A belga sajtó felfigyelt Vas Kata Blankára

A terepkerékpárosok világbajnokságán az U23-asoknál ezüstérmet szerző magyar lány eredményét méltatta a média, illetve teljesítményére a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség is felfigyelt.

Minden idők legjobb magyar eredményét érte el terep-kerékpározásban a mindössze 18 esztendős Vas Kata Blanka, aki a hétvégén tartott világbajnokságon az U23-asok mezőnyében nyert ezüstérmet.

A fiatal versenyző – aki idén már a felnőttek között is bizonyította tehetségét – a futam elején még csak a kilencedik helyen állt, majd – tőle megszokott módon – később beleerősített, és fokozatosan felzárkózott az élmezőnyhöz.

A csaknem 13 kilométeres, négykörös viadalon a francia Marion Norbert-Riberolle már a futam elején a mezőny élére állt, és nem is engedte át a vezetést. Blankának a futam vége felé sikerült ugyan leráznia üldözőit, de már nem érte utol a francia lányt.

„Ez a verseny nekem is nagyon keménynek bizonyult – mondta Vas Kata Blanka, utalva arra, hogy kifejezetten szeret esőben és sárban tekerni, ahogyan ezt most Svájcban is történt. – A futam előtt és az elején is esett az eső, aminek következtében nagy lett a sár, így egyáltalán nem élveztem a versenyzést.

Alapvetően szeretem a sarat, de nem azt a fajtát, amellyel Dübendorfban kellett megbirkóznom. Számos helyen olyan mély volt a talaj, hogy a kerékpár teljesen beleragadt, ezért a vállamra kellett kapnom, és futva folytattam a versenyt.

Most pedig következhet a mountainbike-szezon.”

A díjátadó ünnepségen tehát a magyar lány is ott volt, s nagy örömére Cser Gábor, a terep- és a hegyikerékpáros szakág szövetségi kapitánya a helyszínen követte figyelemmel az eseményeket.

„Bár a cyclocross nem olimpia sportág, mégis egyre népszerűbb, talán azért, mert látványos és nehéz – értékelte a történteket a kapitány. – Ezért is örvendetes, hogy olyan ország bringása nyert érmet, amely nem sorolható a nagy kerékpárosnemzetek közé. A vébé előtt a dobogóra kerülést tűztük ki célul, és ezt teljes mértékben sikerült teljesítenünk.

Nagyszerű eredményére nemcsak a belga sajtó, hanem a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség is felfigyelt. Hamarosan kezdődik a hegyikerékpáros szezon, és ismerve Blanka habitusát és hozzáállását, biztos vagyok benne, hogy elsőéves U23-as versenyzőként ebben a szakágban is szerez meglepetést.

Izgalmas évad elé nézünk, főleg, hogy a mountain bike olimpiai sportág.”

Blanka bátyja, Balázs sajnos nem járt szerencsével, egy ütközés miatt feladta a küzdelmet, pedig nagyon készült a világbajnokságra.

„A rajtot követő ötödik kanyarban többen is nagyot buktak előtte, ám őket még ügyesen kikerülte, viszont a mögötte lévő két versenyző összeakadt, és belement Balázs hátsó kerekébe – idézte fel a drámai pillanatokat Cser Gábor. – Az ütközés következtében az összes bal oldali küllő kitört, ami miatt a kerék nem forgott a vázban. Balázs úgy próbálta menteni a helyzetet, hogy vállára kapta a kerékpárt, és futni kezdett vele a másfél kilométerre lévő depó felé. Igen ám, csakhogy a kemény talpú kerékpároscipőt nem futásra tervezték, ráadásul a pálya is tele volt meredek lejtőkkel és rámpákkal, így Balázs nem juthatott el a depóig, fel kellett adnia a versenyt. Ha eléri a depót, talán lett volna esélye, hogy kicserélje a tönkrement kereket. Nagyon el volt keseredve, de mondtam neki, ne lógassa az orrát, lesz még lehetősége bizonyítani.”

A világbajnokság részletes eredményeivel kapcsolatban itt tájékozódhatunk:
https://dubendorf2020.ch/en/.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A meleg volt a legnagyobb kihívás, a vége borzalmas volt, de győzött a VTM-en
A Késely családban mindenki rendszeresen mozog és nagy terveket sző
Ne rángassuk a súlyokat! – egyedül építette fel magát a nulláról a vb-címekig
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Molnár Péter nem zárja ki, hogy valaha visszatér a versenyzéshez

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.