Varga Csaba a Hidden Peakre tart

A nagyváradi hegymászó – a Kalifa Alpin Csapat tagjaként – a 8080 méter magas Gasherbrum I-re szeretne feljutni, pótlólagos oxigén használata, illetve magashegyi teherhordók segítsége nélkül.

Hajrájához érkezett Varga Csaba felkészülése újabb expedíciója előtt. A nagyváradi hegymászó is tagja az év elején megalakuló Kalifa Alpin Csapatnak, s június 22-én, szombaton útnak is indul, hogy – a korábbi évekhez hasonlóan – pótlólagos oxigén használata, illetve magashegyi teherhordók segítsége nélkül megmássza a 8080 méter magas Gasherbrum I-et, más néven a Hidden Peaket.

A Hidden Peak csúcsa napfelkeltekor. Fotó: Kalifa

Varga Csaba az elmúlt hat esztendőben rendre nyolcezer méter feletti csúcsot nézett ki magának, s 2013-ban a Gasherbrum II-re (8035 méter), majd 2014-ben a Broad Peakre (8051 méter), valamint 2017-ben a Manaszlura (8163 méter) sikeresen fel is jutott.

Mivel eddig hatszor próbálkozott nyolcezer méternél magasabb hegyen, teljesítménye 50 százalékos, ami ebben a sportban kimagasló eredmény.

Tavaly a 8586 méter magas Kancsendzöngán próbálkozott, de az extrém hideg visszafordulásra kényszerítette. Akkor meglehetősen csalódottan vette tudomásul, hogy legalább egy évet várnia kell egy újabb expedícióra – most elérkezett az idő.

„Próbáltam minél nehezebben mászható hegyet keresni – kezdte Varga Csaba. – Ez persze nem feltétlen a magasságtól függ, számít a hegy topográfiája is. Pakisztánban nyáron ideálisak a feltételek, de szeretném a lehető legrövidebb idő alatt teljesíteni a célt, vagyis ha minden jól alakul, az alaptáborból két-három héten belül szeretnék felérni a csúcsra. A hó mennyisége, illetve a gleccser minősége is befolyásolja a haladást, de erről csak a helyszínen lehet tájékozódni.”

A nagyváradi sportembert is szállító repülőgép szombaton 13.55 órakor indul Isztambulba, onnan továbbutazik Pakisztán fővárosába, Iszlámábádba, s a tervek szerint június 29–30. körül érhet az alaptáborba. Az utóbbi években a kereskedelmi expedíciókkal egyre nagyobb a forgalom a nyolcezreseken, s a tömeg bizony olykor életveszélyes helyzetekbe sodorja a mászókat.

Leginkább a Mount Everestről érkező képek elrettentőek: 7500 méter felett, az úgynevezett halálzónában is órákon keresztül várakoznak a pénzüket befizető hobbimászók, hogy feljussanak a csúcsra, csakhogy az útvonal telített.

A gleccser állapotától is függ az expedíció sikeressége. Fotó: Kalifa

„Az Everest valóban zsúfolt, de Pakisztánban azért még kontrollálható a helyzet. Azért nem leszek teljesen egyedül, úgy tudom, tizenöt-húsz másik hegymászó is a térségben tartózkodik, de a K2 vagy a Broad Peak itt is a forgalmasabb hegyek közé tartozik.”

Annyi már biztos, hogy a Gasherbrum I–II közös mászó útvonalán a kanadai Don Bowie-val és az olasz Marco Confortolával is találkozhat, tavaly együtt másztak hármasban a Kancsendzöngán. A két külföldi mászó a Gasherbrum II-re készül, vagyis az egyes táborig Varga Csaba útitársai lehetnek.

CSÚCSHÓDÍTÁSOK

Varga Csaba nyolcezres expedíciói, kizárólag pótlólagos oxigén használata nélkül.

2013 – Gasherbrum II, Karakorum, 8035 méter, sikeres

2014 – Broad Peak, Himalája, 8051 méter, sikeres

2015 – K2, Karakorum, 8611 méter, sikertelen, 7400 méterig jutott

2016 – Nanga Parbat, Himalája, 8125 méter, sikertelen, 6000 méterig jutott

2017 – Manaszlu, Himalája, 8163 méter, sikeres

2018 – Kancsendzönga, Himalája, 8586 méter, sikertelen, 8100 méterig jutott

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.