Suhajda Szilárd és Varga Csaba is már a csúcsmászás előtti időszakba ért

A Lhocén és a Kancsendzöngán is megtörtént a két-két akklimatizációs kör, néhány nap pihenés után következhet a két nyolcezres megmászása.

Gyorsan és eredményesen halad két magyar hegymászónk a Himalájában. Suhajda Szilárd a Magyar Lhoce Expedíció 2022 keretében az úgynevezett Big Five-kihívás során földünk öt legmagasabb (Mount Everest – 8848 méter, K2 – 8611 méter, Kancsendzönga – 8586 méter, Lhoce – 8516 méter, Makalu – 8463 méter) hegycsúcsát szeretné elérni első magyar állampolgárként, természetesen az eddigiekhez hasonlóan pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. A sorozat részeként a Mount Everest tömbjéből emelkedő 8516 méteres Lhoce-csúcsra szeretne felmászni, ahol eddig egyetlen magyarként Erőss Zsolt és Gál László járt, még 2011-ben.

Az expedíció akklimatizációs szakasza lezárult, Suhajda Szilárd 7200 méteren két éjszakát is eltöltött, előtte és utána azonban a 6400 méteren található kettes táborban is aludt egy-egy éjszakát, s bár a viharos szél és a havazás nehezítette az ereszkedést, a magyar sportember május 2-án visszatért az alaptáborba, ahol néhány nap pihenőt követően felkészül a csúcsmászásra.

„A hármas tábor hétezer-kétszáz méteren van, de nem álltam meg, volt kedvem tovább kapaszkodni – adott helyzetjelentést Suhajda Szilárd a Lhocéról. – A meredek jég csontkemény volt, és érintetlennek tűnt, ez annyira nehezítette a haladásom, hogy nagyjából három óra alatt emelkedtem újabb száz métert. Egy ponton rögzítettem a málhám, és anélkül mentem tovább, bízva egy sátornyi vízszintes felületben, de a terep reménytelennek bizonyult. Végül visszatértem a kiindulóponthoz, és vesződséges munkával, egy matracnyi felületet a jégbe vágva alakítottam ki az éjjeli menedékemet, mindkét napomat egy jégcsavarba kikötve töltöttem. Az első éjszaka havazott, a második viszont eszeveszett volt, a vihar miatt öt órán keresztül kapaszkodtam a sátorba, hogy ne törje össze vagy ne tépje le rólam a szél.”

A K2 első magyar megmászója sikeresen visszatért az alaptáborba, s a következő néhány napot követően már a csúcsmászással próbálkozhat.

A Kancsendzönga hármas tábora. Fotó: Varga Csaba

Varga Csaba is a térségben tartózkodik, hogy megmássza a 8586 méter magas Kancsendzöngát, amely – a Mount Everest (8848) és a K2 (8611) után – a világ harmadik legmagasabb hegye. A nagyváradi sportember ugyancsak két akklimatizációs kört teljesített, amelynek keretében járt már 7000 méteres magasságban, a hármas táborban két éjszakát is eltöltött, s jelenleg szintén az alaptáborban (5500 méter) pihen, hogy a következő emelkedéssel kezdetét vegye a csúcsmászás. Varga Csaba 2018-ban már megpróbálkozott feljutni a Kancsendzöngára, de a rossz időjárási körülmények miatt visszafordult.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Disznóbendő-rugdosástól az Európa-bajnokságig
Csordás Csaba ezerszer futott fel az Írott-kőre
Hogyan eddzünk a kánikulában? Schwarzenegger tippjei a nyári edzésekhez
A kisbabájával állt fel a dobogóra, mert mindketten megérdemelték a tapsot
Úgy taktikázott, hogy ne szálljon el a pulzusa, pályacsúccsal győzött az UTH-n

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

A Mount Everest máig megoldatlan százéves rejtélye
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.