Varga Csaba bejelentkezett Pakisztánból

A nagyváradi hegymászó műholdas telefonon keresztül nyilatkozott a Csupasportnak, miután felért a Hidden Peak 8080 méter magas csúcsára. A tervek szerint július 31-én érkezik Budapestre.

Magashegyi hegymászótól szokatlanul gyorsan, mondhatni rapid tempóban jutott fel Varga Csaba a Gasherbrum I, más néven a Hidden Peak 8080 méter magas csúcsára. A nagyváradi hegymászó – a Kalifa Alpin Csapat tagjaként –, mint korábban mindig, ezúttal is pótlólagos oxigén használata, illetve magashegyi teherhordók segítsége nélkül június 22-én indult a Karakorum hegységbe. A repülőút és a szükséges engedélyek kiváltása után néhány nappal már az alaptáborban tartózkodott, s mivel fizikai állapota semmit sem romlott, két héten belül két akklimatizációs kört is végrehajtott, amelynek keretében feljutott a 7100 méter magasan felállított hármas táborig, vagyis a Hidden Peak legnehezebb szakaszának tartott Japán-kuloáron is túljutott. Július 16-án aztán ismét elindult az alaptáborból, felmászott a hármas táborig, majd rövid pihenő után megindította a csúcstámadást, s július 19-én, pénteken, magyar idő szerint 11 óra 10 perckor, helyi idő szerint három órával később fent állt 8080 méter magasságban.

 

A látási viszonyok jelentősen megnehezítették Varga Csaba csúcsmászását. Fotók: Kalifa

 

„Normális tempónak érzékeltem a mászásom, éppen úgy, ahogyan elterveztem – felelte megszokott szerénységével Varga Csaba. – Nyilván sokat edzettem, készültem a hegyre, jó formában is éreztem magam, szóval majdnem minden a tervek szerint történt.”

Bár a műholdas időjárási előrejelzés alapján tiszta időre lehetett számítani, a hármas táborból indulva az utolsó ezer métert csaknem 14 óra alatt, hóviharban tette meg, rögzített kötelek nélkül, némely helyen negyven-ötven fokos emelkedőn.

„Éjfél után fél órával indultam el a hármas táborból két német mászóval, akikkel az alaptáborban találkoztam. Együtt könnyebb volt a mászás, de az időjárás korántsem úgy alakult, mint az előrejelzésben. Először csak havazott, később az erős szél is megérkezett, a látási viszonyok nagyon lecsökkentek, de úgy gondolkoztam, amíg nem befolyásolja a teljesítményemet, felesleges a visszaforduláson gondolkozni. Nagyon elfáradtam, ráadásul technikailag a nehezebb kategóriába sorolnám a hegyet. Nem a legnehezebben mászható nyolcezres, de azért megterheli a szervezetet.”

A csúcstámadás után négy órával már a hármas táborig ereszkedett, s ekkor már az ég is kitisztult felette, sőt időközben visszaereszkedett az alaptáborba is.

 

A csúcsmászás kivételével végig kedvező volt az időjárás a Hidden Peaken.

 

„A Gasherbrum I legnehezebb szakasza a Japán-kuloár, amely a hármas tábor alatt helyezkedik el. Fárasztó és nehézkes mászással lehet átjutni, szóval örülök, hogy már nem kell találkoznunk.”

Varga Csaba a tervek szerint csütörtökön indul le az alaptáborból, s három–négy nappal később érhet Skarduba, az első településre, míg Budapestre előreláthatólag július 31-én, szerdán érkezik meg Pakisztánból.

 

CSÚCSHÓDÍTÁSOK

Varga Csaba nyolcezres expedíciói, kizárólag pótlólagos oxigén használata nélkül.

2013 – Gasherbrum II, Karakorum, 8035 méter, sikeres

2014 – Broad Peak, Himalája, 8051 méter, sikeres

2015 – K2, Karakorum, 8611 méter, sikertelen, 7400 méterig jutott

2016 – Nanga Parbat, Himalája, 8125 méter, sikertelen, 6000 méterig jutott

2017 – Manaszlu, Himalája, 8163 méter, sikeres

2018 – Kancsendzönga, Himalája, 8586 méter, sikertelen, 8100 méterig jutott

2019 – Gasherbrum I, Karakorum, 8080 méter, sikeres

 

Lengyel Ferenc újra a Lenin-csúcson

Varga Csaba mellett július 19-én a Kalifa Alpin Csapat egy másik tagja is csúcsot hódított, Lengyel Ferenc ugyanis felért a 7134 méter magas Lenin-csúcsra. A sportember június 29-én indult Budapestről Tádzsikisztánba, Héjja Bálinttal közös expedícióra. Utóbbi mászó tervei között szerepelt a Lenin-csúcs első magyar megsíelése, de megbetegedése miatt ez meghiúsult. Lengyel Ferenc azonban egyedül folytatta az expedíciót, s a múlt évhez hasonlóan ismét felért a hegy tetejére, ugyancsak pótlólagos oxigén használata, illetve magashegyi teherhordók segítsége nélkül. Teljesítménye felkészülésnek, úgymond elő-akklimatizációnak tekinthető az őszi nyolcezres expedíciójához.

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.