Érvek egy mountainbike verseny mellett

Ha már egy ideje két keréken rójuk az erdőket, s nem töri a hátsónkat a nyereg, talán érdemes kipróbálni magunkat a hazai hegyikerékpár-versenyeken. De vigyázat, beszippant a közeg!

1. Rendszeresség: Ha már beneveztünk egy versenyre, biztosan lázba hoz a vágy, hogy felülmúljuk önmagunkat. A versenyek egyik üdvös hozadéka, hogy a célzott és tudatos felkészülés rendszerességet visz a szabadidős sporttevékenységünkbe.

2. Csúcsforma: A verseny olyan, mint az ismert üdítő: kihozza belőled a legjobbat. Itt mindenki a saját határait feszegeti, és az adrenalin, a bizonyítási vágy és a hangulat miatt az ember mindig olyan teljesítményt nyújt, ami egy edzésen nem szimulálható. Megfelelő felkészüléssel és távválasztással maradandó élmény lehet minden egyes futam.

A hegyikerékpározáshoz megfelelő felkészültség is szükséges

3. Közösség: Akikkel biztosan találkozol a mountainbike versenyeken: hasonszőrű mountainbike-osok. Bár a csipkelődős beszólások itt sem maradnak el, sportos, baráti, támogató közegre számíthatsz.

4. Jó pap holtig, sőt, menet közben és saját kárán tanul: Ez az a hely, ahol technikával, edzésmódszerrel, útvonalakkal, táplálkozással és minden egyébbel kapcsolatban kikupálhatod magad. Sőt, ügyes húzásokat is elleshetsz a melletted, de inkább előtted tekerőtől, legyen szó egy jól megválasztott nyomvonalról vagy egy megfelelő íven bevett kanyarról.

5. Természet: A mountainbike versenyeket jellemzően nem a belvárosban rendezik – a résztvevők és a lakosság közös megelégedésére. A legszebb hazai erdők, rejtett ösvények, tiszta, friss levegő és magaslatok panorámái várják azokat, akik nyakukba veszik a pályát. Arról nem is beszélve, hogy a versenypályák néha olyan túrautakra is bevezetnek, ahol jogszabály szerint normál esetben nem lehet(ne) tekerni.

A mountainbike versenyeket nem a városban rendezik

6. Versenypálya=vörös szőnyeg: Kijelölt pályán haladsz, frissítőpontokkal, egészségügyi és technikai segítséggel, és nem te cipelsz mindent a hátadon. Sőt, helyenként még lelkes szurkolók is ordítva tapsolnak neked, ami igen motiváló.

7. A szükség jó tanítómester: Szoktál húszcentis sárban, jégesőben vagy negyvenöt fokos kánikulában tekerni? Nem? Majd fogsz. A versenyeken hajlamosak vagyunk extrémebb körülményeket is elviselni, elvégre célba kell érni! Így pedig intenzívebben fejlődünk.

8. Lányok előnyben: Bár nem tipikusan női sportról beszélünk (sokan majréznak a lejtőn, például én is), mivel kevés a női versenyző, hamarabb – de azért nem erőfeszítés nélkül – lehet akár dobogós helyeket is elcsípni a korosztályunkban.

A versenyzés persze feltételez némi alap műszaki tudást (defekt- és láncszerelés), és vannak hátulütői is, úgy mint az olykor az egekbe szökkenő nevezési díjak, és a tény, hogy egy olcsó kerékpárral nem érdemes rajthoz állni.

A hazai mountainbike versenyeken általában rövid, közép- és hosszú távok közül választhatunk, sőt, az utóbbi években bevezették a kicsiknek és az abszolút kezdőknek való minitávot is. A legismertebb versenyek a Balaton, a Zselic, a Bükk, a Duna, a Szilvásvárad, a Bakony és a Mátra Maraton, illetve a Crosskovácsi.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A hegymászás hőskora: elsőre rögtön tíz magyar jutott fel egy nyolcezres csúcsra
Törött könyökkel, gipszben futva győzött az Ultra Tisza-tó 65 kilométeres távján
Várta, hogy hátba csapják a többiek, de senki sem érte utol
Volt, aki matyóhímzésben úszta át a Balatont vasárnap
Kiújult a sérülése, jöttek a démonjai, de nem hallgatott rájuk és ezüstérmes lett

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

Halála előtt nevet adott gyermekének – az Everest egyik legnagyobb tragédiája
A Mount Everest máig megoldatlan százéves rejtélye
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.