Futballisták, bringára fel!

Bár a kerékpározás szabadidősport, profi labdarúgóknak is számtalan előnyük származik, ha gyakran nyeregbe pattannak – nemcsak fizikai, de mentális javulást is jelenthet, ha bringáznak.

Rengeteg futballista kerékpározik szabadidejében, hallottunk olyanról is, aki visszavonulása után nívós kerékpárversenyeken vett részt, ennek szentelte az életét. Kimenni a szabadba és több száz kilométert tekerni nemcsak a kikapcsolódás miatt jó, nagyon sok egyéb előnye is van. Összeszedtünk néhány tényt a kerékpározásról, amely sok területen segít a labdarúgóknak.

1. A test valamennyi izmát megmozgatja

Minden futballistának a legjobb fizikai állapotban kell lennie, hogy megfelelő teljesítményt nyújtson a pályán. A kellő egészségi állapot és erőnlét eléréséhez muszáj olyan mozgást végezni, amely a szervezetet a megfelelő szintre emeli – ehhez nagyszerű kiegészítő mozgás a biciklizés.

2. Javítja az állóképességet

Ha valaki élvonalbeli játékos szeretne lenni, elengedhetetlen, hogy bírja szusszal kilencven percig. A kerékpározás az ülés közbeni tekerés révén nagyon jól fejleszti az állóképességet. A Harvard Egyetem szakemberei elmondták, a rendszeres kerékpározás javítja a szív és a tüdő hatékonyságát, ami növeli a tartós állóképességet a futballpályán.

3. Kalóriákat égethet

Sok játékos folyamatosan küzd túlsúllyal. A kerékpározás nem a leghatékonyabb módja a fogyásnak, de nem jelenti, hogy nem ér semmit. A Harvard Egyetem kimutatása szerint harminc perc biciklizéssel már jelentős kalóriát lehet elégetni.

 

Álvaro Arbeloa korábbi 56-szoros spanyol válogatott labdarúgó. Fotó: Facebook

 

4. Segíthet a kikapcsolódásban

A profi labdarúgók életében nem csupán a sok pénz és a luxusnyaralások játszanak szerepet. Szellemi, mentális állapotuk legalább annyira fontos, mint a fizikai. A magánéletben ők is hétköznapi problémákkal szembesülnek, márpedig az önbecsülés, a depresszió, a szorongás és a stressz mind befolyásolja a testmozgást. A kerékpározás az egyik leghatékonyabb tevékenység a fejnek és a szívnek.

5. Élesítheti a gondolkozást

Egy másik feltétel, amely szükséges a futballisták jó formájához: a tiszta gondolkodás. Egy játékosnak másodpercek alatt kell döntenie a pályán, és ezek a döntések – kis túlzással – emberi sorsokról határozhatnak. Ezért fontos a megfelelő gondolkozás. A kerékpározás élesebbé teszi az ember gondolkodását, mert megváltoztatja az agyat mind szerkezetileg, mind funkcionálisan. A pedálozás rendszeres gyakorlása növeli a fehérvérsejt-rosttraktusok integritását az agyban. A kerékpározás javítja a futballista döntéshozó képességét és sebességét.

6. Segíti a felépülést a sérülésekből

A biciklizés segít a sérült játékosok rehabilitációjában. Mivel ülés közben történik a tekerés, a láb pedig egyenletes ritmusban forog, kisebb intenzitású mozgás történik. A nagyobb intenzitású mozgás előbb okoz sérülést, míg az alacsonyabb intenzitású tekerés közben javul az állóképesség is. Vagyis a kerékpározással egyensúlyban tartható a szervezet gyógyulása és a megfelelő fizikai szint visszaszerzése.

 

Álvaro Arbeloa aktív futballistaként is előszeretettel bringázott. Fotó: Pierre-Philippe Marcou/AFP

 

A világ-és Európa-bajnok védő, Álvaro Arbeloa 2017-ben vonult vissza a profi labdarúgástól. Mindig is szeretett kerékpározni, még aktív játékosként is előszeretettel vette elő a bringáját.
„Még futballoztam, de már akkor is imádtam tekerni – mondta a 38 éves korábbi Real Madrid-játékos a Marcának – Nagyon hasznosnak éreztem, sokat segített. A mérkőzések után, ha kora délután játszottunk, szinte mindig elmentem még aznap este biciklizni. Kiengedtem a gőzt, és rehabilitációnak is nagyon jó volt. Mióta visszavonultam, ha tehetem, mindennap biciklizem, rengeteg versenyen vettem már részt Spanyolországban. Ha nem futballista lettem volna, nagy valószínűséggel profi kerékpárosnak állok, nagyon jó sport, és nem mellesleg nagyszerű hatással van a testünkre.”

Címlapfotó: Álvaro Arbeloa és családja/Facebook

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Bevállalta egyéniben, magát is meglepve győzött első ötven kilométeres versenyén
Erős Tibor nyerte meg az Ultrabalatont, a nőknél Nagy Katalin ért először célba
Krikett, avagy a játék, amihez egy élet sem elég
Ne csapjuk be a szervezetünket! – így kerülhetjük el a sokkhatásokat
Bogár János tanácsa: Ne fusd el az elejét! – kezdődik a 18. Ultrabalaton

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.