Jógázással az egészséges életmódért

Egészséges életünk eléréséhez testünknek harmónia szükséges, amelyet folyamatos jógázással könnyen elérhetünk. Mindezek megismerésében segít nekünk Farkas-Serger Zsuzsanna jógaoktató.

Ha a test és a lélek egyensúlyban, harmóniában van, akkor egészségesek vagyunk. Ennek eléréséhez a legjobb módszer a jóga, amely Indiában fejlődött ki, és egyre népszerűbb Magyarországon is.
Farkas-Serger Zsuzsanna jógaoktató segítségével bepillantást nyerhetünk ebbe a világba, és sok érdekességre is fény derül.

„Nyolc éve azért kezdtem el jógázni, mert gerincsérvem lett – mondta a tapolcai szakember. – Azóta úgy érzem, egyre jobban vagyok, és százszázalékosan tudok magamra figyelni. Négy éve oktatom a jógát, és hála istennek egyre népszerűbb Magyarországon. A koronavírus megjelenése előtt már érzékeltük, hogy megugrott a jógázók száma, és azóta szerencsére online is tudjuk oktatni. Az interneten tanítunk, vannak Facebook-csoportok és internetes weboldalak, ahová feltöltjük visszanézhető formában az órákat, de akár élőben is megtartjuk őket. Megtaláljuk a módját, hogy ezekben a nehéz időkben is napi szinten tudjuk űzni a jógát.”

Zsuzsanna elmondása alapján nagyon sokféle stílus van a jógában, továbbá kiderül, már egészen kisbabakortól megéri tanfolyamra hordani a gyerekeket.

„Rengeteg jógastílus létezik, például az alapjóga, a hatha jóga, a gerincjóga, női jóga, a kismamajóga vagy a dinamikus irányzatok, mint a vinyasa flow vagy éppen a bikram jóga, amit szaunában alkalmazunk. Szerencsére a jóga tárháza kimeríthetetlen, és én az egyik legjobb dolognak azt tartom, hogy már csecsemőkortól lehet jógázni.

A szülők a babákat már hathetes kortól hozhatják a tanfolyamra, ahol magas szintű mozgásfejlesztés történik, itt az édesanya és gyermeke együtt jógázik, minőségi időt tölthetnek el egymás társaságában.

Itt fejlesztjük a kicsik agyi tevékenységeit és mozgását is. Az óvodásoknál és az iskolásoknál is fontos a mozgásfejlődés, a relaxáció és a minőségi pihenés megtanulása. A felnőtteknél a mindennapi munkahelyi stressz levezetése, és a legfontosabb, a testi-lelki jólét egyensúlyba hozása. Ha a test és a lélek egyensúlyban van, akkor minden szempontból egészségesek vagyunk. A jóga egy életmód.”

Kérdés, mit kell beszereznünk, ha el szeretnénk kezdeni jógázni, illetve milyen gyakorisággal érdemes jógaórát látogatni.

 

 

„Kényelmes ruha kell, semmi más. A legtöbb teremben vannak matracok és eszközök, például jógatégla vagy heveder, de ezt általában biztosítja az oktató. Kezdőknek elég heti egy alkalommal jógázni, de aki egyszer elkezdi, azon kapja magát, hogy mindennap gyakorol valamennyit.

Fotók: Kurkó Tamás

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.