Így menjünk bringázni, ha esik az eső

Sokan visszariadnak a zuhétól, és nem indulnak el tekerni, ha látják, beborult az ég. Lássuk, mire érdemes figyelni ilyenkor.

Bár monszun vagy égszakadás-földindulás idején valóban nem ajánlott kerekezni, azért nem olyan vészes – sőt, néha kifejezetten élvezetes – esőben tekerni.

1. Enyhébb esőben jellemzően alulról ázunk el, ami többnyire (főleg város és aszfaltút esetén) piszkos pocsolyalevet jelent. Ilyenkor a sárvédő a városi- vagy a túrabringánkon nagyon hasznosnak bizonyul.

2. Valamennyire biztosan meg fogunk ázni, de ne törekedjünk arra, hogy csontszárazak maradjunk, mert akkor fölösleges macerákba hajszoljuk magunkat.

3. Van olyan eső, ami nem számít esőnek. Komolyan. Hacsak nincs metsző hideg, egy kis csapadék még kellemes is lehet, hiszen a menetszélben megszáradunk. Várható lehűlés esetén ilyenkor elég, ha van nálunk egy széldzseki/mellény vagy kar- és térdmelegítő.

4. Ha meleg időben szakad le az ég (és nincs nálunk hatalmas esőponcsó), a tapasztalat azt mutatja, minél kevesebb ruha van rajtunk, annál jobb, hiszen annál kevesebb ruhánk ázik át, és annál kevesebb súlyt kell cipelni.

5. Amikor elkerülhetetlen a bőrig ázás, mert sehol egy buszmegálló vagy tető, ami alá behúzódhatunk, és csak ömlik az égi áldás, azokra a testrészekre próbáljunk vigyázni, amelyek érintkeznek a kerékpárral – mert ha a kezünknél, a lábunknál és az ülepünknél átázunk, sokat romlik a komfortérzetünk.

A lábra húzható kamáslinak van csak eső ellen védő, de nem melegítő verziója, és létezik a fordítottja is. A vízálló kamásli a hosszú esős tekerések elengedhetetlen kelléke. Kaphatók nagyon jó minőségű vízálló kesztyűk is.

6. Erős esőben nem célszerű napszemüveget viselni, viszont ha nincs sárvédőnk, és sok kosz verődik fel, tegyük fel a szemüveget.

7. Esőben a síneknél és a márványburkolatoknál, illetve erdőben a köveknél és a gyökereknél legyünk fokozottan óvatosak. Egyes „modern kivitelezésű” bringautak síkossá, csúszóssá válhatnak, erre is figyeljünk.

8. A sisak alá felvett kerékpárossapka sokat tud ilyenkor segíteni. Vannak sisakra ráhúzható esőköpenyek is, amelyek hideg időben jól funkcionálnak, melegben viszont nem célszerűek, mert ilyenkor a testünk hűtése majdnem teljesen elveszik. Kevesen tudják, de az emberi testrészek közül a fej adja le a legtöbb hőt.

9. Eső után az ember általában nem szeret foglalkozni a kerékpárral, holott egy tisztességes kerékpáros mindig csak a bringája után fürdik – azért a láncot mindenképpen érdemes letakarítani és újra beolajozni, mert rozsdásodik.

Ha hegyikerékpározunk, és egy kiadós sárdagasztáson vagyunk túl, nagyon fontos alapos takarítást végezni, mert sok alkatrészünk eshet áldozatul az időjárásnak (csapágyak, középrész, teleszkópos villa, rugóstag).

10. Esőben kint hagyott kerékpárunk nyergét érdemes egy zacskóval/nyeregvédővel befedni.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.