Magyar testépítő a Mr. Olympián!

Molnár Péter novemberben Romániában megnyerte élete első profi versenyét, s részt vehet a jövő évi Mr. Olympián klasszikus testépítésben, amely kategóriában magyar versenyző még nem indult.

Korábban többször hangsúlyozta, nem szeretne profi lenni. Most, hogy kvalifikálta magát a jövő évi Mr. Olympiára, megváltozott az álláspontja?

Igen, mivel elhatároztam, megszerzem a profi kártyát – válaszolta Molnár Péter testépítő, aki novemberben a bukaresti Romania Muscle Fest Pro elnevezésű versenyen először az amatőrök, majd a profik mezőnyében is nyert, s utóbbi sikerének köszönhetően kvalifikálta magát a 2021-es Mr. Olympiára, amelyen a Classic Physique kategóriában szállhat harcba az elsőségért, amelyen magyar versenyző még sosem indult. – A profi karrierben sokkal inkább az önmegvalósítás motivál, mintsem a pénz. Szerencsére az elmúlt évek eredményességének köszönhetően biztos anyagi hátteret teremtettem magamnak, s kockázat nélkül léphetek a profik világába, akkor sem esem kétségbe, ha pénzdíj nélkül maradok. Kíváncsian várom, hogyan állom meg a helyem.

Számított rá, hogy eljut a Mr. Olympiára is?

Már az év elején elhatároztuk, hogy erre a megméretésre gyúrunk. Úgy voltam vele, ha jól versenyzek, előbb-utóbb úgyis megkapom a pro-kártyát. A kvalifikációs fellépésen százszázalékos teljesítményt nyújtottam, de így sem volt izgalommentes a kártya megszerzése, mivel a nyílt kategóriában indultam, nem pedig klasszikus testépítésben, amelyben folytatni kívánom a karrieremet. Kilencvenkilósként versenyeztem a jóval nehezebb testépítőkkel szemben, s egyetlen profi kártyát osztottak ki, amelyet aztán én kaparintottam meg.

A többi versenyhez képest hová rangsorolná a Mr. Olympiát?

Ez a csúcsok csúcsa a testépítésben, teljes mértékben másfajta felkészülést igényel. Még sohasem készültem hat hónapot egy megméretésre, mert bár amatőrként előfordult, hogy egy évben akár tizenöt-húsz erőpróbán is elindultam, sohasem kellett egyhuzamban ennyit készülnöm, mint most. Éjjel kettőkor felkeltem kardiózni, majd miután visszafeküdtem, reggel hatkor újra felkeltem egy félórás kardióedzésre. A súlyzós és egyéb kiegészítő edzéseket már meg sem említem. Mindvégig emberpróbáló kihívás volt, de a világ egyik legjobb edzője segített.

Párja, Lengyel Vivien miben segítette leginkább?

Szinte mindenben.

Saját versenyidényét is feláldozta miattam. Mindennap hajnali ötkor kelt, hogy elkészítse a napi étrendemet. Rendkívül szigorú feltételek mellett, napi nyolc alkalommal kellett ennem.

Azt is jól viselte, hogy nem mindig voltak kötélből az idegeim. A felkészülés mellett ugyanis egyéb teendőimmel is foglalkoznom kellett. Fejlesztés- és szervezésmenedzserként dolgozom egy cégnél, személyi edzőket oktatok egy iskolában, és van két edzőtermem, amelyek fejlesztés alatt állnak.

Hogyan képes egyszerre ennyi mindent csinálni?

Olyan embereket kellett találnom, akik megbízhatóak, és magukénak érzik a két edzőtermet. Nemcsak a menedzserekre, hanem a beosztottakra is gondolok. A budapesti konditermem nemrég négyszáz négyzetméterrel bővült, a közeljövőben be kell rendeznünk.

A Mr. Olympia Classic Physique (klasszikus testépítés) kategóriája egy magasság alapján megállapított súlykorlátos verseny. Sokan az Opennel keverik, amelyben olyan nagyságok mutatják meg deltaizmaikat, mint Phil Heath vagy éppen Brandon Curry. A Classic Physique sokaknak a régi idők Mr. Olympiáját idézi, amelyen nem „szörnyszülöttek” mérték össze erejüket.

Sokan a magyar Arnold Schwarzeneggernek becézik. Találó a hasonlat?

Nem igazán, mert Arnold Schwarzenegger utánozhatatlan. Nem tudok és nem is akarok a nyomdokaiba lépni. Sokat merítek ugyanakkor abból, hogy hozzá hasonlítanak. Nemcsak a testépítésben, hanem a színészetben, a politikában és az üzletben is maradandót alkotott. Ezerévente születik ilyen ember.

Népmesébe illő az ön története, mert tizenhét éves volt, amikor felfedezték, és rögtön akadt valaki, aki a szárnyai alá vette. Ki ő?

Faragó Péter, aki jelenleg a Mozgássérültek Fekvenyomó-szövetségében dolgozik edzőként. Sohasem kért pénzt a segítségéért, a kezdetektől mögém állt, mert amikor elkezdtem a testépítést, nem is tudtam volna saját erőből előteremteni a szükséges feltételeket.

Találkozott mostanában olyan tehetséges gyerekkel, akiből önhöz hasonló, sikeres testépítő lehet?

Mivel versenyfelkészítést is tanítok egy iskolában, van némi rálátásom a gyerekekre és a fiatalokra. Ha valaki elhatározza, hogy versenyző szeretne lenni, és felkeres egy edzőt, először a testi adottságait vizsgálják meg. Ha azok rendben vannak, ki kell tűznie maga elé egy célt, amelyen mindig rajta tartja a szemét, és meg kell tanulnia fejben is erősnek maradni.

Fontos, hogy kitartóak legyünk, mert néha bizony előfordul, hogy kiszáradunk, vagy alacsony lesz a testzsírszázalékunk. Ez egy olyan sportág, amelyben egy apró hiba is végzetes lehet.

Maradjunk alázatosak és szerények, és tiszteljük edzőinket! Mindig látóterembe kerül néhány húsz-huszonöt év körüli fiatal, akiknek megvan a lehetőségük, hogy eredményesek legyenek, de találkoztam olyanokkal is, akikről hamar kiderült, nincs meg bennük a tehetség. Már azzal is elégedett lennék, ha legalább egy fiatalt hozzásegíthetnék olyan sikerekhez, mint amilyeneket én is elértem. Sajnos túl későn kezdtem az egészet ahhoz, hogy megvethessem a lábam a világ legjobbjai között, de ez mással még megtörténhet. Jó lenne, ha tíz éven belül eljutna egy magyar testépítő a Mr. Olympiára, és dobogóra kerülne az open kategóriában az óriások között.

Fotók: Molnár Péter/Facebook

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az előírt napon nincs mese, edzeni kell! – Bátyai Évának a futóverseny a fesztivál
Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.