állnia megtisztítani a protézist.

A csúcstámadó táborból (7900 méter) május 21-én hajnalban indultak, de a nap izgalmasan alakult. Eleve késéssel keltek útra, és menet közben kiderült, Erőss Zsoltnál se lámpa, se magasságmérő, se óra, és mivel a rádióját Horváth Tibor hátizsákjában hagyta, nem tudott érintkezni az alaptáborral sem. Így aztán egy napon keresztül fogalma sem volt senkinek, pontosan mi is lehet a Hópárduccal.

Ilyen körülmények között május 21-én délután Erőss és Gál László is elérte a Lhoce 8516 méter magas csúcsát, de hogy maradjon még izgalom az ereszkedésre is, Erőss nem találta a hátrahagyott jégcsákányát, és nem volt mivel világítania sem, közben ugyanis besötétedett. Csak a 7900-as négyes tábor fényeit meglátva térhetett vissza biztonságosan.

Videó Erőss Zsoltról a Lhocén:

„Teljes sötétben botorkáltam, csúszkáltam és kúsztam a rögzített kötél mentén, mire végre megpillantottam a sátrakat” – mesélte itthon Erőss.

Közben aggasztotta az itthoniakat és a lent várakozókat, hogy tudták, a hegy felső régiójában mentés zajlik, ugyanis baszk hegymászók bajba kerültek. Erőss utólag elmondta, találkozott is velük a csúcson, utána érkeztek, de már akkor úgy látta, túl lassan haladnak. Végül mindannyiukat megmentették, igaz, egyiküket élet-halál között találták meg.

A magyarok mászása és ereszkedése tizennégy órát vett igénybe, ami megterhelő volt – Gál László első nyolcezresén fagyási sérüléseket szenvedett mind a tíz ujján, de szerencsére egyik sem volt maradandó. Erőss Zsolt pedig először tapasztalta meg, egy nyolcezres csúcsmászása során milyen óriási terhelés éri azt a lábát, amelyen a protézist viseli.

A Lhoce volt egyébként a magyar hegymászás tizedik nyolcezrese, hegymászóink azóta feljutottak a Kancsendzönga (8586 méter), az Annapurna (8091) és a K2 (8611 méter) csúcsára is, így csak egy maradt a tizennégyből, a vitás Sisapangma (8027 méter), amelynek a 8008 méter magas központi csúcsára 1987-ben már feljutottak magyar hegymászók.

A Hópárduc talpra áll

Erőss Zsolt 2010-es lavinabalesete után a rehabilitáció hosszú folyamatáról és a visszatérésről remek dokumentumfilm készült a tapasztalt extrém filmes, Kollmann András rendezésében. A film végigkíséri Erőss Zsolt útját a kórházi ágytól, amelyen fekve már januárban elhatározta, hogy szeptemberben újra ott lesz a Himalájában, egészen addig, amíg valóban vissza nem tér a 8201 méteres Cso-Ojura. Érdekesség, hogy Tóth Zsolt operatőr hegyi betegsége miatt hatezer méter felett Kollmann András vitte és kezelte a kamerát. A másfél éven át négy országban, Magyarországon, Ausztriában, Kínában és Nepálban forgatott film 2011. október 6-án került a magyar mozikba.

Legutóbb Erőss Zsolt 2006-os Dhaulagiri-sikeréről írtunk a Csupasporton, amikor Nepálban éppen forradalom volt, és már mindenki lemondott a csúcs eléréséről, csak ő maradt a hegyen, és sikerült feljutnia.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
A triatlon a szabadidősportban is hódít
A tarahumara csodafutók titka évszázadok óta megfejthetetlen
Otthon, Erdélyben még kesztyűben futott, Horvátországban 27 fok várt rá
A lengyel pletykák igazak: jó Magyarországon versenyezni

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.